Les darreres enquestes apunten a una possible majoria absoluta PSOE-Cs el 28-A

Tant GESOP per a 'El Periódico' com GAD3 per a 'ABC' asseguren que Sánchez i Rivera podrien formar govern en superar els 176 escons al Congrés espanyol

 

 

Dues enquestes publicades durant les darreres hores consideren que és possible que, després de les eleccions espanyoles del 28-A, el PSOE i Ciutadans sumin prou escons com perquè Pedro Sánchez continuï sent l'inquilí del palau de la Moncloa. Tant el sondeig elaborat per GESOP per a 'El Periódico' com el que GAD3 ha fet per a 'ABC' col·loquen la suma de totes dues formacions al voltant dels 176 escons, la majoria absoluta a la cambra baixa espanyola. Tot i que, segons l'enquesta de GESOP, la coalició de govern preferida pels espanyols seria la formada pels socialistes i Unidos Podemos -aprovada en un 48,9% dels casos-, no aconseguiria prou escons a causa de la davallada de la formació morada. En canvi, un pacte PSOE/Cs, que comptaria amb un suport menor -42,9%-, sí que seria possible.

 

Pel que fa als votants de tots dos partits, aquesta suma tampoc no és la seva coalició electoral preferida, tot i que compta amb el suport de més de la meitat dels seus votants. Per bé que els qui han afirmat que donaran el seu vot al PSOE el 28-A preferirien governar amb Podemos i els qui diuen que s'inclinaran per Cs preferirien el Partit Popular com a company d'executiu, en tots dos casos la suma dels partits de Sánchez i Rivera seria aprovada per més d'un 60% dels seus electors.

 

El líder de Cs, Albert Rivera, amb els candidats de Cs per Madrid a les eleccions generals
El líder de Cs, Albert Rivera, amb els candidats de Cs per Madrid a les eleccions generals | ACN

 

 

Durant les darreres setmanes, el líder de Ciutadans ha repetit en diverses ocasions que no donaria suport a un govern espanyol encapçalat per Pedro Sánchez. Malgrat aquestes declaracions, però, els dos sondeigs, publicats entre ahir diumenge i avui, dilluns, indiquen que aquesta podria ser l'única suma possible per a formar govern ja que, segons sembla, la suma del Partit Popular, Ciutadans i Vox no arribaria a la majoria absoluta i, per tant, impossibilitaria que es repetís un acord postelectoral com el que va forçar Susana Díaz a abandonar la presidència de la Junta d'Andalusia.

 

Si aquestes enquestes fossin els resultats reals de les eleccions, doncs, Rivera hauria de triar entre desdir-se de les seves declaracions o bé mantenir-se ferm, cosa que probablement duria a unes noves eleccions. A falta de vint dies per als comicis, però, la suma dels partits de dretes no és gaire lluny d'aconseguir la majoria absoluta necessària.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?