L’avi Llarena, amic de Macià i defensor a ultrança de la immersió

La carta de Joan Llarena a Francesc Macià
La carta de Joan Llarena a Francesc Macià | Arxiu Nacional de Catalunya

 

Nova sorpresa en els avantpassats del jutge instructor de la causa de l’1-O, Pablo Llarena. Una carta catalogada a l’Arxiu Nacional de Catalunya demostra l’admiració que l’avi del jutge, Joan Llarena, tenia pel president Francesc Macià així com el seu suport incondicional a l’ensenyament del català a l’escola. 

 

Joan Llarena, inspector d’Ensenyament a Lleida i futur repressaliat pel franquisme, va marxar de Torregrossa, el poble on el seu pare, Toribio s’havia instal·lat com a secretari de l’Ajuntament. Un home que, segons mostren les investigacions de Ramon Manuel Ribelles, era un renovador pedagògic i un innovador de l’escola catalana fins al punt que va participar activament de les reformes educatives de La Mancomunitat. 

 

La carrera com a pedagog a Catalunya acabà el 1920 quan es va traslladar a Burgos, a la Inspección Provincial de Primera Enseñanza. Ara bé, tot i la marxa a Burgos i el pas del temps, Joan va continuar la seva defensa del català com a llengua escolar i va felicitar a “l’estimadíssim i amic”, president Francesc Macià per haver aconseguit la protecció constitucional de la llengua catalana.

 

La prova del cotó és una carta que el mateix Llarena va remetre al president Macià el 24 d’octubre de 1931 felicitant-los per l’aprovació a les Corts espanyoles de l’article 48 de la Constitució republicana que garantia l’ensenyament públic i en català

 

 

La carta, descoberta per l’arxiver Miquel Pérez, s’adreça a Macià com “estimadíssim Sr i amic” i li dóna la “coral enhorabona” per l’aprovació de l’article 48 de la Constitució republicana. Un article que en aquell moment del debat parlamentari a les Corts espanyoles defensava l’ensenyament públic i permetia a les “Regions autònomes a organitzar l’ensenyament en les seves llengües respectives”. 

 

Un article que posteriorment es va convertir en l’article 50 del redactat definitiu i que establia: “És obligatori l'estudi de la llengua castellana, i aquesta es fes servir també com a instrument d'ensenyament en tots els centres d'instrucció primària i secundària de les regions autònomes”. “L'Estat podrà mantenir o crear-hi institucions docents de tots els graus en l'idioma oficial de la República”, determinava l’article. 

 

Destaca de la carta la signatura de Llarena com a Joan, i que estigui escrita en català, malgrat que ja feia onze anys que era a Burgos. Un moment, en el que també participava de les activitats del Casal Català a Burgos. Joan Llanera, avi del jy¡utge ariet del procés, un “amic” del president a qui reverencia i felicita per aconseguir que el català fos llengua d’ensenyament a Catalunya. Continuarà.

 Comentaris
Jor
És una lastima que pasi això de renegar així dels teus avanpassats, encara que per la banda republicana també hi han exemples , vull dir que gent que en altres temps era directament fatxa ara , els seus descendents han desemvolupat aquest sentiment de catalanitat i han repudiat del seu passat.
Hi ha gent que neix
amb la "neurona girada". Poden fer caure la cara de vergonya als de casa seva . Pot passar a les millors famílies. Se'ls anomena normalment "ovelles negres".
JA HO DEIA AQUELL "CORRIDO" MEXICÀ TAN BO
"MI PADRE FUÉ PEÓN DE HACIENDA Y YO UN REVOLUCIONARIO, MIS HIJOS PUSIERON TIENDA...Y MI NIETO ES FUNCIONARIO" Té fills el "senyor" Llarena? Doncs com a poc, aquests acaben a VOX.
Josep Pagès i Canaleta de Cardedeu
Ami a nosaltres ALS CATALANS I CATALANES Que ens importa de qui era AMIC EL AVI DE EL JUTGE ,ARENA Semble volgueu ferBO A UN JUTGE QUES DOLENT amb Catalunya i als Politics Catalans .LO Que importa ARA QUE FA ARENA i no lo que feia el seu Avi.Si ens posen aixis Alo millor Troben algun AVI de algun Politic Català que era amic de Franco i el ara es Independentista TOT ES POSIBLE Si miren el Passat de la Gent .NO TOTS ELS Politics son tan Catalans con volem fe creure no tenen sang catalana
Fart de fachas
A tota familia te que haberi l´ovella negra.
Pep
"en el que" és incorrecte, és "en el qual"
Pep
"jy¡utge" ? No costa gaire passar-hi el corrector al text, eh!
JO
No sempre les noves generacions evolucionen....
Miquel
De un hijo se sabe siempre quien es la madre.Del padre es ya bastante dudoso.
Victor
Una prova més de que el problema a Espanya és el franquisme.
Sempre surten tan fills com nets ovelles negres
Mar 350
Igual que la prole de un indepe després de 2 generacions a Burgos seràn neo-fachas, molts nets de espanyols a CAT son indepes.
Anonima
El poder corromp. Ves a saber quants favors deu per ser jutge del tribunal suprem. Vet ho aqui
Mariajosep
Gràcies Sr. Joan Manuel Ribelles per les vostres investigacions entorn al vostre poble de Torregrossa. Qui ho diria que la família Llarena hi tenia arrels en aquest poblet del Plà d'Urgell!
Guaita
Fins i tot entre els apòstols de J.C. que després els va fer sants, hi va haver un Judes
Carles
Jutjar algú pels actes dels seus avantpassats, no ho trobo coherent. Ni per una banda ni per l'altre.
...i el vivo al poyo.
Vista la merda del seu net, jo no perdria més temps amb el seu avi, Quico.

envia el comentari