Laura Ormella: “L’únic diàleg amb Madrid ha de ser la negociació del divorci”

ENTREVISTA a la candidata de Primàries Catalunya | Avisa que no donaran suport a un govern que mantingui "el circ autonòmic" i no estigui compromès a fer la independència

El moviment Primàries, ara encapçalat per Laura Ormella, va néixer amb el repte de concórrer a les eleccions municipals de Barcelona del 2019 per defensar la unilateralitat i la sobirania popular. Allunyats del discurs d’altres formacions independentistes, Primàries busca implantar el mandat de l’1-O i trencar amb l’Estat espanyol recuperant la declaració d’independència de l’octubre del 2017. En conversa amb El Món, la candidata assegura que el seu partit és l’únic que defensa el mandat de l’1 d’Octubre i condiciona el seu suport a un govern independentista al compromís de proclamar la independència.

Per què decideix fer el pas d’entrar en política i formar part d’aquest nou partit?

El moviment de Primàries va començar fa uns anys amb les eleccions municipals del 2019 de la mà de Jordi Graupera. Jo m’hi afegeixo com a voluntària per atendre assemblees, ajudar una mica i ser apoderada durant les eleccions. Segueixo al moviment perquè m’interessa la regeneració democràtica i veig que són els únics que defensem el mandat de l’1-O. Quan s’obre el procés de les candidatures per les eleccions nacionals decideixo que la meva crítica ha de passar a l’acció. 

La diferència troncal entre Primàries i altres partits independentistes és fer efectiu el mandat de l’1 d’Octubre?

Hi ha més coses. Som un moviment autoorganitzat de ciutadans, no som gent que ens dediquem a la política, sinó activistes. Aquí hi ha gent que va estar involucrada als referèndums municipals que van començar a Arenys de Munt i que es van estrendre a altres indrets del país fa anys, també hi ha gent que va impulsar el manifest perquè es fes el referèndum de l’1-O i gent que ha format part dels CDR. És un moviment totalment participatiu, no tenim cap cúpula que prengui les decisions. Tot està format segons assemblees locals i associacions que s’integren, que són les que voten i prenen decisions.

Fer efectiu el mandat de l’1-O passa per ser la clau de governabilitat del Parlament? És a dor, si aconseguiu prou diputats per decidir una investidura, facilitarien un govern de JxCat i ERC?

No es tracta de facilitar un govern independentista, sinó de donar suport a la declaració d’independència. No és el mateix.

Investir un altre govern de JxCat i Esquerra no seria continuista?

Si ells no tenen un compromís sòlid amb la declaració d’independència que demostrin amb fets no donarem continuisme al circ autonòmic que estem veient.

La candidata de JxCAT, Laura Borràs, s’ha compromès a activar la DUI si l’independentisme supera el 50% dels vots el 14F. Creieu que és arriscat prometre la independència en un moment de crisi econòmica com l’actual?

Laura Borràs ha fet promeses que després ha negat als mitjans i als seus propis comunicats. Se n’ha desdit, com ha quedat clar. Han promès que si hi ha un 50% demanaran ajuda a Europa perquè hi hagi una mediació per fer un altre referèndum. Sobre el risc, ens van dir que si fèiem la independència hi hauria morts i hi hauria crisi, i el que hem vist és que seguint formant part d’Espanya ha passat exactament això. No entenc quin seria el risc.

L’objectiu és aconseguir un gran nombre de diputats per reforçar l’impuls cap a la independència?

L’objectiu és o bé guanyar i dur a terme el que diem que volem fer, o donar suport a qualsevol partit -tan de bo fossin tots- que vulgui declarar la independència.

La pandèmia pot haver generat un desencís de la gent en relació amb la política i la independència?

Nosaltres donem l’opció a la gent de fer el que creguin necessari, són ells els que voten. Oferim una alternativa al que hi ha actualment. No hem de canviar els nostres principis o ideals perquè hi hagi gent que no hi està d’acord.

Comentaris

  Català. 08/02/2021 8:31 am
  Ser universitari no és cap garantia. Jo mateix he hagut d'estudiar pel meu compte física i matamàtiques, que es el que m'ha permés guanyar-me la vida (tinc 80 anys). Repetieixo. ser universitari no és garantia de res. I des de sempre (Llegiu Joseo Pla).
   Doctor Strangelove 08/02/2021 1:01 pm
   A veure campió, un servidor és doctor en mates i màster en física quàntica, i per la uni com Déu mana, amb títol homologat. Així que de lliçons poques avi. I per cert maco, on coi publiques tu els teus articles, si és que ho fas? Doc.
    uno que vive en Tabarnia 08/02/2021 1:40 pm
    ja hem semblava a mi que estas com una miqueta sobrevalorat, la teva egolatria, no amaga la teva inmensa estipudes que la sobrepassa de totes totes. Per cert en castella ja la dita que diu, dime de lo que presumes, y te dire de lo que careces, et cau que n,hi pintat
    Dèú no mana res, NO EXISTEIX, IDIOTA!!! 08/02/2021 1:24 pm
    Mira que ets curt, Doctor dels meus collons! Qualsevol pelacanyes dels que corren per aquí, et poden donar lliçó, ésser menor! Catòlic adoctrinat sectari!
  Ramon 07/02/2021 11:40 pm
  Que poc a poc que passa el temps quan frises perquè corri. Quines ganes de sentir demà el nan baturro malgirbat traient foc pels queixals contra Rússia!
  Ramon 07/02/2021 9:39 pm
  El doctor es lamenta de la petitesa, brevetat, nimietat dels currículums acadèmics dels polítics. La veritat és que temps enrere els currículums de les esquerres sucursalistes eren més llargs. I feien més patxoca. Llàstima que a alguns diaris de Madrid els va agafar per verificar-los! Que feixistes!
  Gonzalo 07/02/2021 9:21 pm
  Que tienen en común la ormella, el fuigpelmont y el dante fachin? Ninguno de los tres ha pasado del bachillerato.
  20
  67
  Respon
   uno que vive en Tabarnia 08/02/2021 1:41 pm
   hablas por ti, cazurrito
   odisea 08/02/2021 1:16 pm
   Pero para amar y que no puteen tu Pais no hacen falta estudios.
   Y que tienen en comun...? 08/02/2021 9:55 am
   Jose Pardines, Meliton Manzanas y tu? Tic tac, tic tac...
  Doctor Strangelove 07/02/2021 8:12 pm
  Ai, és una batxiller també. En fi, el currículum de la majoria de líder independentistes no arriba les quatre ratlles. En fi, som un país de gent sense formació que ens volen enfonsar als que sí que sabem fer coses i les fem. Us carregareu el país i nosaltres fotrem el camp i a veure qui us pagarà l'atur i la jubilació, melons? Doc.
  66
  58
  Respon
   uno que vive en Tabarnia 08/02/2021 1:42 pm
   adios, pallasso
   DoctorStrangeMasclista 08/02/2021 9:52 am
   En dos o tres articles que faci aquesta noia li diras alguna de les teves barbaritats de “macho iberico”. Es el que passa quan un supremacista masclista veu que una dona li passa la ma per la cara... Qualsevol d’aquestes “batxillers” que dius tu, et poden donar un repàs en el tema que tu triis. No cal que em donis les gracies per obrir-te els ulls. El que has de fer es rectificar... en fi , de res. Doc.
  Ramon 07/02/2021 8:08 pm
  Hi ha mitja dotzena de candidatures que em mereixen molta simpatia, molta complicitat, molta sintonia. Però que cap d'elles no obtindrà representació parlamentària i només aconseguiran fer-li a Espanya el gran favor entenc que involuntari de restar vots a Junts per Catalunya. Ells podrien ser culpables del tercer tripartit, sigui en el format que el vol el PSOE, sigui en el format que el vol ERC, això és secundari.
  Dr Sallop 07/02/2021 8:02 pm
  la candidata assegura que el seu partit és l’únic que defensa el mandat de l’1 d’Octubre : : : : : : : : : : Perfecte si defenseu el il-legal 1-O anem be, no defenseu res de res !! apa un altre bocamolla.
  10
  51
  Respon
   Igual que la truja Miss Arrimades! 08/02/2021 9:46 am
   Ella es especialista en el proces, no sap parlar d’una altra cosa. I tu, Doctor Pollas, només saps dir “ referèndum il·legal, referèndum il·legal...” Doctorat? ELS MEUS COLLONS INDEPES!!!

Nou comentari