L'Associació Memòria Històrica critica el missatge de Nadal de Felip VI

L'entitat diu que les paraules del rei espanyol sobre memòria històrica "no respecten els drets humans"
El rei espanyol Felip VI
El rei espanyol Felip VI | Casa Real

 

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) lamenta les paraules del discurs nadalenc del rei Felip VI en les quals "relaciona el rancor amb la recuperació de la memòria històrica", i és la segona vegada en la qual a més "critica el procés de recuperació de la memòria sense respectar els drets humans". En aquests termes s'ha expressat sobre el missatge de Nadal del monarca d'engunay l'associació en una nota, en la qual defensa que les víctimes de la repressió franquista "volen justícia com les del terrorisme o qualsevol altre delicte", i sosté que "a un cap de l'Estat no electe han de fer-li mal tots els crims i té el deure de defensar i respectar el dret de les famílies de 114.226 desapareguts del franquisme".

 

  

L'associació lamenta que "per segona vegada" en el seu discurs nadalenc el Rei Felip ha fet declaracions crítiques cap al procés de recuperació de la memòria històrica i les reivindicacions dels familiars de les víctimes de la dictadura franquista. En concret, es refereix a la següents frases del discurs: "Una convivència que es basa en la consideració i en el respecte a les persones, a les idees i als drets dels altres; que requereix que cuidem i reforcem els profunds vincles que ens uneixen i que sempre ens han d'unir a tots els espanyols; que és incompatible amb el rancor i el ressentiment, perquè aquestes actituds formen part de la nostra pitjor història i no hem de permetre que reneixin".

 

 

  

En aquest sentit, l'associació recorda que en el missatge nadalenc de 2016 el Rei va dur a terme declaracions similars en afirmar la següent frase: "Són temps per a aprofundir en una Espanya de braços oberts i mans esteses, on ningú agiti vells rancors o obri ferides tancades". En aquesta ocasió l'ARMH va presentar una queixa davant l'Oficina del Defensor del Poble que va assegurar en la seva resposta que no podia dur a terme cap actuació perquè el Rei no formava part de l'Estat, ja que, encara que "és Cap de l'Estat, el seu pressupost depèn de l'estat, treballen al seu servei desenes de persones pagades per l'estat, però ell no té res a veure amb l'Estat".

 

 

  

Per a l'associació, tant les afirmacions de 2016, com les que va fer aquesta Nit de Nadal, contravenen la declaració universal de drets humans (articles 8 i 10), així com els informes de l'Alt Comissionat de Nacions Unides, ja que el grup de treball contra la desaparició forçada i involuntària i el relator especial per a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició han elaborat informes exigint a la institucions espanyoles la garantia dels drets de les víctimes de la dictadura franquista, explica l'associació. El president de l'ARMH, Emilio Silva, assegura que "un Cap de l'Estat que no ha passat per les urnes ha de mantenir una delicada distància política i ha de sentir-se i mostrar-se solidari amb les víctimes de qualsevol crim i no depenent de qui siguin i quin discurs mantinguin els botxins".

 

 

  

Igualment, l'associació critica que en el missatge nadalenc el Rei ha fet nombroses al·lusions als qui van construir els consensos de la transició, "des de les elits de la dictadura i les dels partits d'oposició al règim van ser legalitzats per a les eleccions constituents de 1977". Referent a això, afirma que "aquest consens va deixar sense possibilitat de presentar-se a aquestes eleccions democràtiques a les formacions que reclamaven el retorn d'una república i que no acceptaven una amnistia per a les enormes i terribles violacions de drets humans de la dictadura". Per això, al seu judici es tracta de "un consens sobrel el qual ja tenien prèviament un acord i no un consens nascut d'un veritable procés de negociació entre postures diferents".

 

 

  

A més, critica que el Rei "ha tornat a ignorar la lluita i l'esforç de milers de persones que es van jugar moltes coses perquè acabés la dictadura i tornés la democràcia, un reconeixement que és un deure democràtic".

 Comentaris
mori el borbó
LLARENA dPENA
No s'ha de perdre ni un minjut de temps escoltant inutils, i encara menys, comentar els seus sensesentits, per molt de renom que tingui.
Qui és aquest ? Rei ?
Aquest mantingut ha de conservar el negoci familiar . Felipe el vago , hereu del campechano alhora hereu d'aquell assessi en série autoproclamat " caudillo por la gracia de Dios " . Si Dios fa aquestes gracietes , collons , quin humor més macabre .
¡ LA REPÚBLICA NO EXISTE, IDIOTA!.
Triste vida la de los desgraciados apesebrados ;podéis seguir ladrando hasta vuestra muerte, es lo único que vais a conseguir.
UndePas
D'aquí el mes greu es la confirmació que el cap de l'està está per sobre de l'Estat i a sobre es cap de l'exèrcit... Tot un potencial dictador... Pero ens deixa votar de tant en tant...
El rei es d,Espanya no de Catalunya , fora reis ,pajes,bufons i subdits
Vicenç Ramoneda
Cap dictadura respecta els drets humans.
Reis comisionistes d,armes,paràsits, vividors franquistas per Espanya qüe és lo seu
Pep de la Vila
Mireu ,a aquest exemplar Ñ que tant li agrada la paraula " idiota " , nomes li desitjo una cosa : que s'empassi la llengua i que el servei d'urgència més proper li quedi a 1.000 quilòmetres , quilòmetre més quilòmetre menys .
Independència
@ " la república no ...." Tu , idiota de merda , no has entès en res , la República ens la pela , e! que volem és marxar , volem la independència , per no tenir veïns tant fills dela grandissima piiiiiiiip com tu.
Una convivència bassada amb els drets dels altres, no pas dels catalans pel que sembla
Mentre, presos polítics a la presó. Un discurs si fa o no fa com el del emèrit que deia: "Vivimos en un estado democrático donde la justicia es igual para todos" Santa innocència, quin fart de riure amb aquests discursos de cinc minuts de diàleg amb les benaventurances alliçonadores.

envia el comentari