L’ANC vol recuperar l’argumentari econòmic i social per reforçar l’independentisme

L'entitat i la Intersindical impulsen el manifest 'Alcem-nos' de cara a l'1 de maig i preparen actes descentralitzats

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha afirmat aquest dijous que veu “estratègic” recuperar l’argumentari econòmic i social per enfortir l’independentisme en el marc de l’actual crisi econòmica derivada de la pandèmia i com ja es va fer en la crisi financera del 2008. “Llavors vam ser capaços de contrarestar la crisi amb un discurs econòmic i social que va enfortir l’independentisme i ara hauríem de fer el mateix”, ha dit la presidenta de l’ANC en una roda de premsa amb el secretari general de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, per presentar la campanya ‘Alcem-nos per la república dels drets socials‘ de cara a l’1 de maig. Per aquest dia, han previst actes descentralitzats en grups petits i amb inscripció prèvia.

Per Paluzie, reforçar els arguments econòmics i socials ha de servir perquè es “visualitzi clarament els lligams que hi ha entre la manca d’instruments per dur a terme polítiques públiques que afavoreixen la cohesió i benestar social” i la necessitat de la “independència urgent per poder disposar d’aquests instruments”. “No ens podem permetre que les desigualtats socials a Catalunya s’agreugin, partim ja des d’un punt de partida molt dolent“, ha subratllat la presidenta de l’ANC durant la roda de premsa, que ha reiterat que com en la darrera crisi, entre el 2008 i el 2014, Catalunya no disposa d’elements propis d’un estat sobirà. 

Paluzie ha carregat contra el govern espanyol per practicar polítiques de recentralització per afrontar l’actual crisi i ha afegit que és el que ja va fer l’executiu del PP en l’anterior període de recessió quan va fer una “centrifugació dels objectius de dèficit a les comunitats”, que són qui suporten les polítiques associades a l’estat del benestar. “Els Països Catalans tenien una pitjor derivada pel dèficit fiscal que afronten des de fa dècades“, ha criticat Paluzie, que també ha retret a l’Estat que sigui “molt reticent a endeutar-se per ajudar les famílies i empreses”. 

L’ANC i la Intersindical han presentat conjuntament aquest dijous el manifest ‘Alcem-nos per la república dels drets socials’. El secretari general del sindicat, Sergi Perelló, ha reclamat un sistema sanitari i educatiu “fort” i una xarxa d’infraestructures i transport públic “de qualitat i universals que pugui generar benestar a la majoria de la població”.

Perelló ha desgranat algunes de les demandes incloses en el manifest de cara l’1 de maig, com “l’aturada immediata” de tots els desnonaments i desallotjaments previstos acompanyat de mesures per garantir el dret a l’habitatge; la implementació de la Renda Bàsica Universal i la reducció e la jornada laboral i, en tercer lloc, la regularització immediata dels refugiats o migrants en situació irregular.

El text també aposta per un “resposta unitària de país en defensa de la democràcia, l’autodeterminació i la fi de la repressió” i alerta de l’augment dels “discursos autoritaris, recentralitzadors i d’extrema dreta” de la mà d’una crisi que serà “dura i llarga”. També carrega contra un “Estat hereu del franquisme amb una monarquia corrupta que ha mantingut al poder la classe dominant de l’IBEX-35, la banca i les multinacionals, sempre al servei del capitalisme neoliberal”. El manifest, obert a adhesions, ha rebut el suport de les activistes Gabriela Serra i Tamara Carrasco; el músic Natxo Tarrés, el músic i escriptor Lluís Llach, el també escriptor Julià de Jòdar i l’exvicepresident del Govern Josep Lluís Carod-Rovira, entre d’altres.

Comentaris

  Ramon (aquesta frase mereixia anar soleta) 16/04/2021 11:15 am
  L'ofec econòmic té òbviament relació amb l'opressió nacional de Catalunya però no l'hauríem de veure com causa de la nostra lluita actual sinó com conseqüència de la nostra resistència secular.
  Ramon 16/04/2021 10:15 am
  Al meu parer, l'ofec econòmic té òbviament relació amb l'opressió nacional de Catalunya però no l'hauríem de veure com causa de la nostra lluita actual sinó com conseqüència de la nostra resistència secular. Si anem pel nom explicant que volem la independència per raons pesseteres mai de la vida no ens reconeixerà ningú el dret a l'autodeterminació. L'argument pesseter s'ha d'esgrimir bé, sense les demagògies i populismes de l'ERC d'anys enrere, però ha de ser sempre secundari. I si de cas, sí, d'acord, podia tenir sentit donar-li una mica més de protagonisme de cara als immigrants susceptibles de guanyar-nos-los o de fer-los entrar dubtes així. Però per això últim ja és tard. Fent les coses com s'han fet, i bàsicament per culpa d'ERC, la immigració sense integrar ja vota massivament lerrouxisme.
  Però si hi és tot perfectament explicat fa temps 16/04/2021 12:03 am
  Per Sant Jordi no oblideu adquirir el llibre "Las cuentas y los cuentos de la independencia" de Josep Borrell i Joan Llorach, editorial Catarata 2015.
  22
  17
  Respon
   Ramon 16/04/2021 10:07 am
   No deurien confiar gaire en llurs propis arguments, quan Josep Borrell s'ho va fer a sobre quan Xavier Sala i Martín va reptar-lo a debatre'ls. Borrell ara ha tornat a fer un ridícul sideral davant el ministre d'afers exteriors rus. I temps era temps ja també José María Aznar se'l va menjar amb patates al congrés espanyol. Perquè Borrell s'imposi, ha de tenir al davant un inepte integral com Oriol Junqueras.
    Mala argumentació @Ramon 16/04/2021 10:30 am
    El problema de Borrell és que com a comunicador falla més que una escopeta de fira. És molt comú entre la gent molt tècnica: tenen raó, ho demostren i no convencen ningú. Aquest és Borrell. Les seves titulacions i experiència l'avalen: enginyer aeronàutic per la UP de Madrid, màster en Investigació Operativa per la Universitat de Stanford, màster en Economia de l'Energia per l'Institut Francès de l'Petroli de París, doctor en Ciències Econòmiques per la UC Madrid i catedràtic en excedència de Matemàtiques Empresarials. Amb el jaquetes de colors no s'ho va fer a sobre, simplement va menysprear a un rival que volia muntar merder i a què he vist en els seus programes llacunes tècniques de la mida de la Meditarranea. Les argumentacions de el llibre de Borrell són impecables, estan exhaustivament documentades i avorreixen a un marmolillo. I raó té.
  Doncs bona sort ANCers 15/04/2021 10:54 pm
  El deute públic català és el més gran de totes les CCAA d'Espanya. Distribució en 2020: Deute total (M. €) 79.119; Deute amb l'Estat (M. €) 63.615; Préstec bancs espanyols (M. €) 3.741; Préstec bancs estrangers (M. €) 4.839; Préstec APPs (M. €) 4.115; Deute Bons (M. €) 2.809. Ja podeu començar la cantarella cansina tradicional nacionalista catalaneta.
  LSO 15/04/2021 7:19 pm
  "Endever" como estamos todavía.
  expat 15/04/2021 7:07 pm
  Pues se li gira feina!!!
  vado 15/04/2021 6:20 pm
  Em sembla molt encertat. Aquest és el paper de l'ANC la mobilització entorn el progres econòmic i social sostenible. És un fet que l'estat seguiran caminant per la via de la centralització i l'afavoriment de les grans empreses de l'IBEX, totes gregàries del BOE. El teixit econòmic català esta allunyat d'aquestes empreses xucladores i extractives. Per això, PSOE i VOX, van votar la gestió i administració centralitzada dels fons europeus. A més a més del dèficit fiscal la utilització d'aquests fons poden ensorrar Catalunya amb greu perjudici de la seva gent, empresaris, treballadors i servidors públics. El futur és joc.
   Vendetta 15/04/2021 7:22 pm
   Repartiu ak com a tot arreu y a por els colons y invasors enemics
  adolf 15/04/2021 6:17 pm
  Si us plau no ens feu perdre mes el temps, això de dir que ampliarem la base independentista dient que tothom tindrà un habitatge digne, beques menjador, energia gratis,rendes mínimes....es a dir acabar farts de benestar, ja s'ha vist que no amplies res, això per si sol, el que condueixes es a un país sense ànima, es l'arrel patriòtica la que ha conduit als paisos a la independència, però clar, el mot patriotisme a Catalunya està proscrit, es tabú i així ens va.
  Luisnomeacuerdo 15/04/2021 5:39 pm
  Quienes son cada cual en este grupito de fascistas independentistas, porque por la mirada de odio sin ver las sonrisitas forzadas es difícil identificarlos. Se acabó el recreo a los grocñordos lazinazis.
  18
  14
  Respon
  Realitat 15/04/2021 4:47 pm
  Es fer servir el populisme aprofitant els problemes de la gent per la pandemia, com ja van fer amb la crisi del 2008, feu fastig, per no dir una altra cosa. El populisme es carateritza per buscar enemics i falses solucions miraculoses als greus i complexos problemes de la societat.
   vado 16/04/2021 4:20 am
   És fàcil lluitar per exercici el dret d'autodeterminació? El fàcil es seguir la corrent als Borbons i els poders establers (IBEX , elits funcionarials, etc..). VOX i PSOE van votar un model de gestió dels fons europeus que repeteix el model de gestió de sempre i que acaba en:: Finançament insuficient, Infrainversió, Sistema centralitzat de comunicacions i Extracció injustificada de recursos. Aquesta vegada serà molt pitjor perquè els fons aniran a parar a l'IBEX (per cert que aquestes empreses deuen 60.000l milions € a la petita i mitjana i el govern espanyol no accepta que tinguin que liquidar el deute per cobrar fons) i el teixit productiu i de serveis de Catalunya pràcticament no tindrà opcions. Pot ser l'ensorrada definitiva per a tothom a CAT. I si, té conseqüències en els recursos necessaris pels serveis, en la eficiència econòmica i en el desenvolupament industrial i econòmic i en l'ocupació. Tot plegat agreuja els greus i complexos problemes de la societat que tenen molt difícil solució.
  DANI CAT 15/04/2021 3:08 pm
  la batalla economica es una de les mes efectives i facil de fer, a que esperem?, cada € que gastem, hem de saber on va a parar, masa sovint es per finançar els nostres enemics, hem de ser bons, tolerants i comprensius, peró no TONTOS...
  Ramon 15/04/2021 3:06 pm
  L'argumentari econòmic ha de ser sempre secundari de cara a nosaltres, els catalans. L'argumentari econòmic només ha de tenir pes significatiu de cara a la franja petita però potencialment clau de cara a inclinar la balança del costat català d'immigrants susceptibles a veure amb bons o condescendents ulls la independència de Catalunya per raons pesseteres. I en tot cas, òbviament, aquest argumentari ha d'estar ben defensat. No com l'inepte d'en Junqueras davant un Borrell que s'escagarrina quan el repta a parlar-ne Xavier Sala i Martín.
   Ramon 15/04/2021 8:58 pm
   La primera frase hauria d'haver set: "L'argumentari econòmic ha de ser sempre secundari de cara a nosaltres, els catalans, I INEXISTENT DE CARA AL MÓN". Si anem pel món dient que volem la independència "per tenir més mestres i més llits d'hospital" ens mereixem que ens escupin a la cara. ERC és una calamitat nacional.
  Català 15/04/2021 2:58 pm
  A l'independentisme a nivell de carrer no li cal cap reforç; a l'independentisme (?) institucional n o se'l pot reforçar ni amb formigó i acer.

Nou comentari