El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC creu que una sanció per la campanya ‘Consum Estratègic’ no tindria “cap mena de sentit”
  • CA

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha rebut amb “tranquil·litat” l’obertura d’un expedient contra la campanya ‘Consum Estratègic’ per part de la Comissió Nacional de Mercats i la Competència (CNMC) arran d’una denúncia de Foment .”Estem convençuts que no té cap mena de sentit que l’expedient acabi amb una sanció”, ha indicat la seva presidenta, Elisenda Paluzie, en declaracions a l’ACN. L’entitat defensa que la campanya “no és un boicot” i ha recordat l’obertura de la investigació no implica que hi hagi una multa. Paluzie creu que sancionar la campanya ‘Consum Estratègic’ “obriria un meló” que afectaria altres promocions “de consum positiu” com ara les que fan entitats ecologistes contra els transgènics. La CNMC ha informat aquest dilluns que obrirà un expedient contra l’ANC per possibles “pràctiques deslleials que distorsionen greument la competència” en aquesta campanya, L’expedient s’ha obert després de la denúncia presentada per Foment del Treball i que posteriorment el TC traslladés el cas a la CNMC com a organisme competent.

L’ANC va afirmar fa unes setmanes que el trasllat del cas a la CNMC com a autoritat competent suposava una vulneració de competències de la Generalitat en considerar que ho havia d’assumir l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO). La sentència del TC va confirmar que les atribucions corresponien a la CNMC, que deixa clar que la incoació de l’expedient “no prejutja el resultat final de la investigació” i que s’obre un període màxim de 18 mesos per a la seva instrucció i resolució del cas. La presidenta de l’Assemblea reitera que “la campanya no vulnera la competència, més aviat la promou” i “aporta transparència al mercat” i carrega contra la patronal de les grans empreses per demanar la sanció màxima. “Ens hauríem de preguntar a quins interessos respon Foment, que hauria de protegir els interessos de totes les empreses catalanes i no preocupar-se per campanyes de consum positiu com la nostra”, ha etzibat.

La CNMC pot sancionar amb fins a 5 milions d’euros les pràctiques deslleials que vulneren la competència. Aquestes sancions, ha recordat Paluzie, tenen sentit i estan pensades per grans multinacionals com Endesa o Iberdrola que poden afectar molt el mercat amb les seves conductes però no “hi ha un barem específic” per organitzacions com l’Assemblea. “La CNMC no està pensada per una entitat de la societat civil com la nostra”, ha afegit. Pel que fa al trasllat del cas a la CNMC com a autoritat competent, la presidenta de l’ANC ha dit que “en un estat normal no hauria de tenir gens d’importància” si qui assumeix el cas depèn de l’Estat o de la Generalitat. “S’hauria d’analitzar tot sota el mateix prisma. Veurem si és així”, ha afegit. “Estem absolutament convençuts que no tenim res a amagar i que era una campanya positiva i que en cap cas implicava competència deslleial”, ha insistit.

La patronal que dirigeix Josep Sánchez Llibre també va denunciar la campanya per la via mercantil. Els dos procediments seguiran el seu curs de manera paral·lela i el resultat d’un no afectarà l’altre. En el cas de la via judicial, el cas va quedar paralitzat durant el confinament i encara no tenen una data fixada per la vista. Abans de l’estat d’alarma, el jutjat mercantil número 11 de Barcelona va decretar unes mesures cautelars que van obligar l’ANC a tancar el web de la campanya. No hi ha cap negociació extrajudicial sobre la taula entre les dues organitzacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa