Lambán diu que l'entrada al Museu de Lleida va ser "respectuosa" i una "actuació impecable" de la justícia

El president aragonès afirma que és la seva comunitat qui "podria donar lliçons a Catalunya" en conservació d'obres d'art

 

El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha recordat el primer aniversari del trasllat a Sixena de les obres del Museu de Lleida com una victòria "de l'estat de dret", amb una actuació "impecable" del poder judicial. En aquest sentit, creu que l'entrada a l'equipament va ser "respectuosa" i sense "cap arbitrarietat". "Si va semblar excepcional és perquè la presència de l'Estat a Catalunya s'ha convertit en excepcional", ha reblat. Així mateix, ha negat que el Monestir no reuneixi les condicions per acollir les obres i assegura que si haguessin estat a l'Aragó s'haurien sotmès a un procés de restauració. "Ni cap greuge ni cap superioritat per part dels conservadors catalans. És l'Aragó qui podria donar lliçons a Catalunya de com conservar les obres", ha conclòs.

 

El cap de l'executiu aragonès, reunit a Sixena per commemorar el primer aniversari del trasllat de les obres del Museu de Lleida, ha agraït l'assistència a la sala capitular del Monestir d'on el 1936 "es van arrencar unes pintures d'incalculable valor artístic", es van portar a Catalunya on, assegura, es van "retenir com a botí de guerra". En aquest sentit, ha atribuït a l'actuació de les milícies "amb el suport del Govern de Catalunya" l'incendi al Monestir de Sixena i assegura que Gudiol "va arrencar" les pintures per endur-se-les a Barcelona. Lambán també ha negat que fa un any es produís un "espoli" del patrimoni català: "l'únic espoli que s'ha fet amb Sixena és el que la Generalitat va fer el 1936".

  

 

  

 

Segons Lambán, Sixena s'ha convertit en sinònim "d'estat de dret" i "símbol de la dignitat aragonesa" i considera que el procés ofereix la possibilitat de reflexionar sobre "la llei i la veritat". "L'Aragó utilitzarà la llei i la veritat per defensar el seu patrimoni i per preservar l'estat de dret i exigirà a l'Estat cada vegada amb més contundència que actuï amb contundència no de manera excepcional, sinó de manera regular, recuperant les competències de totes les matèries", ha precisat. Així, creu que de la mateixa manera que el govern espanyol inspecciona l'educació aragonesa, també ha de supervisar la catalana. 

  

 

  

 

Durant la reunió del consell executiu també s'ha presentat l'informe de la conselleria d'Educació sobre el conjunt de béns que l'Aragó defensa que encara s'han de retornar.

 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?