L'alcaldessa de Girona proposarà sancionar l'Exèrcit espanyol

Marta Madrenas estudia aquesta mesura perquè les forces armades han tornat a exhibir "elements bèl·lics" durant l'Expojove, un saló educatiu
Estand de l'Exèrcit espanyol
Estand de l'Exèrcit espanyol | ACN

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, proposarà que s'imposi una nova sanció a l'Exèrcit per tornar a exhibir "elements bèl·lics" durant l'Expojove d'aquest 2018. I més tenint en compte que el jutjat havia permès que les forces armades tinguessin estand al saló, però advertint-los explícitament que mantenia el veto a l'uniforme militar ja que contravenia el codi ètic de la Fira. Per a l'alcaldessa, el fet que s'exhibissin dibuixos on apareixia un soldat armat –cosa que xoca frontalment amb les normes del certamen- deixa clar que l'Exèrcit va actuar de manera "poc rigorosa", ja que a més la imatge es va tapar i destapar. "Sabien les tensions que hi havia, i tot i això van tornar a exhibir elements bèl·lics; en aquest sentit, cal que actuem amb contundència i per això proposaré al Patronat de Fira de Girona que es procedeixi a sancionar", ha subratllat Marta Madrenas.


 

L'Ajuntament de Girona no vol deixar passar que l'Exèrcit exhibís dibuixos on es veia un soldat armat durant el saló de formació Expojove. Tot i que les forces armades van enviar personal civil a l'estand, a banda i banda del mostrador hi havia visibles les dues imatges de la polèmica. 

 

Dimecres, el dia que el certamen va obrir portes, l'Exèrcit n'havia coberta una parcialment amb un cartell on s'anunciava una APP de les forces armades. Però aquell matí, veient el rebombori que van generar els dibuixos, es va optar per tapar amb folis les parts del dibuix on s'hi identificava clarament una arma.

 

La situació va comportar que Fira de Girona enviés un burofax urgent a la Subdelegació de Defensa, on li exigia retirar les imatges perquè contravenien el codi ètic. Si no ho feien, ja alertaven que s'enfrontaven a què els tanquessin l'expositor. 


Dijous al migdia, el personal civil de l'Exèrcit va optar per girar el mostrador i arraconar-lo per tapar els dibuixos del soldat armat. Aquell matí, però, i durant una bona estona, una de les imatges va tornar a ser totalment visible (perquè els qui hi havia a l'expositor van retirar el foli que la tapava).

 

La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, ja va dir que, arraconant el mostrador, les forces armades havien complert el requeriment. Però que això no treia que l'afer s'elevés tant al Comitè Executiu i al Patronat, que eren els qui havien de decidir si imposar –o no- una sanció a l'Exèrcit. Es preveu que la reunió on el Patronat valori el cas tingui lloc a principis de maig.


"Cal actuar amb contundència"

 

L'alcaldessa de Girona, que també presideix el Patronat, ja ha avançat que la situació que es va viure a l'Expojove tindrà conseqüències. "Em va sorprendre molt que després de tot el que ha anat passant l'Exèrcit exhibís de nou elements bèl·lics; per això, proposaré que es procedeixi a sancionar", ha dit Marta Madrenas.

 

L'alcaldessa recorda que les forces armades "sabien les tensions" que generava la seva presència al certamen. De fet, a principis de març, l'Ajuntament i la Fira els van sancionar i els hi van prohibir participar a l'Expojove durant tres anys, perquè al 2017 hi havien acabat anant amb uniforme militar.

 

El Ministeri Defensa va portar el cas als jutjats i va sol·licitar que, com a mesura cautelar i mentre no hi hagi sentència, es permetés que les forces armades poguessin continuar tenint estand a l'Expojove. Pocs dies abans de començar el saló, el jutge va resoldre que l'Exèrcit participés al certamen, però també va deixar clar que havia d'anar-hi sense uniforme.


 

"No pot ser que les coses es facin de manera tan poc rigorosa", ha dit Madrenas, en referència als dibuixos on hi apareixia un soldat armat. "Crec que la nostra obligació és fer respectar el codi ètic i l'Exèrcit ha tornat a exhibir elements bèl·lics; cal que actuem amb contundència i, en aquest sentit, evidentment proposaré al Patronat que s'obri un expedient i que acabi en una nova sanció", ha conclòs l'alcaldessa de Girona.
Comentaris
Marta Madrenas hauria d'allistar-se a la Legió
Vol sancionar a l'exèrcit per ser un exèrcit. Si un exèrcit, al qual ja no se li permet anar d'uniforme, no exhibeix les seves armes, què pot exhibir?.
Jordi Estelada
Jo posaria un estand al costat on es faci promoció de la cultura de la pau i s'expliqui la història de Catalunya els darrers 300 anys i es digui clarament que els "veïns" són forces d'ocupació que fan apologia del militarisme i el bel'licisme.
L'EXERCIT A LES CASERNES !!
L'exèrcit no hi té cabuda en una fira perla joventut , a Catalunya no són bé rebuts. Ancha és castilla i españa no ? Doncs cap allà !!
Sectaris
Si Catalunya tingués un exèrcit propi entraria en aquesta fireta per la porta gran. Quin fàstic doneu secessionistes.
No necessitem exercit i punt!!

envia el comentari