L'Acadèmia Aranesa denuncia a l'Eurocambra "l'abandonament i la ignorància" de l'Estat amb l'occità

Terricabras assegura que el "menyspreu" de l'Estat per la riquesa lingüística "pot ser letal per a l'aranès"
Parlament Europeu
Parlament Europeu | ACN

Una delegació de l'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana ha denunciat aquest dijous al Parlament Europeu "l'abandonament i la ignorància" de l'Estat espanyol amb la llengua occitana. Els representants de l'Acadèmia han comparegut davant de l'Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües del Parlament Europeu, on han remarcat que "la llengua occitana no és cuidada ni tinguda en compte per part del govern espanyol". L'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras ha indicat que el "menyspreu" de l'Estat per la riquesa lingüística "pot ser letal per a l'aranès". En canvi, la representació de l'Acadèmia ha preuat la Generalitat com a "exemple mundial de protecció" d'una "llengua territorial pròpia encara que tingui pocs usuaris". La delegació aranesa estava formada pel president de l'Acadèmia Aranesa, Jusèp Loís Sans, el president de la Secció Aranesa, Jèp de Montoya, i Ròsa Salgueiro, secretària de l'Acadèmia. 

 

En la seva intervenció, han recordat que la llengua occitana va ser declarada oficial amb l'Estatut del 2006 i han assenyalat "l'enorme respecte per a la identitat aranesa" a Catalunya, on aquesta llengua és parlada en un part del territori amb 10.000 habitants. "És l'únic territori on la llengua occitana rep un tracte tan important", han dit. Amb tot, han lamentat que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'aranès els genera preocupació perquè "sense preferència lingüística, l'occità no podrà ocupar un espai important i destacat a l'administració, l'ensenyament, els mitjans de comunicació i en altres àmbits socials fonamentals que li permeti seguir viva". "La negació de la seva preferència és el principi argumental de la seva eliminació", han dit.  "L'Estat espanyol és objecte d'incompliment de la protecció a què l'obliguen les lleis i els compromisos adquirits pel govern espanyol. La llengua occitana, llengua cooficial de l'Estat, no rep el mateix tracte per part del govern espanyol que altres llengües cooficials", han indicat els representants de l'Acadèmia Aranesa. Comentaris
Esquiador espatllat
Aneu prenent nota, aranesos. No voleu la independència de Catalunya, però és ella la que us reconeix també a vosaltres com a país. Espanya, com a màxim, us enviarà al preparao i al Bárcenas a esquiar. Clar que potser és això el que voleu.
Antoni Ferret
Per la llengua aranesa! Per totes les llengües del món! El nostre Estatut la reconeix, però, pel que fa a despeses, hi hauria de col·laborar l'Estat. També s'ha de demanar. I no diguem de lo que deu ser a França!!!
Manipulaçao al canto
La lengua aranesa es oficial sólo en Cataluña. Es a la Generalitat catalana y al Govern, como representante del Gobierno español en Cataluña, a quien corresponde preservarla y protegerla y no es suficiente con rotular el nombre de los pueblos en aranés y poner un telediario al día en aranés en TV3. En Arán debería haber menos catalán y más aranés; ese es el problema.

envia el comentari