El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’abstenció del PSOE tomba la proposició de Llei trans d’ERC, JxCat i la CUP

El ple del Congrés dels Diputats va rebutjar aquest dimarts la presa en consideració de la proposició de Llei trans que havien presentat ERC, JxCat, CUP, Compromís i Més País. El PSOE es va abstenir pel seu desacord amb un punt clau de la llei, l’autodeterminació de gènere, que enfronta els promotors de la iniciativa a determinats sectors del feminisme que hi veuen una amenaça per al reconeixement dels drets de les dones. Podem va donar suport a la iniciativa i la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va prendre la paraula per demanar “perdó” a les persones trans per no haver estat capaç d’impulsar una llei del govern espanyol. La Llei ha quedat rebutjada amb l’abstenció del PSOE i el ‘no’ del PP i de Vox.

A les portes del Congrés s’hi van concentrar representants dels col·lectius trans, feministes i també d’entitats en contra del reconeixement dels drets de les persones trans. A l’Hemicle la diputada d’ERC Pilar Vallugera va criticar la lentitud del PSOE a l’hora d’impulsar la seva pròpia llei, i va recordar que “estem parlant de drets humans inherents i inviolables, no de desitjos o il·lusions“, perquè “les persones trans són el que diuen que són, i diguem el que diguem la resta l’important és qui són, i només elles ho poden dir”.

Vallugera va demanar als grups que trenquin la barrera que queda un cop es va incorporar a l’ordenament jurídic els drets de les parelles homosexuals. “Després d’haver avançat en el reconeixement de totes les maneres d’estimar, ara hem de reconèixer totes les maneres de ser“, va afirmar. Va fer referència a la pugna entre els defensors dels drets de les persones trans i certs sectors del feminisme que asseguren que la llei esborra els drets de les dones. “És fals, els que significa és el reforçament de què suposa ser dona perquè estem sotmeses al mateix patriarcat i perquè les persones trans reben totes les exclusions”.

La diputada de JxCat Pilar Calvo va reivindicar l’autodeterminació sexual dels menors i va demanar “eliminar l’últim ressort de discriminació de les persones que no es reconeixen al gènere que se’ls ha atribuït en néixer”. Es pot avançar, va dir, “per plantar cara a la transfòbia sense descuidar els espais segurs i d’empoderament guanyats per les dones després d’anys de lluita”.

La Llei ha topat amb el ‘no’ del PP i de Vox. La diputada d’ultradreta Lourdes Méndez va afirmar que la proposició de Llei trans és inconstitucional perquè permet canviar de gènere al Registre segons la “voluntat”. A més, va dir, “és un atac als menors, que es podran hormonar a partir dels nou anys, i perjudica les dones, perquè considera que el simple desig és constitutiu de la identitat sexual”. “Un desig no pot modificar la sexualitat“, ha afirmat.

El portaveu d’ERC al Congrés va intervenir per rebatre les manifestacions de Vox: “Em sorprèn que es preocupin tant d’uns nens i tan poc d’altes com els estrangers“, ha dit. Va acusar Vox de criminalitzar els que senten diferent la seva identitat sexual. “L’amor és intrínsec a l’ésser humà, i si són incapaços d’estimar simplement són inhumans”, va dir.

La diputada de la CUP Mireia Vehí va recordar que aquesta és una llei “necessària i alhora complexa” i va retreure al PSOE que hagi decidit “bloquejar la tramitació” amb la seva abstenció: “Avui l’abstenció és votar ‘no’ i anar amb el PP i Vox a dir a les persones trans que són un problema”. Vehí va rebatre els col·lectius feministes que s’oposen a la llei: “Els drets sempre són complementaris“, va dir, “perquè aquesta llei és una qüestió de justícia social i de memòria”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ton a maig 19, 2021 | 08:12
  Ton maig 19, 2021 | 08:12
  I amb aquesta genteta penseu fer la taula de diàleg?. Sou una banda de mesells que encara creieu amb els Reis Mags.
 2. Icona del comentari de: paraguayo a maig 19, 2021 | 08:29
  paraguayo maig 19, 2021 | 08:29
  el gobierno mas progresista de la historia .....¿que se habrán fumao ?
  • Icona del comentari de: Dani_Andreuenc a maig 19, 2021 | 18:36
   Dani_Andreuenc maig 19, 2021 | 18:36
   Vergonya!! Dretes i Esquerres Espanyoles son el mateix. Poden estar orgullosos del que han fet.
 3. Icona del comentari de: Boku a maig 19, 2021 | 08:58
  Boku maig 19, 2021 | 08:58
  No, no son mesells: son polítics.
 4. Icona del comentari de: Quim a maig 19, 2021 | 10:02
  Quim maig 19, 2021 | 10:02
  el PSOE es molt carcaMAL
 5. Icona del comentari de: Ramon a maig 20, 2021 | 00:21
  Ramon maig 20, 2021 | 00:21
  Quina vergonya, que Junts per Catalunya es vegi arrossegada a coses que ni els sociates hi gosen.
  • Icona del comentari de: Ramon a maig 20, 2021 | 00:22
   Ramon maig 20, 2021 | 00:22
   I a sobre, per res. Perquè les rates pudents i republicanes continuarant dient-ne que són "la dreta" i "kumbarènsia am un altra nom".
 6. Icona del comentari de: Vendetta a maig 20, 2021 | 01:10
  Vendetta maig 20, 2021 | 01:10
  Akesta es la bandera dels bitxos?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa