La vigilància oculta de la Guàrdia Civil a Catalunya, en imatges

La fotògrafa Paula Artés publica Fuerzas y Cuerpos, un treball d'investigació sobre els mètodes de vigilància i control d'aquest cos militar al nostre país

 

El desembarcament de milers d'agents de policia espanyola i Guàrdia Civil per reprimir amb violència els catalans que van votar l'1-O, amb el dispositiu previ per intentar infructuosament impedir la celebració del referèndum, segrestant impremtes, assetjant la seu de la CUP, d'Òmnium i l'ACN, així com negocis privats i el CTTI, va posar de manifest que les forces i cossos de seguretat de l'Estat a Catalunya es produeix per raons polítiques i no de seguretat. Però els 'Piolins' no només van venir a Catalunya per odre del PP, amb el suport del PSOE i de Cs, sinó que hi són sempre "per controlar-nos, encara que no els veiem. Ens vigilen amb operatius ocults i invisibles, encara que només siguem conscients de l'existència de casernes de Guàrdia Civil i els visualitzem només ocasionalment".

 

 

Amb aquesta tesi, la fotògrafa Paula Artés inicia l'any 2015 un projecte d'investigació per tal de demostrar com la Guàrdia Civil practica "la invisibilitat com a forma de control de la població, un sistema de seguretat aplicat a tot el món, però que cal mostrar, destapar i qüestionar". A partir del 2016 va rebre el permís de Madrid per introduir-se en casernes i centres de control: "Fotografio els espais en què operen i treballen, els seus vehicles, els arxius, els camps de tir, les eines, els centres de control, els despatxos, les fronteres, fent així visible els espais de control als quals els ciutadans no tenen accés", explica a El Món.

 

 
Un despatx de la Guàrdia Civil
Un despatx de la Guàrdia Civil | Paula Artés

 

El resultat d'aquesta investigació de més de dos anys l'ha plasmat al fotollibre Cuerpos y Fuerzas, disponible en català, castellà i anglès, en què submergeix el lector en aquest món tan desconegut però alhora quotidià de la presència d'aquest cos militar al nostre país. Una invisibilitat que té molt a veure amb el fet que els Mossos d'Esquadra són la policia pròpia de Catalunya i que, sobre el paper, les funcions de la Guàrdia Civil són molt limitades.

 

 

Podeu comprar el llibre i participar en el mecenatge en aquest enllaç 

 

 

Artés reconeix que inicialment, les seves teories sobre la Guàrdia Civil a Catalunya, que d'altra banda estan teoritzades per a altres policies d'arreu del món, no van tenir gaire acceptació. Però, "els fets viscuts a Catalunya l'any 2017 van donar la forma definitiva al projecte i tot quedava molt més justificat". Però cap editorial no va voler fer-se càrrec del projecte: "He trobat una censura espectacular en el món editorial català, de manera que he optat per un projecte de mecenatge perquè tot plegat no quedi silenciat. Tinc molt clar que si hagués començat el projecte el 2017, no hauria estat possible, mai no m'haurien donat els permisos per fotografiar els espais que es mantenen ocults per a la ciutadania", conclou la Paula Artés en declaracions a El Món.

 

 
Un armari amb roba de la Guàrdia Civil
Un armari amb roba de la Guàrdia Civil | Paula Artés

 

 
 

Comentaris