El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La UGT demana al nou Govern que “corregeixi” el dèficit en despesa pública
  • CA

La UGT ha demanat al president del Govern, Pere Aragonès, que formi un Executiu “fort” i “compromès amb les persones”, “capaç de corregir el dèficit en despesa pública” que “enfonsa” l’Estat del Benestar i de liderar la sortida de la crisi provocada per la pandèmia de la covid-19. En un comunicat, el sindicat ha demanat que aquest full de ruta es dissenyi “des del diàleg i la concertació” i se centri a revertir les desigualtats agreujades per la crisi sanitària, alhora que lidera la construcció d’un nou model productiu amb feina estable i de qualitat. Per exemple, el sindicat vol que s’impulsin mesures de protecció per a tots els treballadors afectats per la pandèmia i que es revisin els “beneficis fiscals” dels impostos catalans.D’altra banda, l’organització sindical que dirigeix Camil Ros aposta per crear una banca pública a Catalunya que “eviti l’exclusió financera de les persones més desfavorides” i que “inverteixi recursos en els sectors econòmics tractors de l’economia real i productiva”. El sindicat també reclama una gestió “eficaç i eficient” dels fons europeus de recuperació, transformació i resiliència Next Generation, així com establir un marc català de relacions laborals i un diàleg social “permanent i efectiu”.

Altres factors clau per a la UGT, són l’impuls d’un nou Pacte Nacional per a la Indústria que compti amb la dotació pressupostària suficient per assegurar-ne el desenvolupament, la implementació d’una formació professional de qualitat, i l’execució d’un nou marc estratègic de seguretat en el treball, per aturar la sinistralitat laboral. Per tant, un dels punts més importants pel sindicat exigeix reforçar la Inspecció de Treball, dotant-la de més recursos humans i econòmics per acabar amb la “impunitat de les empreses”. Segons el sindicat, la lluita contra l’atur ha de ser una “acció prioritària” pel nou Executiu, que d’impulsar itineraris integrals d’orientació, requalificació professional i acompanyament en la cerca o millora d’ocupació.

Per als autònoms, la UGT demana desenvolupar mesures fiscals i mecanismes d’incentivació econòmica avantatjosos pels que es trobin en pitjors condicions econòmiques. De cara a assolir una societat més justa i cohesionada, l’organització en defensa dels drets dels treballadors reclama enfortir els serveis públics sota els principis d’universalitat i gratuïtat, i establir garanties suficients en les condicions salarials i laborals per als funcionaris.

En aquesta legislatura, el sindicat insta a “corregir el dèficit històric en despesa social i abastir els serveis socials de la suficiència econòmica que ara no tenen” així com crear un marc de “condicions comunes mínimes” pels professionals de la xarxa de serveis socials públics de Catalunya, que solucioni els “greuges comparatius” entre el personal.

Amb relació a les residències, insisteixen en la necessitat d’apostar per la gestió pública directa dels serveis. També reclamen revertir les “privatitzacions” que ha sofert el sistema de salut i assegurar una sanitat on la governança sigui 100% pública.

En l’àmbit de protecció social, exigeixen ampliar i millorar el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), flexibilitzant requisits i ampliant la cobertura cap a més col·lectius en situació de vulnerabilitat. Pel que fa a les polítiques d’habitatge, reclamen al Govern que aprovi “amb urgència” el Pla Territorial Sectorial d’habitatge de Catalunya per incrementar el parc d’habitatges destinats a polítiques socials i augmentar “considerablement” el parc públic d’habitatge, incrementant la despesa pública en habitatge de l’actual 0,2% del PIB a l’1%, promovent mesures que evitin l’especulació financera. D’altra banda, proposen elaborar “de forma urgent” un Pla de Transició Justa per als territoris i per a les persones treballadores afectades per la transició energètica i descarbonització de l’economia catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa