El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La UE insta Biden a aixecar el veto a les exportacions abans de parlar de les patents
  • CA

Els caps d’Estat i de govern de la Unió Europea han conclós aquest dissabte la cimera de dos dies a Porto amb diferents missatges dirigits als Estats Units per a posar en evidència les traves que posa a l’exportació de vacunes des del seu territori i reclamar a Washington que aixequi aquestes barreres abans d’obrir el debat sobre la suspensió temporal de patents. “La Unió Europea som la farmàcia del món”, ha assegurat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una roda de premsa al final de la cimera on ha demanat que qualsevol discussió sobre la protecció de la propietat intel·lectual s’abordi amb una “visió de 360 graus”, que tingui en compte els esforços de producció i exportació assumits pels vint-i-set. “No és una solució màgica”, ha apuntat, per part seva, el president del Consell europeu, Charles Michel.

Des que el president dels Estats Units, Joe Biden, va mostrar dimecres passat el seu suport a la liberalització de les patents, la Unió Europea s’ha esforçat per recordar que ni els Estats Units ni el Regne Unit han exportat a penes vacunes, mentre que el bloc europeu l’ha fet al mateix nivell que el que ha repartit entre els seus ciutadans. El president de França, Emmanuel Macron, ha defensat que la Unió Europea ha estat la regió “més generosa” durant la pandèmia perquè ha estat al capdavant d’exportacions i donacions de vacunes contra el coronavirus, i ha instat als Estats Units a assumir compromisos equivalents i “llevant la prohibició d’exportació” de vacunes i components abans d’obrir debats que considera per al llarg termini, com la liberalització de les patents.

“Emplaço molt clarament als Estats Units a posar fi a les prohibicions a les exportacions de vacunes i components perquè impedeix la producció en altres regions”, ha dit Macron davant la premsa a Porto. El mandatari gal ha assegurat que hi ha laboratoris a Europa que lamenten no poder produir “perquè els components estan bloquejats als Estats Units” i ha assenyalat a l’administració de Joe Biden en recalcar que la clau per a atendre més ràpid a les necessitats de vacunació en països pobres “és produir més, (així que) aixequin les prohibicions”.

Durant mesos la Unió Europea s’ha resistit a iniciar el debat sobre la necessitat de suspendre la protecció intel·lectual de les vacunes contra el coronavirus, com van demanar a l’octubre l’Índia i Sud-àfrica, però el gest de Biden aquesta setmana avalant una suspensió temporal de les patents ha obligat els vint-i-set a abordar aquest assumpte a Porto. Von der Leyen, que dies abans va dir “no ser en absolut amiga” de suspendre les patents va obrir la porta “a iniciar la discussió” després de l’anunci de Washington, encara que el bloc manté que no veu aquesta possibilitat com una solució eficaç en el curt termini.

“Hem estat més lents que uns altres (en les seves campanyes de vacunació) perquè vam anar de seguida oberts, aquesta és la realitat. Dels 400 milions de vacunes produïdes a Europa des de l’inici de la crisi hem exportat 200 milions”, ha reblat Macron. Mentrestant, la canceller alemanya, Angela Merkel, ha volgut deixar clar entre els seus socis i després en declaracions a la premsa que no creu que la liberalització de les patents “sigui la solució per a posar les vacunes a la disposició de més persones”. “Crec que necessitem la creativitat i la innovació de les empreses”, va afegir la mandatària alemanya, que ha posat en dubte que aquesta iniciativa servís per a obtenir “més i millors vacunes”. També al final de la cimera, el primer ministre d’Itàlia, Mario Draghi, s’ha expressat sobre el debat en considerar que la suspensió de patents “no garanteix la producció de vacunes, que és un procés complicat que requereix tecnologia, mitjans, organització”. “Hi ha milions de persones al món que estan morint i hi ha farmacèutiques que han produït amb subsidis estatals imponents, així que es podria entendre que se’ls demanés alguna cosa a canvi”, ha reflexionat, per a després remarcar que la qüestió és “complexa” perquè entren en joc més elements.

Després d’exposar les xifres europees, el president francès ha volgut deixar clar que en aquest temps Estats Units només ha exportat un 5% de la seva producció i això per a subministrar “algunes dosis” als seus països veïns, el Canadà i Mèxic, però no ha realitzat cap enviament a països vulnerables. “Quan es va comparar el Regne Unit amb la UE, se’ns va dir ‘mireu els britànics van molt més ràpids’, i és perquè vam ser més oberts. I perquè no actuem com els americans que es van guardar per a si tot el que van produir al principi”, ha aprofundit. Per això, Macron ha assegurat que qui sostingui que en aquests moments algú no té accés a una vacuna per causa de les patents està exposant “una mentida”, ja que els obstacles són uns altres: la falta de producció per les traves a l’exportació i a la transferència de tecnologia.

Així les coses, ha recalcat que és favorable a analitzar solucions a llarg termini que passin per la suspensió de les patents perquè pot ser una opció “totalment pertinent per al futur”, però ha insistit que “no respon al problema que tenim avui”. “Hem de treballar perquè la vacuna sigui un bé públic mundial”, ha dit, per a repetir la crida a socis internacionals perquè aixequin el seu vetos a les exportacions i “alliberin dosis”, al mateix temps que ha assenyalat la necessitat de millorar la capacitat de producció a tot el món, també en països en desenvolupament o pobres. Finalment, Macron ha exposat el tercer pilar de l’estratègia europea de cara a la vacunació per a frenar la propagació de la pandèmia i que es recolza en la plataforma Covax per a portar dosis directament als països més vulnerables.

En aquest cas, el president francès ha recorregut de nou al retret per a referir-se a Biden: “La UE és el primer donant, només espero una cosa i és que els Estats Units ens avanci. No és el cas ara com ara però espero que ocorri”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa