El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La revisió del pacte tripartit evidencia les diferències entre els socis de Govern
  • CA

El PSC, Esquerra i Iniciativa ja han celebrat les primeres reunions per actualitzar l’acord de Govern, malgrat que els primers contactes no han transcendit públicament.

El tripartit no ha fixat cap data per tancar la revisió. No obstant, ERC i ICV-EUiA s’han contradit sobre quin és el millor moment per redefinir el pacte. Els republicans han defensat que seria “aconsellable” esperar el desenllaç de la negociació de finançament i la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, però els ecosocialistes creuen que no poden aturar l’actualització.

Les diferències també són existents en el contingut de l’acord. El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Joan Ferran, va afirmar fa uns dies que és “lògic” que els tres partits adaptin el pacte d’Entesa a la crisi econòmica, però va deixar clar que els eixos fonamentals “segueixen vigents i no s’han de tocar perquè són els que són i duren quatre anys”.

Més enllà de la crisi

En canvi, el president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Jaume Bosch, va dir que la revisió ha d’anar més enllà de la crisi econòmica perquè, a parer seu, cal posar al dia els objectius pendents de complir.

En canvi, el president d’ERC, Joan Puigcercós, va defensar en l’últim Consell Nacional del partit que l’acord de Govern s’ha de revisar per l'”actitud hostil” de l’Executiu espanyol respecte la Generalitat en qüestions com el finançament o el traspàs de competències.

En consonància, el líder republicà va avisar fa dues setmanes que si no hi ha acord en el tripartit per fer front a l’Executiu de l’Estat respecte el finançament “haurem de fer un replantejament sobre la viabilitat de tot plegat”.

El quart cinturó

Així mateix, el futur Pacte Nacional d’Infraestructures és una de les qüestions més controvertides. Esquerra i Iniciativa no estan d’acord amb l’actual traçat del Quart Cinturó. El president ecosocialista, Joan Saura, va admetre ahir que hi ha diverses diferències amb els socialistes catalans, malgrat assegurar que estan “en condicions” de tancar un acord al gener.

Les trobades entre els tres partits continuaran en els pròxims dies. De moment, Esquerra celebrarà aquest matí una reunió de la comissió de seguiment del Pacte d’Entesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa