La Prefectura de Trapero, tocada per la marxa de López i pel virtual canvi de conseller

Els comandaments de Mossos i l'estructura d'Interior a l'expectativa

“Se’n va la mà dreta, se’n va un pilar”. Amb aquestes paraules defineixen fonts d’Interior la marxa del comissari dels Mossos d’Esquadra Ferran López com a director de seguretat del FC Barcelona de Joan Laporta. L’anunci del tancament de l’acord aquest dimarts ha arribat després de tres setmanes que es difongués, en aquest diari, l’oferta de Laporta al comissari que va comandar i aguantar el cos durant l’aplicació de l’article 155. La marxa ha caigut com una bomba a la Prefectura dels Mossos. Diversos comandaments, així com membres de la cúpula d’Interior consultats per El Món, entenen que la decisió de López “afebleix” la Prefectura i, especialment, el major Josep Lluís Trapero. “L’autèntic director adjunt operatiu era en Ferran, no Trapero”, alerten les mateixes fonts en referència al comandament que tenia més clarament al cap no només l’estructura del cos sinó les seves funcions operatives. A més, la decisió s’ha pres en plena negociació de Govern, que enterboleix encara més la situació, perquè el nou inquilí de la conselleria pot fer canvis que “causin un moviment de plaques tectòniques dins el cos i en els seus comandaments”.

De fet, una de les condicions de imposades de Trapero al conseller d’Interior, Miquel Sàmper, quan el va restituir era mantenir López com la seva mà dreta. Al capdavall, el comissari havia acompanyat el major durant tot el seu judici i va ser clau per mantenir l’ordre intern quan va ser destituït com a cap del cos, i, segons el BOE, va perdre la seva categoria de major del cos. López també es va mantenir com l’home fort de la Prefectura durant la comandància de Miquel Esquius i posteriorment com un oracle assessor del comissari Eduard Sallent, que va ser substituït per Trapero en ser absolt per l’Audiència Nacional dels càrrecs de sedició i desobediència en relació al paper del cos durant el Procés.

Amb la marxa de López, Trapero perd un para-xocs”, comenten les fonts consultades per aquest diari. En aquest sentit, recorden que va ser López el substitut de Trapero a les reunions de les Juntes de Seguretat i de coordinació amb el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos els dies previs al referèndum del Primer d’Octubre. Trapero va fer cas dels consells, i així ho va explicar a l’Audiència Nacional, de cedir la representació dels Mossos a López per la mala relació i la tensió que mantenia amb De los Cobos.

“López ara feia de radar, d’airbag i de sedàs entre els comandaments que tenen una relació difícil amb el major, les noves generacions de comandaments i amb els càrrecs polítics, sobretot en temps on major i conseller viuen una autèntica lluna de mel”, apunten des d’Interior. “El fet que López tingués l’estructura del cos al cap i els galons de supervivent entre els comissaris l’havien convertit en una figura clau de la Prefectura que evitava i neutralitzava moltes disputes internes”, expliquen. “Molts comandaments estan a totes amb el major, que no amb Trapero, i cedien davant la protecció i la mà esquerra de López abans d’entrar en una batalla interna”, conclouen.

“Va ser López que va asserenar molts ànims quan el 27 de novembre Trapero va canviar l’estructura del cos i els destins de molts comandaments, amb desterraments que van deixar màcula entre els uniformats”, detallen les mateixes fonts. Així mateix, López exercia com a “màxim responsable de la nova estructura de la Prefectura dels Mossos”. “Aquesta tasca és molt difícil d’encomanar perquè necessites un comandament amb prestigi, reconegut pels seus companys de galons i per la tropa i amb un expedient digne”, destaquen des de Mossos.

La decisió de no voler continuar deixa Trapero sense un “puntal clau” i una “defensa sòlida”. A més en la coincidència temporal amb la negociació del nou Govern i amb un virtual canvi de conseller d’Interior encara encén més les suspicàcies i interpretacions. Així, dins el cos s’espera que l’acord per un nou executiu i el nomenament d’un nou conseller pot comportar un canvi en la cúpula dels Mossos. “El fet que López hagi abandonat la cabina de comandament abans del canvi també és un avís a navegants”, es resignen membres del departament. De fet, des d’Interior destaquen la “curiosa simbiosi entre el conseller Sàmper i Trapero, al marge de la resta de l’estructura política del departament que ha quedat pal·lesa en els darrers mesos”. L’arribada d’un nou conseller pot canviar diametralment les coses i les darreres dinàmiques. “La marxa d’un i l’arribada un altre capgira l’equació”, conclouen des d’Interior.

Canvis a correcuita

Per intentar pal·liar la marxa imminent de López al Barça, s’han desencadenat canvis a correcuita a la cúpula del cos. Segons s’ha notificat aquesta tarda, el comissari David Boneta, fins ara cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, passa a la direcció operativa del cos, juntament amb el comissari Miquel Esquius –que va ser cap del cos entre el 155 i Eduard Sallent– i el comissari Joan Carles Molinero. Per cobrir la vacant de Boneta, el cap de la regió policial de Barcelona, el comissari Carles Anfruns, liderarà ara la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, i la comissària Marta López el substituirà a la regió barcelonina.

Comentaris

    Delfí Artós 08/04/2021 10:16 am
    Tocada ? En un país normal les institucions i organismes oficials no depenen d'individus. No tenim encara sentit d'estat. Ens cal la independència, per això cal tenir molt més sentit d'estat.

Nou comentari