La policia requisa mòbils, ordinadors i documents a dos periodistes mallorquins per investigar una suposada filtració

L'actuació està ordenada per un jutjat, compta amb el vistiplau de la Fiscalia i ha desfermat les crítiques dels professionals

| Europa Press

 

La policia espanyola s'ha presentat a la redacció d'Europa Press a Mallorca i a la del 'Dario de Mallorca' amb una ordre judicial per requisar mòbils, ordinadors i documents relatius al 'cas Cursach' per investigar una suposada filtració. Segons consta a la resolució del jutjat d'instrucció 12 de Palma, s'investiga un delicte d'encobriment de secrets a instàncies dels advocats dels implicats i de la Fiscalia. Fonts de la Fiscalia han confirmat que el ministeri públic ha donat suport a la resolució judicial que acorda la intervenció dels telèfons mòbils dels dos periodistes. En el cas d'Europa Press, la policia s'ha endut dos ordinadors corporatius, diversa documentació i el telèfon de la redactora. En canvi, al 'Diario de Mallorca' s'han negat a entregar informació i només s'han endut el telèfon. El cas ha desfermat les crítiques de diferents associacions i sindicats de periodistes.

 

La policia espanyola ha requisat els telèfons personals dels dos periodistes que havien informat sobre aquest cas. A l'estiu, Europa Press va publicar en exclusiva que la policia acusava el Grup Cursach d'haver defraudat 51 MEUR a Hisenda i 14 MEUR a la Seguretat Social entre 2010 i 2016. L'actuació es fa arran una denúncia dels advocats dels implicats en aquest cas (Bartolomé Cursach i Bartolomé Sbert Cursach) i del propi Ministeri Fiscal. L'empresari del món de la nit Bartolomé Cursach va estar 13 mesos en presó preventiva i va poder sortir a l'abril després de pagar una fiança d'1 MEUR. Segons consta a la diligència d'ordenació del registre, s'autoritza a la policia a registrar les dues redaccions i requisar els telèfons i bolcar tota la informació que tinguin a Whattsapp, correu electrònic i altre xarxes socials per determinar si van tenir cap filtració. També autoritza la intervenció de qualsevol document que tingui a veure amb el cas. També s'ordenava requerir als periodistes les contrasenyes per accedir a tots els dispositius. 

 

En el cas d'Europa Press, l'agència informa que la periodista s'ha negat a revelar les seves fonts i que els agents s'han endut dos ordinadors corporatius, el seu telèfon personal i diversa documentació. Durant el registre, han informat que Europa Press no està essent investigada i tampoc ho estan els dos periodistes. En el cas del 'Diario de Mallorca', s'han negat a entregar la informació requerida pel jutjat. Això sí, els agents han requisat el telèfon personal al periodista que ha informat sobre aquest cas. De moment només s'ha fet pública la diligència que ordena els registres però no la resolució del jutge on s'explica la motivació per ordenar els registres

 

 

La situació ha desfermat les crítiques de col·lectius de professionals, periodistes i sindicats. Des de les redaccions dels dos mitjans han mostrat el seu rebuig a les actuacions i el compromís amb la llibertat de premsa. Han denunciat, a més, que suposa una vulneració del dret a la informació i el secret professional protegits per la Constitució. Entre d'altres, el sindicat de Periodistes ha mostrat el seu suport als periodistes afectats. També l'associació de comunicadors i informadors jurídics (ACIJUR) que ha mostrat "una oposició contundent" a qualsevol actuació policial o judicial que posi en entredit el dret a la confidencialitat de les fonts. 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?