La Paeria de Lleida fa acords urbanístics amb una promotora relacionada amb paradisos fiscals

El Conveni Urbanístic del Sector Sur 42 amb Eurofound de Luxemburg tot i l'acord de ple que no permet aliances comercials amb societats radicades en aquests estats

 

 

L'Ajuntament de Lleida ha passat a la firma un Conveni Urbanístic conegut com Sector Sur 42 Torre Salses. Fins aquí, tot entraria dins la normalitat d'una de les funcions de qualsevol administració local. Ara bé, aquest cas ja fa dies que fa arronsar al nas a la ciutat i ha aixecat certa polseguera entre l'oposició per la celeritat i l'interès que ha mostrat l'equip de Govern tant d'Àngel Ros, l'alcalde que al 2015 va encetar els tràmits, com l'actual paer Fèlix Larrosa, i abans regidor d'urbanisme. Tot plegat per l'objectiu del conveni -passar d'ús per habitatge a sòl comercial- amb una promotora Eurofund Parc Lleida, S.L., domiciliada a Madrid, però propietat d'Eurofund Investments Luxembourg, SARL, radicada a Luxemburg, i participada per una societat domiciliada a les Illes Verges Britàniques i administrada des d'una consultura especialista en offshore, un dels paradisos fiscals més reeixits. Una decisió que topa directament amb un acord de ple del passat més juliol on declarava Lleida "territori lliure de paradisos fiscals". 

 

 

Aquest planejament urbanístic es començà a gestar l'any 2015. Tècnicament és un "Conveni de Gestió Urbanística per a l'execusió del desdoblamnent del Vial de Víctor Torres i la seva prolongació i la modificació de l'ordenació urbanística del sector sur 42, Torre Salses". Ras i curt és un acord que canvia l'ús residencial de la zona -ara és sòl urbà consolidat i urbanitzat que tindria poc valor per l'apatia del mercat- a ús comercial en una zona de la capital entre Magraners i la Bordeta. Un canvi que permetria a Eurofund, que gestiona unes illes centrals de la zona i que provenen de la SAREB -la Societat de Gestió d'Actous Procedents de la Reestructuració Bancària- "promoure un projecte comercial". Un projecte que ha interessat molt a l'actual equip de govern malgrat alguns avisos de l'oposició que no acabaven de veure clar la seva eficàcia i a qui repercutiria el benefici. 

 

 

 

Més enllà del que algunes veus del consistori titllen "d'insòlita celeritat del projecte", tot aprofitant l'aplicació del 155 sobre la Generalitat ja que Urbanisme del departament de Territori i Sostenibilitat hi havia posat traves, destaca la relació dels accionistes d'aquesta promotora immobiliària amb reconeguts paradisos fiscals o zones que han abandonat tècnicament aquesta consideració però que tenen una fiscalitat laxa. Segons el resum executiu de BORME, Eurofund Parc Lleida és una Societat Limitada domiciliada a Madrid que l'any 2016, el darrer censat, va tenir un resultat de -41.688,93 euros i té un capital de 3.000 euros. La seva estructura corporativa  inclou com a òrgans d'administració Iniciatives Mabor, S.L; Ian Andrew SandFord; Sengeis Project, SL i David Condina Relats. Tots quatre administradors mancomunats. Però l'accionista és Eurofund Investsments Luxembourg SARL, amb NIF de Luxemburg. De fet, la legislació espanyola ni ara la OCDE considera Luxemburg en la llista de paradisos fiscals des del que el 2017 van aixecar el secret bancari. 

 

La principal accionista de l'empresa majoritària d'Eurofund
La principal accionista de l'empresa majoritària d'Eurofund | QS

 

 

De Ponent, a les Illes Verges

 

Ara bé, segons informa el Registre de Commerce et des Sociétes de Luxemburg, Eurofund Investsments Luxembourg SARL va ser constituida el març de 2007, està participada principalment per Pallister Holdings Limited, domiciliada a les Illes Verges Britàniques i és administrada, de fet n'és el gerent, per Ian Andrew SandFord, administrador d'Eurofund Lleida, i Troskie Hermanus, domiciliat a la mateixa adreça de l'empresa. 

 

De fet, aquest domicili és en certa manera la clau de volta de l'entramat relacional. Eurofund Investsments Luxembourg SARL rau al número 58 de la Rue Charles Martel de Luxemburg. Precisament, és en aquesta adreça on hi rau Maitland Luxembourg, una empresa de serveis fiduciaris especialitats en SICAVs, societats financeres i anònimes. Fins i tot, es vanten de tenir un departament especialitzat en serveis d'administració de fons offshore, que segons la seva web arriba a administrar més de 200 bilions de dòlars. Mailand ofereix serveis i oficina a les Illes Verges Britàniques, a les Illes Caiman, Irlanda, l'Illa de Man, a Mauritània, Mònaco o Miami, reconeguts paradisos fiscals. Curiosament,  el director del departament de Clients Privats de Maitland és Troskie Hermanus, l'altre administrador d'Eurofund Investsments Luxembourg SARL, la principal accionista d'Eurofund Lleida

 
Herman Troskie, l'administrador de la societat accionista d'Eurofund Lleida
Herman Troskie, l'administrador de la societat accionista d'Eurofund Lleida | Web Maitland

 

 

 

Lleida lliure de paradisos fiscals

 

A priori, l'origen i l'historial de la promotora que ha signat el conveni topa frontalment amb un acord de ple de data de 27 de juliol d'enguany. Un acord impulsat per Oxfam que declarava Lleida "lliure de paradisos fiscals" amb els vots del PSC, PDeCAT, ERC Avancem, Crida per Lleida-CUP i PP i les abstencions de Ciutadans.

 

El text de l'acord no deixava cap dubte: "Declarar el territori lliure de paradisos fiscals, comprometent-se a donar els passos necessaris per assegurar que els concursos públics afavoreixin a les empreses que tenen conductes fiscals responsables, en detriment de les empreses que utilitzen els paradisos fiscals per evadir o eludir impostos". 

L'acord de Ple de la Paeria que declara Lleida Lliure de paradisos fiscals
L'acord de Ple de la Paeria que declara Lleida Lliure de paradisos fiscals | QS

 

 

Comentaris