La Moncloa diu que Sánchez no ha debatut sobre amnistia, referèndum, el retorn dels exiliats o el Tribunal de Comptes

El govern espanyol admet que és "impossible" recollir fruits del diàleg "a curt termini"

El president espanyol, Pedro Sánchez, no ha abordat ni ha debatut amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, cap dels eixos centrals o reivindicacions de la Generalitat per a la resolució del “problema polític” a Catalunya. És el que ha transmès la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, després de la trobada que dues hores i 30 minuts que han mantingut a La Moncloa. Segons Montero, malgrat que Aragonès ho ha pogut plantejar “no ha estat objecte de la reunió” ni l’amnistia, ni el referèndum d’autodeterminació, ni el retorn dels líders exiliats ni tampoc una reforma del Tribunal de Comptes. Per contra, Sánchez sí que ha demanat a Aragonès que “lideri” un fòrum entre formacions catalanes per impulsar “la convivència”.

Fonts de la Moncloa han insistit després de la reunió “cordial” d’aquest dimarts que “trobar fruits a curt termini” és “impossible”, perquè “això no se soluciona en dos o tres anys”. Amb tot, aquestes fonts es mostren convençudes que cal continuar aprofundint en el diàleg. “Potser ens aixecarem de la taula 6 o 7 vegades, però cal continuar”.

El govern espanyol prefereix que aquesta sigui una negociació pausada on es puguin “madurar bé les reunions i no sempre reflectir diferències”. Pel que fa a la composició de la taula de diàleg, l’executiu espanyol insisteix que ha d’estar formada per membres dels dos governs, i no per altres figures.

En tot cas, la portaveu del govern espanyol ha explicat que malgrat que Aragonès ha volgut posat l’accent en l’amnistia i el referèndum, “tots som perfectament conscients de les limitacions de cadascú i són qüestions que no es reiteren, perquè Sánchez intenta que la reunió sigui útil, cordial”. “No s’ha parlat de cap d’aquestes qüestions”, “no han estat ,matèries que s’hagin abordat a la reunió, i Aragonès les ha traslladat, però evidentment coneix els límits del govern d’Espanya a aquestes qüestions”.

“Sé que s’ha parlat de la resolució del Consell d’Europa”, ha dit Montero, però “no s’ha aprofundit sobre cap de les altres qüestions” i Sánchez ha convidat Aragonès a fer propostes “que permetin avançar i ser útils en la tasca que fem cadascú”. En tot cas, segons Montero, cal “deixar temps a que les coses madurin i que es pugui fer un acostament”.

En aquest marc, la portaveu ha apuntat que el govern espanyol “no es planteja ni té a l’agenda del govern cap vocació de reforma del Tribunal de Comptes”. Pel que fa als exiliats, Montero ha insistit que la voluntat del govern espanyol és que “aquestes persones responguin davant la Justícia”. “És obvi que cal que tornin, col·laborin amb la Justícia i es pugui complir la tasca del Poder Judicial”.

Segons Moncloa, ha estat una reunió en el marc de la “recuperació de la normalitat institucional” després de l’elecció d’Aragonès com a president. “La voluntat d’aquest govern passa per obrir nova etapa on deixem enrere la confrontació i donem pas a la paraula” per generar “un clima de confiança i de concòrdia” per “abordar les qüestions prioritàries”, ha dit Montero.

La portaveu ha afirmat que és el moment de “passar pàgina” i buscar “solucions compartides” que mirin “l’interès general del conjunt de ciutadans” després de la pandèmia i la crisi econòmica. “El govern no és ingenu i sabem que aquest camí no serà fàcil”, ha admès la portaveu, però “cal trencar la dinàmica de confrontació que ha protagonitzat els últims anys” i “passar realment a la tasca de la política per trobar espais” per “afrontar les aspiracions del conjunt de la ciutadania”.

Segons la portaveu, la reunió ha tingut quatre eixos: El primer és una aproximació a la situació pandèmica on han repassat les dades d’incidència acumulada i vacunació per aconseguir la immunitat de grup al mes d’agost. A Catalunya ja s’han administrat més de 4 milions de dosis.

El segon és la “normalització de les relacions institucionals” on s’ha discutit la convocatòria de la comissió Bilateral per “fer un seguiment de les inversions contemplades als pressupostos generals de l’Estat” i “altres qüestions pendents d’abordar”. El govern espanyol espera que es convoqui al mes de juliol.

En aquest epígraf, Sánchez ha demanat a Aragonès que assistexi a la Conferència de Presidents a finals del mes de juliol i que permetrà analitzar l’arribada de fons europeus i la situació pandèmica.

També han acordat la convocatòria de la taula de diàleg per “afrontar tots els elements que ens permetin superar aquest conflicte i anar acostant posicions buscant els elements que ens uneixen i que ens poden fer aprofundir el benestar de Catalunya”.

El tercer punt és la proposta de Sánchez que lideri un fòrum de trobada entre catalans on es pugui abordar la millora de la convivència.

I en quart lloc qüestions d’agenda socioeconòmica on s’ha ressaltat la importància d’impulsar la senda de creixement i afrontar “els grans reptes i desafiaments que tenim com a societat”, també mitjançant l’execució dels fons inclosos als pressupostos generals de l’Estat.

A més el president del govern espanyol ha donat suport a la proposta de la candidatura dels Pirineus als JJOO d’Hivern del 2030, a més d’inversions en Rodalies i la inversió per a l’ampliació de l’Aeroport del Prat.

Comentaris

  Vendetta 29/06/2021 11:13 pm
  Putaejpanya sempre
  Català 30/06/2021 6:27 am
  Deuen haver parlat de fútbol.
  ERC ESPAÑA I MONGETES 30/06/2021 7:36 am
  Aragones, un bon tip et van donar, i explicant tonteries, falsedats i junquerades. ERC LA BRUTICIA ESPANYOLA, L'ESTAFADA ALS CATALANS.
  ton c. 30/06/2021 8:00 am
  us recordeu de la en ausencia de violencia se puede hablar de todo, si peró també direm qui hi pot ser i qui no, ah que no van parlar d´aixó, debían de parlar del partit d´Espanya- Ha de ser molt gros el que us han promés srs. d´ERC, perque els hi feu el joc.I vosaltres us ho creieu.
   Gonzalo 30/06/2021 2:25 pm
   La frase "en ausencia de violencia, se puede hablar de todo", salvo si eres cortito, cosa que lamentablemente creo que lo eres, se refería a posibles acercamientos de asesinos a las vascongadas, posibles indultos a asesinos vascuences arrepentidos, y posible tolerancia con partidos pro-etarras. De verdad d te crees que era para hablar de andapandanchia????? Tan cortitos sois????
  Erc el sofa d'españa 30/06/2021 9:10 am
  Pobre Aragones, un tancredo de perfil vulgar, sense capacitat de negociar res de res. Passar 2 anys per cobrar nomines publiques i arriba españa, viva junqueras
  Així, que hi ha anat a fer el Pere Aragonès a Madrid 30/06/2021 11:41 am
  Ja se de que han parlar: hola Pedro, -hola Pere, -i quan tornarem a veure-ns? -al otoño,- D'acord, - Pués adios.

Nou comentari