El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Moncloa assegura que presentarà 170 reformes per als fons de reconstrucció a Brussel·les
  • CA

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, ha anunciat aquest divendres a la mesa del diàleg social que el seu executiu presentarà a Brussel·les 170 reformes englobades en 30 línies d’actuació per activar 60.000 MEUR dels fons europeus entre 2021 i 2023. Els sindicats han reclamat a l’executiu que no acompanyi aquests paquets d’una promesa a Brussel·les respecte a les pensions i el mercat laboral, ni que faci promeses a Europa mentre no assoleixi primer un acord amb els agents socials. “No acompanyarem cap procés de negociació que no tingui marges per fer polítiques socials”, ha advertit Unai Sordo, que tem que l’executiu acabi portant a la taula de negociació reformes limitades pels compromisos adquirits amb la UE.

Calviño ha assegurat que la documentació que fins ara l’executiu espanyol ha enviat a Brusel·les –on segons publica elEconomista hi consta l’augment a 35 anys del període de cotització per a la jubilació- només inclou línies bàsiques i no concreta aspectes de la reforma laboral o de les pensions que –ha promès- es negociaran amb els agents socials. Els sindicats, però, han advertit que ara per ara no coneixen el contingut des documents que l’executiu remet a Brussel·les. “Exigim al govern que ens doni explicacions tan aviat com sigui possible”, ha dit Sordo, que creu que el govern espanyol “no hauria d’assumir compromisos amb Europa que buidin de contingut les meses de diàleg social que estan en marxa ara mateix o en el futur”. Un criteri compartit pel secretari general de la UGT, Pepe Álvarez: “CCOO i UGT no farem actes de fe, perquè sabem que compromisos tancats amb Europa no deixen oxigen a la mesa de diàleg social”. Els sindicats han reclamat a l’executiu que no vinculi les ajudes europees a les reformes del mercat laboral o de les pensions perquè “no tenen res a veure amb les condicions per a la recepció dels fons de reconstrucció”.

El president de Cepyme, Gerardo Cuerva, ha demanat a l’executiu espanyol que sigui “prudent” a l’hora d’abordar les reformes en tots aquests camps, perquè cal cuidar “la competitivitat de l’economia espanyola” un cop se superi la pandèmia. Mentrestant Calviño ha afirmat que la mesa de diàleg social que ha celebrat aquest divendres la seva tercera reunió ha estat “productiva” perquè ha permès determinar els principals elements que caldrà negociar en els pròxims mesos amb la patronal i els sindicats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa