El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La majoria de sindicats, patronals i col·legis professionals catalans condemnen l’actuació de l’Estat
  • CA

 

Les principals entitats que aglutinen treballadors, empresaris i professionals del país han condemnat els registres i detencions duts a terme ahir per la Guàrdia Civil i han defensat el dret a decidir i la cerca d’una solució política al conflicte entre la Generalitat i l’Estat.

 

En un comunicat conjunt, els sindicats majoritaris CCOO i UGT han condemnat les actuacions judicials posades en marxa pel govern espanyol, advertint que la seva “desproporcionalitat” duu a “un enfrontament polític i social indesitjat” que allunya d’una solució que passa pel dret a decidir de la ciutadania. A més, els dos sindicats criden als catalans a reaccionar “de manera unitària”.

Alguns sindicats, com la Unió Sindical Obrera de Catalunya, han condemnat les detencions d’alts càrrecs de la Generalitat i han defensat el diàleg com a solució a l’enfrontament actual, mentre que els anarcosindicalistes de CGT i CNT han condemnat la “repressió” i el retrocés de drets socials que comporten i han cridat a defensar-los a ultrança, com també ha fet la Intersindical CSC. Tant CGT com UGT, a més, han donat suport als estibadors que han renunciat a abastir els vaixells que allotjaran agents de les forces de seguretat de l’Estat, i la Intersindical Alternativa de Catalunya ha denunciat l'”estat d’excepció encobert del govern del PP” i ha plantejat la possibilitat d’una vaga general.

 

Els principals sindicats policials tant de Mossos d’Esquadra com de Policia Nacional no han emès cap comunicat en referència als fets que es van produir ahir. L’Asociación Unificada de Guardias Civiles, però, ha destacat la “gran feina” que van fer ahir els seus companys arreu de Catalunya, ha recordat que les accions es van fer “sota mandat i per imperatiu judicial” i ha traslladat als agents que van participar a les operacions d’ahir l’agraïment del ministeri de l’Interior.

El president de Foment del Treball, Gai de Montellà
El president de Foment del Treball, Gai de Montellà | VIQUIPÈDIA

 

Les grans associacions patronals catalanes, com Foment del Treball o PIMEC, reconeixen la gravetat del conflicte. Tot i això el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, va defensar el diàleg per mirar de posar-hi fre en una entrevista a Televisió Espanyola mentre el president de PIMEC, Antoni Cañete, va demanar “unitat en defensa de la democràcia i en defensa dels drets civils, polítics i socials” a Catalunya Ràdio. Pel que fa a la patronal CECOT el seu president, Antoni Abad, va qualificar els darrers esdeveniments de “gran anormalitat democràtica”.

 

Pel que fa als col·legis i associacions professionals de Catalunya, una vintena d’aquestes entitats han signat un manifest conjunt on demanen que els ciutadans puguin exercir tots els seus drets democràtics, reiterant el seu suport al dret a decidir dels catalans i reconeixent el Parlament de Catalunya com la institució que manifesta la voluntat popular i democràtica del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa