El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Intersindical insta els docents a continuar amb el català com a llengua vehicular a les escoles
  • CA

El tercer sindicat més representatiu del país a l’educació pública, la Intersindical va assistir aquest dimarts a una cimera per la llengua a l’educació del Govern de la Generalitat amb un gran nombre entitats i organitzacions favorables al català arran de la decisió del Tribunal Suprem d’imposar un mínim del 25% en castellà a l’horari lectiu. Aquesta sentència valida la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del desembre de 2020 i ja és ferma.

Segons el sindicat, a la reunió, tant el President de la Generalitat com els diversos consellers van transmetre una clara consciència de la gravetat del posicionament judicial i del repte que suposa per a la societat catalana, que ha de donar una resposta unitària a aquesta nova ingerència. El Govern també va manifestar la voluntat de continuar treballant sense que la sentència interfereixi en la tasca dels docents -atès que la LOMLOE no parla de percentatges i la sentència es basa en una llei que ja no és vigent-, i dur endavant el nou pla per potenciar la llengua a l’educació. Entre els diversos actors que hi van assistir, la Intersindical assegura que hi va haver un “consens generalitzat que l’atac judicial a la línia de flotació de l’escola catalana ha de rebre una resposta política, judicial i social”.

El sindicat adverteix que la sentència “arriba en un moment de retrocés generalitzat de l’ús del català a les aules“, al qual va posar xifres el mateix Departament d’Educació en un document que va fer públic fa poques setmanes. La Intersindical el va rebre “amb preocupació” però considera “positiu” que es reconegui que “cal actuar perquè l’aplicació de la immersió no és òptima”.

“Agraïm que se’ns convidés a donar el nostre punt de vista a la reunió d’urgència. En el nostre torn d’intervenció vam afirmar que col·laborarem amb el Govern i amb la resta d’agents educatius i socials de manera activa en accions, mobilitzacions i propostes per fer avançar l’ús del català sempre que es confirmi la voluntat real de no acatar ni aquesta ni cap sentència arbitrària i injusta, o qualsevol agressió a la nostra llengua i cultura i a les seves possibilitats de projectar-se al futur”, defensa La Intersindical en un comunicat. De la mateixa manera, es compromet a ser exigents, pressionar i vigilar perquè “les paraules i les intencions esdevinguin fets i mesures concretes”. “Ara no és moment de relaxar-se, sinó de fer passes decidides cap endavant, i per això vam demanar al Govern que no ens podem quedar en els laments i que cal passar a l’ofensiva per una immersió que sovint no s’ha complert per la desídia dels responsables polítics”, avisen des del sindicat. Així mateix, consideren que cal acompanyar el compliment de la immersió amb els recursos que siguin necessaris, com per exemple amb la dotació d’aules d’acollida, que tan bona feina fan per acostar el català a l’alumnat nouvingut.

A banda, asseguren que van fer palès que s’haurà de vigilar de no caure en trampes amb percentatges, atès que no és cert que l’acceptació d’un mínim del 25% de l’horari lectiu en castellà comportés un 75% de presència del català a les aules. “L’aplicació de la sentència convertiria els centres escolars en centres trilingües de facto, i dificultaria en bona mesura la visibilitat i progrés social de la que estatutàriament és considerada llengua pròpia del nostre país, que ja té una presència prou marginal en molts altres àmbits”, alerten. La Intersindical Educació ha engegat recentment una bústia de queixes lingüístiques per a les famílies, alumnes i professors que ja ha donat els primers fruits.

La Intersindical demana a tots els docents que continuïn fent del català la llengua de cohesió, d’acollida i d’ús normal i habitual als centres educatius. “Vam deixar clar que han d’estar protegits davant d’aquestes ingerències, fet pel qual se’ns va assegurar que la sentència no podia repercutir de cap manera negativa en el personal dels centres educatius”, sostenen.

Així, la Intersindical reivindica l’escola catalana com un “model d’èxit i de cohesió social innegociable” que cal millorar i aprofundir. “Hi ha un ampli consens social envers l’educació en català, i com a sindicat treballem i treballarem en tots els espais possibles, tant en solitari com en col·laboració amb altres agents per fer de la llengua catalana la llengua vehicular, d’ús, de cohesió i de progrés tant a l’educació com a la resta d’àmbits del nostre país”, es comprometen.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jaumem a novembre 25, 2021 | 00:11
    Jaumem novembre 25, 2021 | 00:11
    Us ben juro que quelcom que acceptava amb gust i normalitat com ser bilingue en actiu, s'ha acabat. Es poden fotre aquesta noble llengua castellana pel cul. Ara lo mínim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa