El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Guàrdia Civil sospita que Puigdemont vol fer passar el polígraf a mossos i personal del Govern
  • CA

No n’hi ha prou amb 10.000 soldats russos. Segons la Guàrdia Civil, el nucli dur de l’independentisme a l’exili vol utilitzar el polígraf –la màquina de la veritat– per triar policies que “treballin pels objectius del Consell per la República”. Així ho apunta un atestat que s’ha inclòs dins el sumari de l’operació Volhov, arran de la investigació del presumpte finançament a través d’un entramat de subvencions públiques de la Casa de la República a Waterloo. 

En concret, és l’atestat 2020-101743-44 de 22 d’Octubre de 2020 que signen els guàrdies civils TIP D19921C i K47019K de la Unitat de la Policia Judicial de Catalunya, que dirigeix el tinent coronel Daniel Baena. Un informe que s’ha inclòs en la peça separada 2 de l’Operació Volhov que instrueix el magistrat Joaquín Aguirre, titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona que investiga el suposat finançament del Procés i, sobretot, de l’exili. L’atestat se centra en la figura que els investigadors consideren la clau de volta, Jaume Cabaní, una persona en la qual focalitzen l’enginyeria financera de Waterloo. 

Una investigació que inclou el seguiment de cobraments en criptomonedes, el pagament de subvencions, la creació de societats i la utilització de plataformes de pagament per recollir fons a través d’internet. Moviments financers que, a parer de la Guàrdia Civil, gestionava el mateix Cabaní. Fins i tot, el jutge va requerir a través d’Ordres d’Investigació Europees a Alemanya i Bèlgica informació sobre els seus comptes bancaris i els seus actius financers per fer una radiografia al detall de les despeses i els seus ingressos i relacionar-los amb el calaix de Waterloo i amb subvencions de l’administració catalana

En aquest magma documental recollit pels investigadors, destaquen dos correus electrònics entre Cabaní i l’empresa nord-americana Converus, en concret amb Darryl Bullens, de data dos d’agost de 2020 i un altre de l’endemà, en conversa amb Russ Warner. Tots dos executius de la companyia. En el primer mail, Cabani informa a l’empresa que es “planteja treballar per al govern català” amb la “particularitat d’establir-se en un país alternatiu com Estònia”. “D’aquesta manera”, continua la Guàrdia Civil, “s’infereix que està sospesant treballar per al govern català en una matèria tan sensible com és la selecció de personal per a l’administració catalana”. Fins i tot, els investigadors interpreten que “Cabaní s’estableixi en altres països respon a la finalitat de garantir-se la sostracció a l’acció de la justícia espanyola”. 

Part de l’atestat on expliquen la intenció d’utilitzar el polígraf

Pretén implementar un centre de reclutament de personal”, sentencia la policia judicial en el seu informe per a l’instructor. I afegeixen que és “significatiu que Converus, tal com es pot consultar en la seva pàgina oficial d’internet, ofereix un recurs polígraf per detectar si una persona està dient la veritat a través d’una aplicació anomenada Identity Detect”.  En l’altre correu, de 3 d’agost, Russ Warner li explica a Cabaní que l’empresa Converus “són els que han processat més proves de detecció i que també són experts en proves policials”

D’aquests correus, la Guàrdia Civil entén que “es desprèn que Cabaní pretén contractar els serveis d’aquesta empresa -Converus-, que podrien utilitzar per a la selecció de personal de la Generalitat, alguna cosa especialment significativa, tenint present que Warner l’informa que són especialistes en proves policials”. “No hem d’oblidar”, insisteixen els investigadors, “que el control de Mossos d’Esquadra i policies locals resulta fonamental per garantir el control del territori tal i com s’ha acreditat al llarg de la investigació del Tribunal Suprem, l’Audiència Nacional i jutjat 13 de Barcelona”. La Guàrdia Civil posen en relació aquests mails amb les converses i agendes de Víctor Tarradellas incloses al sumari on relacionava les característiques de “certs comandaments del cos policial autonòmic”. 

“Amb aquesta aplicació”, conclouen, “no és descartable que pretenguin perfeccionar els sistemes de selecció de personal contractant aquelles persones que puguin servir als objectius del Consell per la República”. Així doncs, segons la Guàrdia Civil, la maniobra del Govern a l’exili és contractar comandaments policials i personal per a la Generalitat que passi la prova del polígraf per detectar sí són adeptes o no a la causa independentista

Una part de l’atestat on la Guàrdia Civil interpreta que Waterloo vol utilitzar el polígraf

Més notícies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa