La Generalitat fa campana a la primera reunió de Seguretat Nacional on va ser convocada

El Govern no va enviar cap representant a la Conferència Sectorial del DSN perquè només hi podia anar la consellera de Presidència

 

 

El Govern de la Generalitat es va quedar sense veu en la primera reunió de la Conferència Sectorial per Afers de la Seguretat Nacional, l'òrgan de cooperació entre l'Estat i les autonomies que preveu la poderosa Llei de Seguretat Nacional. La campana del Govern va ser el passat 18 de desembre, -tres dies abans del consell de ministres a Barcelona- quan la Conferència va celebrar el seu acte formal de constitució. Una trobada important, com a mínim, a efectes de reivindicar el paper de Catalunya, una de les tres comunitats que té competències en seguretat i policia pròpia. I més, després de patir els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils. 

 

Aquesta Conferència l'integren la vicepresidenta del govern i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, els titulars de les Secretaries d'Estat de Defensa, Seguretat i la Direcció del Gabinet de la Presidència del Govern, que assisteixen amb veu però sense vot, representants de les comunitats i ciutats autònomes. La Secretaria l'ostenta el director del Departament de Seguretat Nacional del Gabinet de la Presidència del Govern. És en aquesta taula on l'Estat informa a les autonomies "degudament i oportuna sobre les qüestions relatives a la Seguretat Nacional". De fet, l'Estat qualifica de "crucial" la Conferència com a organisme de col·laboració en seguretat entre l'administració espanyola i les autonòmiques. 

 

 

Precisament, en aquesta reunió inicial es va informar als assistents sobre les estratègies i plans de Seguretat Nacional que actualment s'estan articulant a més d'aprovar el Reglament de funcionament. Des del Govern asseguren a El Món que no hi van poder assistir perquè "només hi poden participar els consellers de Presidència". "És indelegable, la consellera Elsa Artadi no podia delegar ni en el secretari general ni en un Director General, davant la impossibilitat de canviar l'agenda, no hi va anar ningú", confirmen fonts de Palau a El Món. 

 

 

 

Una absència que costa d'entendre des de la Presidència del govern de Pedro Sánchez per les particularitats de Catalunya en Seguretat, però tampoc no en fan sang. Tot i la manca de la veu de Catalunya a la taula, malgrat tenir les competències en seguretat pública,  el departament de Seguretat Nacional considera que la reunió va ser una "fita" perquè completa "el marc de l'administració de la seguretat de l'Estat". De fet, aquest dimecres la Secretària d'Estat de Seguretat, Ana Botella, posava en valor la nova coordinació dels Mossos amb el CNI i els cossos i forces de Seguretat de l'Estat i les celebracions de Juntes de Seguretat que "normalitzen la situació" i disipen "les boires de disputa dins l'Estat". 

 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?