La Fiscalia veu bé que Llarena porti al TJUE la negativa de Bèlgica a lliurar Puigdemont

L'instructor de la causa del procés preveu demanar al tribunal que es pronunciï sobre l'euroordre

a Fiscalia del Tribunal Suprem ha emès aquest dimecres un informe favorable a la pretensió del jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, de plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè es pronunciï sobre la negativa de la justícia belga a extradir a l’Estat l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. La Fiscalia proposa a Llarena que pregunti al TJUE si Bèlgica pot denegar l’euroordre en els termes en què ho va fer respecte a la petició per extradir l’exconseller Lluis Puig fa unes setmanes.El 25 de febrer passat Llarena va demanar a les parts que li fessin arribar els seus arguments a favor o en contra de la possibilitat d’enviar una qüestió prejudicial al TJUE perquè acoti l’abast de l’euroordre que va dictar per a l’extradició de l’expresident Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

L’objectiu del jutge és limitar la capacitat de Bèlgica de denegar l’extradició. Ho pretén fer denunciant que les raons que addueix la justícia belga per no fer efectiu el lliurament de l’exconseller Lluis Puig, que segons el jutge no s’ajusten a la interpretació de les normes europees que fan els tribunals espanyols.

Al seu informe, la Fiscalia considera que la decisió de la justícia belga de no entregar a Lluis Puig “és completament arbitrària i suposa una violació del dret regulador de l’euroordre com a mecanisme de cooperació entre els Estats membres”. “Suposa un trencament dels principis de reconeixement mutu, de confiança mútua i de cooperació lleial que regeixen l’espai judicial europeu”, diu.

Per aquest motiu proposa a Llarena que pregunti al TJUE si la justícia d’un país pot denegar una euroordre “per motius diferents” als que consten a la normativa europea per rebutjar aquesta petició. També si es pot denegar sobre la base d’una manca de competència del Tribunal Suprem per conèixer el delicte en que es basa la petició d’extradició.

Per últim, la Fiscalia també proposa a Llarena que pregunti al TJUE si Bèlgica pot negar-se a lliurar l’expresident i els exconsellers en base a les conclusions d’un grup de treball de les Nacions Unides, en referència a l’informe del grup de treball de Drets Humans que va considerar arbitràries les detencions dels líders del procés.

Segons la Fiscalia, les conclusions del grup de treball de les Nacions Unides “són simples especulacions sense cap fonament objectiu”. Per tot plegat, tanca el document de 14 pàgines, la Fiscalia “entén procedent i necessari promoure la qüestió prejudicial europea” en els termes d’aquestes preguntes.

Comentaris

  X2 04/03/2021 11:00 am
  El Llerena i la fiscalia, no n'han tingut prou de fer pallassades i mostrar la seva ignorància per Europa?
  Ferran 04/03/2021 10:10 am
  En general la Fisca LIA son un atajo de impresentables
   JordiP 04/03/2021 10:15 am
   Con hache. Amenos que quieras decir que "la fiscalía es el camino más rápido y corto para irese al carajo".
  GAVANENC 04/03/2021 9:59 am
  Magnific, tindrán l'oportunitat de que els fotin una altra hostia als morros.....
  Observador 04/03/2021 8:43 am
  Ho torno a dir: La Unió Europea és una casa de barrets sense pinxo.
  Hola, españolitos 04/03/2021 8:29 am
  Preparad lubricante que vuelve el MHP Puigdemont. Os va a dar otra vez lo vuestro, si es que teneis un vicio... Ni Natividades, ni Oteguis ni pollas! Id preparando el asterisco que os lo van a poner fino...
  vendetta 04/03/2021 8:22 am
  els plors y lladrucs dels colons ens indican el cami ojjoj aje cacanya adeu
  Doctor Strangelove 04/03/2021 6:58 am
  El que s'hauria de fer és ignorar personatges com aquest. Són tòxics! Doc.
   GAVANENC 04/03/2021 9:58 am
   Aqui l'unic toxic ets tu...
  Anònim 04/03/2021 6:36 am
  Tots el diners que s'estan gastant per poder portar els exiliats a esp , els hi hauríem de demanar comptes, no escolto a ningú que els hi tiri en cara. NO O ACONSEGUIREU INÚTILS.
  Luisnomeacuerdo 03/03/2021 11:13 pm
  Si hace falta habrá que poner otra pica en Flandes para traer s nuestra patria a estos fascistas independentistas golpistas para que rindan cuentas ante la ley, y todo gracias a ese gran juez que no le aminalan los lazinazis.
   Una pica en tu craneo... 04/03/2021 8:30 am
   ...quedaria mejor!
  Joan 03/03/2021 10:00 pm
  I tornarà a quedar en evidència
  jg 03/03/2021 9:18 pm
  las autoridades judiciales belgas denegaron la ejecución de la OED en varias ocasiones respecto de la etarra Natividad Jauregui. “Fue solo tras la condena de Bélgica por el TEDH por no ejecutar la OED el 11 de junio de 2019, la OEDE fue cumplida mediante la entrega de la reclamada con fecha 22 de noviembre de 2020 Puigdemont la justicia es lenta pero inexorable
  17
  26
  Respon
   LaiaiaLola 03/03/2021 10:46 pm
   Recorda les teves paraules... mentre jo em cruspire les crispetes, lenta pero inexorable! Ni un pas enrera!!

Nou comentari