El Món
La fiscalia s’oposa a reobrir i ampliar la querella contra Joan Carles de Borbó per l’AVE de la Meca

La Fiscalia de l’Tribunal Suprem ha presentat un informe amb què reclama “la denegació de la sol·licitud de reobertura i l’ampliació de la querella” que contra el rei emèrit, Joan Carles de Borbó van presentar el Partit Comunista d’Espanya, Esquerra Unida i Associació Fòrum de Advocades i Advocats d’Esquerres pel pressumpte cobrament de comissions de l’AVE a la Meca. Considera que no es pot obrir una causa que encara no s’ha obert i, per altra banda, que l’ampliació dels fets corresponen al moment anterior de la seva abdicació i per tant, era inviolable.

Segons el ministeri fiscal reobrir la causa “només és possible en els supòsits en què s’hagués acordat en un procediment penal ja iniciat el sobreïsement provisional i haguessin aparegut nous elements de prova que no constaran a la causa prèviament sobreseguda”. Així, recorda que la primera querella es va inadmetre per una interlocutòria del Tribunal Suprem del passat 1 d’abril de 2019. Una decisió que es va reblar el 24 de juliol. Amb aquestes dades, els fiscals remarquen que no es pot procedir a “la reobertura d’un procés que no es va obrir mai”. 

Els fiscals no veuen per enlloc que hi hagi proves o indicis que justifiquin reobrir el sumari. Tampoc entèn que es pugui ampliar una querella que ja ha estat inadmesa. En qualsevol cas, fiscalia remarca que en l’escrit de petició d’ampliació els fets que s’aporten són anterior a l’abdicació de Joan Carles I, i, per tant, estava protegit per la inviolabilitat constitucional, de l’article 56.3 de la Constitució

En el seu informe, dirigit al Tribunal Suprem, fiscalia retreu als querellants que argüeixin les seves peticions a una “referència genèrica a l’existència de les diligències d’investigació obertes per la Fiscalia General de l’Estat” que treuen de “mitjans de comunicació”. Així, fiscalia recorda que les “seves diligències es troben encara pendents de la pràctica de diverses diligències”. Unes proves que seran “decisives” per determinar la participació del rei emèrit en la realització dels fets i la seva consideració “tècnico-jurídica”. “Només en el supòsit que la persona investigada -en aquest cas, Joan Carles- fossin pressumptament responsables de fets amb significació penal, el fiscal interessaria la seva immediata judicialització formulant l’oportuna denúncia o querella”, conclouen. 


En la petició de reobertura es feia referència a la investigació oberta per la Fiscalia del Tribunal Suprem per aclarir el repartiment de 80 milions d’euros en comissions que, segons Corina Larssen, s’haurien repartit entre d’altres el Rei emèrit per l’adjudicació de l’AVE a la Meca a empreses espanyoles el 2011. Fins i tot, en l’escrit entenien que s’haurien produït fins a 13 delictes.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: una més a gener 28, 2021 | 13:56
  una més gener 28, 2021 | 13:56
  cap sorpresa, està todo atado y bien atado. Que és españa!!
 2. Icona del comentari de: Vicenç Ramoneda a gener 28, 2021 | 14:17
  Vicenç Ramoneda gener 28, 2021 | 14:17
  Si hagues assassinat alguna persona, o pobla, tampoc el podrien jutjar, no?
 3. Icona del comentari de: miquel puigpelat a gener 28, 2021 | 15:21
  miquel puigpelat gener 28, 2021 | 15:21
  Això només vol dir que és culpable.
 4. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a gener 28, 2021 | 16:43
  L'OBSERVADOR ASTORAT gener 28, 2021 | 16:43
  ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE QUE L'ESTAT-CLAVEGUERA Ñ, HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR LES SEVES CLAVEGUERES. ES UN CAS CLAR DE PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART"
 5. Icona del comentari de: RAMON A a gener 28, 2021 | 16:54
  RAMON A gener 28, 2021 | 16:54
  Cal caure mold baix per trobar la forca per eixecarce.No tenen cap posibilitat de millorar
 6. Icona del comentari de: Pepe de la Olla a gener 28, 2021 | 17:28
  Pepe de la Olla gener 28, 2021 | 17:28
  ASCO DE ESPAÑA. ASCO DE FISCALIAS ASCO DE MUNDO ASCO TOTAL

Nou comentari

Comparteix