La curiosa història de les ombres xinesques que van ultratjar la bandera espanyola

Dos cupaires de Santa Coloma de Farners acaben al jutjat per una surrealista arriada de la rojigualda |La cup del poble a la grenya amb l'alcalde d'ERC per un veí unionista

 

 

 

Santa Coloma de Farners. La capital de La Selva, de la ratafia i competidora amb Camprodon amb les galetes, ha viscut aquest matí una situació que frega el surrealisme. Dos cupaires, Albert Teixidor i Sylvia Barragan, han hagut d'anar al jutjat per una curiosa denúncia d'ultratge a la bandera interposada per la policia local. Una denúncia basada en un atestat on es recull, l'arriada de bandera de la plaça de l'Ajuntament, on l'acusat no és qui la va despenjar i un vídeo on només s'hi veuen ombres. Un cas que ha despertat un estira i arronsa entre la CUP Farners i l'alcalde del municipi, Joan Martí, d'ERC. Els cupaires l'acusen d'haver tramitat la denúncia. L'alcalde al·lega que un atestat té el seu camí. Sia com sia, aquest matí l'alcalde els esperava a la porta del Jutjat per fer-los costat. L'acusat, l'exregidor de la CUP, Albert Teixidor, no ha declarat. Dimecres vinent una vista, on la defensa demanarà l'arxiu. 

 

 

Una història que ve de lluny

 

 

Tot i que els fets jutjats es van registrar el 3 d'octubre passat, la història es remunta més temps enllà. En temps de CiU, amb Antoni Solà, al capdavant l'Ajuntament no hi havia cap bandera. Amb l'arribada de Martí a l'alcaldia, una denúncia de Ciutadans va posar en marxa la maquinària judicial per obligar a penjar-la. Una decisió que l'alcalde va acatar, hissant la rojigualda. La decisió però no va caure gota bé a la CUP que va encetar fins a dues campanyes per treure-la del balcó. Una petició que es va animar després del Referèndum del Primer d'Octubre. Les iniciatives populars per treure-les han tingut un èxit escàs. "Tal com la treien o la cremaven, en tornaven a penjar una", expliquen diversos vilatants que s'han concentrat aquest matí davat el Jutjat d'Instrucció número 2 en solidaritat amb els processats. 

 

 

Però, el 3 d'octubre passat, un any després de la gran aturada de país i del discurs del monarca espanyol, la CUP Farners va celebrar una assemblea. Posteriorment, un grup entre una quinzena o vintena de persones, es va dirigir a la plaça per arriar la bandera espanyola en una acció pacífica i reivindicativa. Segons expliquen fonts de l'ajuntament a El Món,  un veí, conegut a Santa Coloma per les seves veleïtats desacomplexadament independentistes, va telefonar a la policia local per alertar-los que un grapat de gent estava despenjant la bandera

 

 

Immediatament, la policia s'hi va personar. Els agents van demanar explicacions al grup de persones que es trobava amb una escala i una bandera al peus de l'ajuntament. En ple embolic, la policia va decidir identificar algun dels concentrats i escriure un atestat. Precisament, Albert Teixidor, exregidor de la CUP, es va prestar voluntari a identificar-se tot i que, segons l'atestat, diverses persones alerten a la policia que qui ha despenjat la bandera ja no es troba al lloc dels fets.   En el mateix informe policial es recull el testimoni de l'actual regidora cupaire al municipi, Sylvia Barragan. Un testimoni, que al fil de l'atestat, tampoc serveix per a gaire, perquè els mateixos agents deixen clar que la regidora va arribar després dels fets i, per tant, poc podrà aportar per no dir res. "És rocambolesc", enfatitza Barragan. 

 

 

En les declaracions d'avui, on la Fiscalia ni ha aparegut, ni els agents de policia han estat cridats a declarar, Teixidor s'ha acullit al dret a no declarar i Barragan ha explicat que va arribar després dels fets denunciats. De tota manera, la regidora ha assegurat a la jutgessa que Teixidor no va despenjar la bandera. En el capítol de proves, la defensa de l'acusat ha tingut accès a una prova de càrrec: el vídeo de la càmara de seguretat exterior de la casa consistorial. "El vídeo sembla fet expressament", ironitza la lletrada de la defensa, Montse Vinyet. "Només es veuen ombres, com si fossin ombres xinesques" d'un grup d'humanoides que s'enfilen i despengen alguna cosa, no s'identifica a ningú, ningú", detalla. "Amb aquestes proves no es va enlloc", ha conclòs l'advocada.  Ara caldrà esperar dimecres vinent que se celebrarà una vista per decidir si es practiquen noves diligències o es decreta l'arxiu. Una opció que la defensa veu la més plausible. Efectivament, no es poden condemnar unes ombres. 

 

 

Batussa política

 

 

Però la batalla judicial sí que té la seva ombra política. La CUP acusa l'alcalde d'ERC de no haver fet res per aturar un procediment encetat per la policia que depèn de l'Ajuntament. Martí es defensa i al·lega que "no hi pot fer res perquè no és un acte administratiu sinó un atestat". "Un atestat policial ha d'anar al jutjat que qualifica, és com una alcoholèmia en un accident enmig del poble", argüeix l'alcalde que aquest matí feia costat als cupaires amb una trentena de persones més que s'ha concentrat davant del jutjat. De fet, ahir mateix l'alcalde piulava que "el delicte d'ultratge a símbols nacionalistes no és propi d'una societat moderna, madura i democràtica. Tot el meu suport a la regidora Sylvia Barragan i Albert Teixidor davant aquesta acusació pròpia d'altres temps".

 

 

Però des de la CUP Farners, Barragan i Teixidor no ho veuen exactament igual. Entenen que Martí és el cap de la policia local i hauria d'haver fet per tal que aquesta denúncia no anés més enllà. Segons detalla Barragan, la bandera no estaria hissada per ordre judicial si l'Ajuntament hagués estat al cas. "La tramitació judicial de la denúncia judicial per no tenir la bandera tenia un error material, es van equivocar d'expedient i es va deixar passar", narra la regidora. "És una incompetència manifesta", insisteix que si s'haguès fet bé, el tràmit judicial s'hauria allargat quatre o cinc anys més, temps que no hi hauria hagut una bandera espanyola. "Ara no tindríem l'estanquera, un drap que no ens reprensenta, només representa al règim del 78 i a un estat demofòbic, cal acabar-ho, i l'únic camí és la desobediència", conclou Barragan.  En qualsevol cas, tant Teixidor com Barragan han advertit que faran "altres accions". 

 

 
alcalde
L'alcalde Joan Martí amb l'exregidor de al CUP, Albert Teixidor | QS

 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?