El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP veu “titulars buits” en les propostes que ERC i JxCAT fan com a “resposta de país”
  • CA

La unitat estratègica es va convertint cada cop en un objectiu més allunyat entre els partits independentistes, a la sala d’espera per conèixer les sentències del procés. El diputat de la CUP Carles Riera ha donat mostres aquest dimarts de la manca d’acord amb les propostes que en aquest sentit han fet fins ara ERC i JxCAT. Els cupaires es desentenen de qualsevol Govern de concentració que no impliqui iniciar un procés de ruptura amb l’Estat i tampoc fan cas de les crides a enfortir les institucions perquè consideren que enfortir-les implica prendre mesures per enfortir la sobirania del país, cosa que ara consideren que no es fa.

“Per nosaltres no forma part de la nostra agenda política parlar de governs de concentració o de pressupostos de la Generalitat autonòmica, no són una resposta política adient a les sentències del TS”, ha manifestat Riera.

El diputat ha recordat que la CUP pensa que “la resposta a la sentència, el nucli central i primordial, ha de passar per una gran campanya nacional i internacional per l’amnistia”. Riera ha recordat que els anticapitalistes exigeixen “l’absolució dels presos i preses, però malauradament no és l’expectativa” perquè s’esperen sentències condemnatòries. “Davant d’això —ha afegit Riera— proposem engegar una gran campanya a l’interior del país, però també internacional, per l’amnistia, que ha d’arribar amb força a totes les institucions internacionals i aconseguir col·locar-se en l’agenda internacional”.

El cupaire ha explicat també que una altra qüestió fonamental és “avançar en un gran acord nacional sobre com exercir el dret a l’autodeterminació de forma tangible real i no novament simbòlica”. Riera ha admès que “és un repte complex i que no és possible assolir-lo a curt termini” però ha insistit que “ara ja és l’hora de plantejar-lo i seriosament a nivell nacional”.

Riera ha avançat que en les properes setmanes la militància de la CUP començarà a discutir una proposta política en aquesta línia. “Volem que es converteixi en una discussió a nivell nacional que impliqui el màxim d’actors socials, polítics i sindicals del país sobre com hem d’exercir l’autodeterminació”, ha apuntat.

Aquest procés ha d’anar acompanyat d’un moviment “d’empoderament popular que ens permeti acompanyar des del carrer el procés polític per l’autodeterminació i l’amnistia”. Els cupaires pensen en poder tornar a l’etapa que va fer possible el referèndum de l’1-O del 2017.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa