El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP utilitza de Santamaría per demanar empara al TC
  • CA

 

 

La CUP fa com el judo, aprofitar la força del contrari. Així ho demostra en el recurs d’empara que les exdiputades Mireia Boya i Anna Gabriel han registrat davant el Tribunal Constitucional per la tramitació de la causa penal per part del Tribunal Suprem i per la desestimació de l’incident de nul·litat amb el que demanava que la causa sobre l’1-O es tramités al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Un recurs en el que utilitza les declaracions polítiques de la vicepresidenta del govern espanyola, Soraya Saenz de Santamaría, amb què es vantava d’haver assolit que empresonar o exiliar independentistes.  

 

Un recurs, firmat pel també exdiputat cupaire Benet Salellas i el lletrat defensor de Boya, Carles López, amb què demana que el cas sigui judicialitzat pel TSJC. En aquest sentit, recorda que el mateix tribunal va rebutjar una denúncia d’UPyD per la consulta del 9-N pels mateixos delictes i que aleshores el Suprem va concloure que havien de ser els tribunals catalans els qui s’havien d’encarregar del cas. A més, fa constar que són diversos jutjats de Barcelona els qui investiguen fets relacionats amb l’1 d’octubre i amb la darrera legislatura. Els lletrats remarquen que les dues exdiputades han de poder ser jutjades per “un tribunal independent, imparcial i prefixat per la llei”.

 

L’argumentari, força contundent, conclou que en el cas no hi ha imparcialitat judicial necessària. Així recorda que els fiscal que signant de la querella que va encetar el cas, Manuel Maza, va ser magistrat del TS durant 14 anys i company de Sala dels magistrats que d’una o altra manera tindran relació amb la resolució del cas. El mateix cas que l’actual Fiscal General Julián Sánchez Melgar.

 

 

Però un dels arguments més destacats són el que qualifica de “declaracions contundents atribuint al paper de l’executiu espanyol l’actual resultat de privació de llibertat i exili dels principals líders independentistes”.  “Concretament el 16 de desembre passat, la vicepresidenta del govern, Sra Soraya Sáenz de Santamaría, en una roda de premsa a Catalunya va dir “Qui ha fet que ara per ara ERC, Junts per Catalunya i la resta d’independentistes no tinguin líders perquè estan escapçats ? Mariano Rajoy i el Partit Popular” recorden les dues diputades. 

 

“És lògic que declaracions com aquestes, entre moltes altres, generin perplexitat en una societat que ja es mostra molt crítica amb el funcionament de la cúpula judicial i la seva designació”, conclou el recurs tot i aportant dades de la Comissió Europea, que situen Espanya a la cua de la independència judicial només per davant de Bulgària, Croàcia i Eslovàquia. 

 

 

 

El recurs d’empara arriba després que la Sala Penal (o Sala d’Apel·lacions), no va admetre l’escrit d’incident de nul·litat i la defensa de Gabriel i Boya van presentar un recurs de súplica davant la mateixa sala perquè consideraven que la inadmissió no estava argumentada. La sala, però, no els ha respost encara. Per això, la defensa de les exdiputades avança i recorre en empara al Tribunal Constitucional, perquè considera que es vulneren drets fonamentals de les dues exdiputades. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa