La CUP promou una proposició de llei per internalitzar el servei d’ambulàncies

Demanen tramitar-la per via d'urgència per evitar prorrogar contractes que acaben al novembre

La CUP vol que el Parlament aprovi internalitzar tot el servei d’ambulàncies catalanes a través d’una proposició de llei, ha anunciat aquest dimecres la diputada de la CUP en la Cambra catalana Laia Estrada al costat de treballadors del servei. En roda de premsa, Estrada ha defensat “recuperar la gestió directa del transport sanitari” i que no es prorrogui cap dels actuals contractes –dividit en 13 lots per distribució territorial–, garantint la subrogació del personal.

Ha sostingut que l’actual “model d’externalització i privatització s’ha demostrat ineficient, ineficaç i perjudicial per als treballadors i per al conjunt d’usuaris”, i ha assegurat que han augmentat les reclamacions i que es produeix un incompliment continu dels plecs de condicions.

Estrada ha confiat que s’aprovi aquesta proposta, i ha demanat a la resta de grups parlamentaris que secundin que es tramiti per la via d’urgència, perquè molts dels contractes dels lots acaben al novembre: “Necessitem com més aviat millor aquesta llei, perquè així ens estalviaríem les pròrrogues”.

Servei i no transport

Des de Salvem les Ambulàncies, Artur Ximenes ha defensat internacionalitzar el servei, reconèixer professionalment als tècnics i deixar de referir-se al servei com a transport sanitari: “El nostre treball no és només transportar persones, sinó la seva assistència”.

“Igual que als bombers no se’n diu transportistes d’aigua per a apagar incendis, nosaltres no som transport sanitari, sinó el servei d’ambulàncies”, ha proclamat, després del que el membre de Tècnics en Lluita Samuel López ha assegurat que el 90% del personal està externalitzat.

López considera que el servei actualment “no és segur” i és un vector d’infecció a Catalunya perquè no es desinfecta prou i perquè els professionals no compten sempre amb material com a equips de protecció individual (EPI).

També des de Tècnics en Lluita, Serafí Ruiz ha insistit en la necessitat de deixar de referir-se al servei com a transport sanitari, i ha assegurat que la seva externalització perjudica el servei i al manteniment dels vehicles –ha dit que al maig es va accidentar una ambulància del servei no urgent i que un usuari va quedar ferit–.

Nou comentari