El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP no veu “un problema” que Junts no entri al Govern
  • CA

El diputat de la CUP-NCG Xavier Pellicer ha explicat que la seva formació donaria suport a un Govern d’ERC en solitari i no veu “un problema” que Junts no hi entri de bon principi si “se sent més còmode” des de fora. En una entrevista a La 2 i Ràdio 4, el diputat ha insistit que el que importa és que comenci la legislatura. Pellicer ha admès que viu amb “preocupació i ràbia” el ritme en què estan anant les negociacions entre els altres dos partits independentistes perquè el país necessita “un nou cicle” davant “l’emergència social”. El diputat també ha condicionat el suport a la investidura d’Aragonès al compliment de l’acord de la CUP amb ERC: “Si l’acord es trenca, el nostre compromís també”.

Davant una eventual reforma de l’article 25.4 del Reglament del Parlament, Pellicer ha advertit Junts que “aquest article no es toca”. El 25.4 estableix que si s’obre un judici oral per delictes “vinculats a la corrupció” contra algun diputat se’l suspendrà de manera immediata. La presidenta de Parlament, Laura Borràs, està investigada per la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). El diputat ha dit que aquest article “genera confiança” per la seva lluita contra la corrupció i ha dit que, en tot cas, s’haurà d’obrir un debat amb Borràs i altres diputats que poden ser jutjats o inhabilitats per altres qüestions.

Pellicer ha explicat que la CUP donarà suport a la investidura d’Aragonès perquè s’iniciï la legislatura “sempre i quan es mantingui un acord de mínims”. “Si volen el suport de la CUP per a iniciar la legislatura, hauran de venir a explicar-nos a quin acord han arribat”, ha continuat.

El diputat cupaire també creu que cal que Junts “es ressituï” després del 14-F, perquè després de les eleccions han deixat de ser la força més votada dins de l’independentisme i ha d’assumir que el moviment “ha fet un gir a l’esquerra”. “Necessiten assumir el rol dins de l’independentisme que els toca”, ha dit.

Pellicer ha dit que els anticapitalistes no descarten entrar a l’executiu “en una segona fase de la legislatura”, però que, per ara, l’acord és “de mínims i és insuficient per poder entrar-hi amb totes les conseqüències”: “No podem legitimar el desgovern perquè hi ha un risc real que torni a passar”.

Sobre el paper del Consell per la República, un dels esculls en les negociacions entre Junts i ERC, el diputat ha remarcat que cal que l’independentisme “generi un espai de treball estratègic” amb partits i entitats. Ha dit que el CxR pot tenir “un paper determinant i importantíssim” i no ha tancat la porta a què la CUP hi pugui participar. No obstant, creu que aquest espai no pot estar “condicionat per electoralismes, investidures o Governs” i que ha de ser “independent i fora de focus per generar una estratègia comú”.

Sobre la vacunació de Policia Nacional i Guàrdia Civil a Catalunya, Pellicer ha preguntat per “quines funcions i tasques fan els 7.000 agents, al marge del dret a la vacunació”, i ha dit que els 18.000 mossos d’Esquadra tenen “tasques i competències molt grans”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a abril 30, 2021 | 12:17
    Ramon abril 30, 2021 | 12:17
    Per Espanya, ERC és un servidor i la CUP un ajut.
  2. Icona del comentari de: Octubrista a abril 30, 2021 | 12:52
    Octubrista abril 30, 2021 | 12:52
    Jo tampoc hi veig cap problema que JUNTS no entri al govern per raons completament diferents de les dels cupaires. El govern del tripartit (quatripartit comptant la CUP) i les collonades de la taula de diàleg i el referèndum el 2025 serviran per a perdre el temps i no tenim temps per perdre, si hem de fotre el camp abans el titànic colonial no s'enfonsi i ens arrossegui a nosaltres. JUNTS ha de concentrar els esforços en reforçar el Consell de la república i els Consells Locals i posar en marxa tan aviat com sigui possible un Parlament i un Govern a l'exili
  3. Icona del comentari de: rsalva a abril 30, 2021 | 13:36
    rsalva abril 30, 2021 | 13:36
    Ens hem tornat processistes, que lluny queda aquell video de la CUP on llençaven la furgo del procés per un barranc. Ara toca fer seguidisme d'ERC per apuntalar l'autonomisme dòcil sorgit de l'aplicació permanent del 155. Fer front a les emergències socials com ik fins on vulgui l'Estat ESpañol, sempre us podreu quixar dient que no us deixen. No hi ha cap més sortida que aixecar la DUI i defensar la si no hi esteu dis`posats feu un pas al costat
  4. Icona del comentari de: Maria a abril 30, 2021 | 16:08
    Maria abril 30, 2021 | 16:08
    Jo tampoc veig cap problema que Junts no entri al govern i voti en contra d'un govern botifler com el d'ER i la CUP.
  5. Icona del comentari de: joandomenec a abril 30, 2021 | 16:49
    joandomenec abril 30, 2021 | 16:49
    És clar, els "antisistema" dels dos anys de gràcia al govern espanyol, el més progressista de l'univers poden donar suport a qualsevol esguerro autonomista.
  6. Icona del comentari de: Ramon a abril 30, 2021 | 20:30
    Ramon abril 30, 2021 | 20:30
    Els "antisistema" estan al servei del sistema. O sigui d'Espanya. N'hi ha que amb plena consciència (la Comuna Pudent). I n'hi ha que no (la CUP).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa