El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La crònica: Preparatius al govern per a l’ofensiva final

El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, i el president Artur Mas

El procés sobrianista està en un moment de temps mort, com fan en el bàsquet. Però m’asseguren al govern que s’està preparant per a l’ofensiva final. El president Artur Mas va situar les eleccions plebiscitàries el 27 de setembre per tornar a agafar el control del temps, diuen. “El govern està treballant ara en les estructures d’Estat (Hisenda pròpia, seguretat social i ‘ambaixades’) i les presentarà abans de l’estiu”, afirma un col·laborador de Mas. Les dates no estan prefixades, ho vol fer en el moment més oportú i aprofitant el factor sorpresa. Cada decisió té conseqüències. Però després de les municipals del mes de maig serà un degoteig.

La Hisenda i la Seguretat Social es presentaran amb la canalització feta, però l’aigua no començarà a circular fins al moment de la desconnexió. En canvi les delegacions de la Generalitat per tot el món fins arribar a les 50 ja actuaran des d’ara. Això està posant neguitós el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, que és conscient que un dels objectius que tenen és negociar el reconeixement de la independència amb el govern de cada país.


El líder d’ERC, Oriol Junqueras, i el president Artur Mas

García Margallo ja ha recorregut contra les que s’han obert aquesta setmana, a Roma i Viena. I previsiblement ho farà amb la resta, però això no impedirà l’acció de la Generalitat. A l’exterior, la capacitat de boicot del govern espanyol és limitada, i més quan la infraestructura de les delegacions és mínima: Estan formades per una sola persona. “Obrir ara 50 ‘ambaixades’ ens fa falta perquè és fonamental en el procés. I tingue’s en compte que Espanya té més de 20 consulats només a França”, afirma un dels càrrecs que està preparant el desplegament.

La mala digestió del govern espanyol amb les ‘ambaixades’ és la introducció del que succeirà quan es presenti l’arquitectura de la Hisenda pròpia i de la Seguretat Social, per a la qual hi ha partida als pressupostos.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez Camacho

Coincidint amb la sessió d’avui, es comenta al Parlament que hi ha diputats a l’alça i a la baixa. A ERC està guanyant posicions Pere Aragonès, que no s’ha significat en les darreres setmanes en les tensions amb CiU, i que és l’artífex de l’acord amb el conseller d’Economia, Adreu Mas-Colell, sobre els pressupostos. Aragonès s’està convertint en un home pont, i no en sobren.

Al PP qui està cotitzant a l’alça és María José García Cuevas, de l’ala més espanyolista del partit, perquè Alícia Sánchez Camacho confia en ella per tallar la fuga de vots cap a Ciutadans. García Cuevas té un discurs contra la immersió a l’escola més hostil fins i tot que el d’Albert Rivera. Tot plegat dóna una imatge de radicalització dels populars, però han decidit pagar el preu. La gesticulació del PPC anirà a més, i això sempre comporta un risc.

La ja exmilitant del PSC, Marina Geli

Miquel Iceta ha recuperat al PSC Maurici Lucena, que mesos enrere semblava que seguiria el pas a un segon terme discret com va fer Pere Navarro. Lucena ha tornat a aparèixer com a portaveu i avui ha interpel·lat el president Mas a la sessió de control. El PSC va escàs d’economistes des que va caure en desgràcia Rocío Martínez Sampere perquè va intentar una tercera via en la crisi interna socialista. Rocío Martínez ha estat desplaçada avui a la ‘muntanya’ de l’hemicicle, lloc que reserven els socialistes als represaliats. L’exconsellera Marina Geli, ja exmilitant, s’ha estrenat com a no adscrita.

El conseller d’Empresa, Felip Puig, ha explicat en una conversa informal als passadissos, que ha aconseguit esquivar el veto del govern espanyol al decret de la pobresa energètica, que està suspès pel Tribunal Constitucional. Puig ha pactat amb les companyies elèctriques que a cap persona en situació de pobresa se li tallarà la llum. La Generalitat posa en el pressupostos d’aquest any 10 milions per cobrir aquestes necessitats i busca aportació privada. Les elèctriques s’han compromès a no presentar-li les factures fins al mes d’abril, i a col·laborar. La Generalitat no pot crear cap fons directe per la pobresa, perquè l’Estat l’impugnaria. Surrealisme espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa