El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Comissió de la Dignitat demana a Sánchez el trasllat definitiu dels papers de Salamanca
  • CA

 

La Comissió de la Dignitat ha enviat una carta al ministre d’Educació, Cultura i Esports, José Guirao, per demanar-li que enllesteixi el trasllat dels papers de Salamanca, operació que va quedar afectada quan el PP va entrar a la Moncloa l’any 2011. La missiva s’ha presentat aquest dijous en roda de premsa, i es reclama, principalment, que el govern espanyol retiri el recurs “absurd” que va presentar el ministeri de Cultura quan Rajoy estava al poder i que demanava seguir retenint documentació que correspon a la Generalitat.

 

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, ha explicat que encara hi ha una “part molt important” d’aquests documents que no han arribat a Catalunya, tot i que no ha pogut precissar de quin percentatge es tracta en relació al global de tots els documents. Tot i això, ha explicat que ara que l’executiu socialista ha reiterat la seva voluntat a fer una política exemplar de memòria història, els papers de Salamanca són una bona oportunitat per reparar ferides del franquisme. “És una vergonya que en 80 anys no s’hagi completat aquest trasllat“, ha lamentat, i ha afirmat que dels documents que ja han estat retornats, més d’un 95% ja ha estat entregat a les famílies corresponents.

 

Cruanyes ha desgranat quins són aquests papers que encara falten per entregar. Es tracta de 23.000 folis de particulars, empreses i partits, 10.000 documents d’ordre públic i justícia, uns altres 10.000 corresponents a ajuntaments, i un número incert de l’Arxiu d’Àvila. El portaveu ha lamentat que aquest procés duri des del 2005, quan es va aprovar aquesta restitució documental, i ha avisat que si el govern socialista de Pedro Sánchez no acaba amb lentrega, “emprendrem accions judicials“.

 

Preguntat sobre els documents que ja s’han entregat fins a dia d’avui, Cruanyes ha afirmat que ja s’han retornat un total de 1.480.000 folis en 1.672 caixes, a més de 900 llibres. És per això que ha reconegut que “la important dels papers” ja ha estat entregada, tot i que ha insistit que els documents que encara falten per retornar “també són una part molt important”. Aquesta part pendent són de col·lectius com la CNT, ERC, PSUC i Jesuïtes, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa