El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CIA a l’ombra analitza l’aplicació del 155
  • CA

L’agència d’intel·ligència privada nord-americana, Stratfor, ha difós un nou informe aquest 20 d’octubre sobre la virtual aplicació de l’article 155 de la Constitució a la Generalitat per part del govern espanyol. El dossier, titulat “Espanya: Madrid i Catalunya juguen a un joc d’espera”,  descriu l’actual situació política entre Catalunya i Espanya i analitza els diversos escenaris que poden esdevenir si s’intervè la Generalitat.

 

La primera anàlisi de l’agència és que tant Madrid com Barcelona “esperen” aviam qui fa el “primer pas”. Stratford considera que Mariano Rajoy pot prendre el control de les institucions catalanes de manera “lenta” per evitar reaccions. Alhora, l’agència assegura que el Govern de Carles Puigdemont té “intensos debats interns” sobre què cal fer després de la intervenció. Un debat que versa sobre la dicotomia entre els que “demanden declarar immediatament la independència” i els que proposen “esperar i observar”.

L’informe descriu que encara no se saben els detalls de la intervenció fins que el consell de ministres espanyols ho decideixi, però sí que apunta la presa del control de la policia, les finances i els mitjans públics. De fet, recull les declaracions de la socialista Carmen Calvo amb les que explicava una intervenció temporal fins a celebrar eleccions al gener de 2018. Unes eleccions que l’agència no veu com un moviment clar perquè podria impulsar als partits independendistes cap una majoria folgada. I també assenyala, que part de l’independentisme podria boicotejar aquestes eleccions per “deslegitimar” el Govern que en sorgís dels comicis.

 

Stratfor subratlla que la intervenció pot ser “suau”. De fet, recorda que Rajoy, malgrat que tingui el suport del Senat pot alentir l’aplicació del 155. “El govern sap que alguns catalans poden reaccionar violentament si es s’intervenen les institucions de l’autonomia”, sentencia el dossier. En aquest sentit, l’agència pronostica que la intenció de Rajoy és pressionar legalment, política i econòmica a Catalunya per “alentar divisions al Govern” i que aquest es colapsi.

Així mateix, l’informe descriu que el Govern té una “fractura interna” entre els que reclamen declarar la Declaració d’Independència el “més aviat possible” i els que demanen “precaució”. Fins i tot, el dossier apunta que un sector moderat unes eleccions convocades per Puigdemont per obrir un procés constituent faria “avançar  
el procés d’independència sense intentar fimposar una declaració formal”.  De tota manera, Stratfor no veu clar que Madrid aturés la intervenció si se celebren unes eleccions constituents per redactar una virtual constitució.

 

L’agència també considera que Madrid no està interessat a mantenir durant molt temps la intervenció i només algunes competències dins uns marges tolerables per tal d’evitar conflictes socials. En aquest sentit, Stratfor també remarca que l’independentisme no romandrà passiu savant l’aplicació del 155.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa