La CE espera que Espanya reforci la llibertat d’expressió després del toc d’atenció del Consell d’Europa

La Comissió Europea espera que Espanya delimiti determinats tipus penals com l'enaltiment del terrorisme i les injúries a la Corona

La Comissió Europea és conscient de les recomanacions del Consell d’Europa al govern d’Espanya perquè delimiti determinats tipus penals, com l’enaltiment del terrorisme i les injúries a la Corona, per a evitar un càstig “innecessari o desproporcionat”, per la qual cosa espera que faci canvis en el seu marc jurídic per a reforçar la llibertat d’expressió. “Entenem que el govern espanyol realitzarà modificacions en el seu marc jurídic en relació a la llibertat d’expressió”, ha indicat a Europa Press el portaveu de Justícia de l’Executiu comunitari, Christophe Wigand.

El portaveu ha apuntat que Brussel·les és “conscient” de l’intercanvi de cartes entre la comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, però també assumeix que Espanya ha iniciat el procés per als canvis legals. La Comissió Europea, ha recordat Wigand, ja ha subratllat en altres ocasions que “és necessari garantir” la llibertat d’expressió en totes les societats democràtiques, alguna cosa que ha de produir-se respectant l'”equilibri” amb altres valors i drets fonamentals, d’acord amb les normes europees.

El Consell d’Europa, organisme internacional i independent de les institucions de la UE, va mostrar a través de la seva comissària de Drets Humans la seva preocupació per uns certs articles del Codi Penal, adduint que “tenen un impacte negatiu, fins i tot un efecte dissuasiu, en l’exercici de la llibertat d’expressió”. Per això, en una carta remesa a Campos el passat 11 de març però feta pública aquest dilluns, Mijatovic diu celebrar les informacions recents que apunten la intenció del govern espanyol de reformar alguns aspectes del Codi Penal, en particular els delictes d’enaltiment del terrorisme.

Segons el parer de la comissària del Consell d’Europa, la legislació antiterrorista “només ha d’aplicar-se a continguts o activitats que impliquin necessària i directament l’ús o l’amenaça de la violència amb la intenció de propagar la por i provocar terror”. En aquest sentit, Mijatovic avisa que “qualsevol altre tipus de continguts o activitats, malgrat el controvertits, impactants o pertorbadors que puguin ser, han de ser abordats en el context de les obligacions i responsabilitats que comporta l’exercici de la llibertat d’expressió”. I per això alerta en la carta que l’ús de conceptes massa vagues en la descripció del tipus penal, com a expressions que “no contenen elements de l’apologia del terrorisme però inciten a altres formes de violència o que simplement són controvertides, impactants o políticament incorrectes”, poden donar lloc a “restriccions innecessàries i desproporcionades” de la llibertat d’expressió.

Comentaris

  Fi 24/03/2021 7:30 am
  Vistwia que hicieron los Españoles en sudamerica cuando ellos estaba alli.....sabeis lo que hacen con nuestro dinero hay algun país que se independizaron de España i quiera volver a ser español pues ahi lo dejo
  Gonzalo 24/03/2021 6:42 am
  la Comisión de Venecia del Consejo de Europa establece claramente que no es posible, es decir es ilegal, convocar un referéndum en supuestos no permitidos por la Constitución del país en el que se celebre.
  LlunyDeCat 23/03/2021 8:19 pm
  HA HAAAAAAAAAAAAA HAA !!!! La CE "epera" que els Espanyols canvïin !!?????? Això és científicament impossible perquè la cafreria, la mentida, la corrupció i la violència la duen als gens. És cultural. Per això els agrada torturar i matar toros i ho han declarat oficialment Patrimoni dels Espanyols.
  Ton 23/03/2021 6:44 pm
  La CE encara creu amb els Reis d'Orient. Que no sabeu que España es una dictadura encoberta o que?.
  RAMON A 23/03/2021 6:29 pm
  Al final Bruseles aprendran que la borbonia no te solucio.El unic que comprendrien es com Cuba i la flota USA
  Observador 23/03/2021 5:00 pm
  Doncs ja poden esperar asseguts. I que escullin un seient ben còmode.
  Ferran 23/03/2021 4:53 pm
  El Juan Carlos (no el Bribón) ministro de Injusticia de Caspañastan mentirá, dirá que todo está arreglado en la mejor democracia del mundo, y de aquí a 10 años y delante de un cúmulo ingente de pruebas, la CEE volverá a tirarles de las orejas. Y este cuento no se acabó....

Nou comentari