El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’independentisme rescata el Front Popular per al 28-A sense posar-se d’acord en la forma
  • CA
Votants al col·legi l’Enxaneta de Terrassa | Lorena Pinilla

 

El secretari general de la Crida Nacional per la República, Toni Morral, ha demanat que totes les formacions que defensen “els valors republicans, la llibertat, els drets humans, la democràcia i el dret a l’autodeterminació” a Catalunya conformin una llista única electoral de cara a les eleccions espanyoles del proper 28 d’abril. En una entrevista concedida a l’agència Europa Press, Morral ha explicat que aquesta candidatura hauria d’incloure tots els partits independentistes -ERC, JxCAT, PDeCAT i la CUP- però també els de l’òrbita dels ‘comuns’ que, malgrat no defensar la independència de Catalunya, sí que s’han mostrat partidaris de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. “Està en risc la democràcia, els drets fonamentals, les llibertats i l’autodeterminació”, ha dit Morral, que considera que “són valors que sobrepassen a l’independentisme” i que, per tant, poden aglutinar molta més gent.

 

 

Ahir mateix, el diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya, Gabriel Rufián, es va expressar d’una manera semblant per bé que molt més contundent. Tot i que la idea de la defensa de la democràcia és compartida en tots dos casos, ERC fa temps que rebutja qualsevol idea relacionada amb la formació d’una llista única. Malgrat tot, les afirmacions de Rufián i de Morral recorden la formació del Front Popular -Front d’Esquerres a Catalunya- que va concórrer a les eleccions de 1936 i que va aconseguir vèncer als darrers comicis que van tenir lloc a l’estat espanyol en més de quaranta anys.

 

 

El secretari general de la Crida ha recordat que la seva formació té com a primer objectiu defensar l’unitat sobiranista, i l’ha posat al servei d’aquesta candidatura transversal ja que, ha afirmat, “és una associació que el que intenta és unir al màxim de gent possible per intentar donar forma i concretar el repte de la unitat”. Més enllà dels detalls concrets sobre aquesta llista única, Morral ha destacat el caràcter plebiscitari de les eleccions i el seu paper en el “conflicte Catalunya – Espanya”. D’una banda, ha dit, hi ha d’haver qui aposta per la democràcia, la llibertat i el dret a l’autodeterminació i, de l’altra, els qui rebutgen totes aquestes idees i, fins i tot, aposten per suspendre l’autonomia catalana amb un article 155 de la Constitució que s’apliqui de manera indefinida, una mesura a que, ha dit Morral, una part dels socialistes catalans “s’apunten ràpid”.

 

 

Toni Morral
El secretari general de la Crida, Toni Morral | Europa Press

 

En cas que aquesta llista unitària no s’acabi fent realitat, però, el secretari general de la Crida ha assegurat que aquesta serà present a les eleccions espanyoles d’alguna manera, ja sigui presentant-se directament o aportant candidats a les llistes d’altres formacions que comparteixin els seus valors. “No destaquem cap possibilitat”, ha dit Morral. “La Crida és un espai d’acció política i nosaltres, políticament, estarem a totes (les eleccions)”. “Tenim opinió, volem participar i volem influir”, ha reblat. Pel que fa a les properes eleccions al Parlament Europeu, Toni Morral també ha insistit en la possibilitat de presentar una llista única de l’independentisme, encara que Esquerra Republicana l’hagi rebutjat totalment. En el seu parer, la Crida ha de “fer el màxim de pressió per aconseguir una candidatura de defensa de la causa catalana, que és també la causa europea”.

 

Així doncs, la història es repeteix, i tot i que les formacions polítiques independentistes, i fins i tot algunes que no ho són, comparteixen valors gens menyspreables i, fins i tot, una certa noció de l’amenaça que suposaria una victòria de l’anomenat ‘trifachito’ -Partit Popular, Ciudadanos i Vox- a les eleccions del proper 28 d’abril la forma que han de prendre aquests espais comuns continua sent motiu de debat, com també el camí a seguir després dels comicis

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa