L'Estat es fa veure a Girona

Operació de l'aparell policial espanyol contra activistes i alcaldes independentistes

 

 

 

Diuen que quan la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals de la policia espanyola li buscava les pessigolles a l'expresident Pujol, aquest va preguntar "Què cony és la UDEF?". La resposta va ser clara: "És l'Estat". Una metàfora que descriu perfectament quina és la quintaessència de l'Estat espanyol: una ingent capacitat del seus resorts de poder -policies, fiscalia o sindicats inversemblants- per fer i desfer en el seu propi interès. L'Estat no és un subjecte virtual sinó que és un bastó que pega i, a més, busca fer-ho amb remor. 

 

 

A Euskadi ho tenen molt clar perquè fa anys que tasten aquesta estructura administrativa addicte al BOE, amb tota mena de argúcies com ara il·legalitzacions de partits, tortures o terrorisme d'Estat. A Galícia ho van tastar quan Baltasar Garzón es va personar gairebé amb l'exèrcit per intentar tenallar el narcotràfic. "Calia fer veure que l'Estat havia arribat", comentaven les cròniques de l'época. Els guardians del BOE han testat el sistema i consideren que els ha funcionat.

 

 

Per això, ara el tornen a aplicar -amb menys refinament- a Catalunya. L'exemple ha estat aquest dimecres a Girona. Una veritable ràtzia contra l'independentisme, especialment, contra la CUP i el seu entorn, a organitzacions com La Forja, Poble Lliure o el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.  I en un lloc, especialment triat, Girona, bastió independentista. 

 

 

A primera hora del matí, un operatiu de la Brigada Provincial d'Informació del Cos Nacional de Policia ha començat a practicar detencions per "desordres públics" a l'aniversari del Primer d'Octubre a l'estació de l'AVE de Girona. Els policies buscaven un total de 17 'sospitosos'. Han començat les detencions. Han arrestat dos alcaldes notoris de la CUP, el de Celrà i el de Verges, Dani Cornellà i Ignasi Sabater. A les 12 del migdia el balanç era d'onze detinguts. Al vespre s'ampliaria fins a 16. A tots dos els han detingut de manera vistosa al seu poble. 

 

 

Molts han arribat a la comissaria el número dos del carrer Sant Pau de la ciutat enmmanillats. De fet, Sabater ha hagut de ser atès per ferides provocades per les manilles. "A ti no te las ponemos porquè te has portado bien", comentava un agent a una de les detingudes que ha estat interceptada quan estava aturada en un semàfor sobre la moto. Una frase que regala el caire de les detencions.  El jutjat d'Instrucció número 4 de Barcelona, que porta les diligències, s'ha afanyat a assegurar que "no havia ordenat cap detenció". L'instructor policial les havia decidit per ell mateix i així se n'ha vantat davant d'algun dels detinguts i als representants polítics que s'hi han acostat. Els detinguts s'han negat a declarar i els primers 11 han sortit en llibertat i a l'espera que siguin citats pel jutge. 

 

 

 

 

La ràtzia ha continuat encabat de dinar. Operatius vistosos de la policia han arrestat un fotoperiodista, tres estudiants -un nebot del president Torra- i un usuari d'un pis tutel·lat. No han sortit fins a les set del vespre. Tampoc no han declarat, llevat de fotoperiodista, Carles Palacios, que ha mostrat en les fotos que la policia ha utilitzat per identificar-lo que aquell dia portava el braçalet de premsa. La policia els mostrava imatges de les càmares de Renfe i les comparava amb fotografies dels detinguts als seus perfils de les xarxes socials. "Semblava un treball escolar", ha al·legat l'advocats dels detinguts, Benet Salellas.

 

 

 

 

Unes detencions que han fet posar el crit al cel a Salellas, acostumat a veure-les de tots colors a les comissaries del país. "Això és una operació de càstig" i "detencions que responen a patrons ideològics" són algunes de les definicions que el lletrat gironí ha dedicat a la ràtzia policial. Les mateixes actes de la detenció la policia admetien de manera tangencial que no tenia motius per dur-les a terme. De fet, també ho havien advertit al matí. Salellas ha denunciat fins i tot que un policia "no el deixava entrar a la comissaria fins que no parlés en castellà".

 

 

 

 

Les reaccions a la jornada no s'han fet esperar. Primer, dels dos alcaldes detinguts. "No hi haurà rendició", ha advertit Cornellà. "Ens volen a casa, mobilitzem-nos", ha esperonat  Sabater. La diputada e la CUP Natàlia Sànchez i la de JxCAT, Gemma Geis s'han concentrat davant la comissaria. La política institucional també ha reacció. Plantada al Parlament dels partits independentistes que han abandonat les comissions i declaracions diverses. Tot han estat queixes. L'alcaldessa, Marta Madrenas, també ha reaccionat reclamant una queixa formal a la subdelegació del govern espanyol. 

 

 

 

 

Però al vespre, la plaça 1 d'Octubre s'ha omplert de gom a gom, en la convocatòria unitària de les entitats afectades per les detencions i per l'AMI que ha demanat el suport de tots els alcaldes. El president del Parlament, Roger Torrent, ha assistit a la protesta per advertir a Pedro Sánchez que les detencions no faran aturar la defensa del dret a l'autodeterminació. La manifestació, ja sense aquestes autoritats a la capçalera, s'ha desplaçat fins al rectorat de la Universitat de Girona. Unes 4.000 persones l'han omplert fins a la bandera per criticar les detencions aleatòries. Un grup d'estudiants s'ha tancat a la Facultat d'eduacició i Psicologia. Hi passaran la nit per evitar que la darrera de la llista, la 17, sigui detinguda. L'Estat esperarà. Avui ha mostrat desacomplexadament que pot fer allò que ningú espera que arribi a fer. 

 

 
 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?