El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’escola catalana avisa a l’Estat que “no té por” del 155
  • CA

 

La pluja no ha arronsat els milers de persones -uns 8.000 segons la Guàrdia Urbana- que aquesta tarda s’han manifestat al centre de Barcelona en defensa del model escolar de Catalunya. Un acte massiu d’afirmació d’un sistema que pedagògicament i social es consensua a definir com un éxit col·lectiu. La manifestació ha començat puntualment a la cruïlla del Passeig de Gràcia amb Ronda Sant Pere amb una pancarta clara: “L’Escola catalana, democràtica i cohesionadora, No té por” que signava la plataforma Som Escola -que integren sindicats com USTEC-STEs i el Sindicat d’Estudiats dels Països Catalans (SEPC), agrupacions de famílies d’alumnes com la FAPAC o entitats com Òmnium Cultural o l’ANC-.

 

 Un missatge directe a l’Estat que vol aprofitar l’aplicació del 155 a l’administració catalana per desnaturalitzar el català com a llengua vehicular al model d’Ensenyament i el sistema educatiu de Catalunya en el seu conjunt. Unes intencions apuntades amb advertències com ara imposar la casella del castellà a les matriculacions. Una tria que deconstruiria el sistema bastit fa trenta anys i que, a totes llums, genera un ampli consens social i polític.

 

Un consens que aquesta tarda s‘ha acreditat amb el ventall ideològic de manifestants, encapçalats pel president del Parlament, Roger Torrent; el vicepresident Josep Costa; el diputat de JxCAT i expresident del Consell Escolar de Catalunya, Lluís Font i diputats de la mateixa formació com Eduard Pujol, Toni Morral o Jordi Turull; diputats d’ERC com Jenn Díaz, Bernat Solé o Ernest Maragall; el diputat de la CUP, Carles Riera; l’exconsellera d’Ensenyament, Irene Rigau; l’exlíder de Podem, Albano Dante -per cert, un dels més aplaudits-, el diputat de Catalunya en Comú Podem, Joan Josep Nuet; l’exdiputat d’EUiA, David Companyón; l’alcaldessa de Badalona i un dels seus regidors més significats, Dolors Sabaté i José Téllez; o la diputada socialista, Esther Niubó. Així com els portaveus d’Òmnium i l’ANC, Marcel Mauri i Agustí Alcoberro.

 

Però més enllà del protagonisme polític, la manifestació ha tingut un caràcter marcadament social i amb líders emergents de les lluites que ja es pulsen al carrer. Entre els més aplaudits, Roger Español, músic al qui la policia espanyola li va treure un ull per defensar les urnes; el raper Valtonyc o el professor d’història i portaveu d’Ustec, Ramon Font, que ha tornat a repetir que “per molt que el denunciïn no utilitzarà el castellà per explicar història”. 

 

 

 

El to de la manifestació ha estat reivindicatiu i d’afirmació i en contundent advertència a l’Estat. La comunitat educativa ha volgut expressar al carrer que no pensen aixecar bandera blanca davant els “atacs sistemàtics” del govern del PP i de partits com Ciutadans o Societat Civil Catalana. En  el mateix sentit, els convocats també retreuen el “xantatge” i la “judicialització de l’educació” per part de l’Estat amb mesures com la imposició del 25% de castellà a les aules sense cap criteri pedagògic.

 

En el capítol de les declaracions polítiques hi ha hagut comunió en el missatge. Maragall ha posat en valor l’escola com instrument per “per fer república” i Font, de JxCAT,  ha insistit en el criteri pedagògic per argüir la immersió.  

 

Color verd

 

El color verd ha estat força present en la mobilització, ja que s’ha demanat als assistents que portessin una peça de vestir amb aquest color. Una manera de recordar i retre homenatge a les persones mobilitzades l’any 2013 en la ‘marea verda’ educativa a les Illes Balears, que denunciava el model de trilingüisme que va voler imposar el govern del PP encapçalat per José Ramón Bauzà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa