El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència retorna el tercer grau a Oriol Pujol i renya la Fiscalia
  • CA

“Amb la presó no es busca la revenja social, ni la conversió d’infractors en banderes o símbols”. Amb aquesta contundència, els magistrats de la secció 21 de l’Audiència Provincial de Barcelona tomben la revocació del tercer grau penitenciari a Oriol Pujol i Ferrusola ordenada per a Jutgessa de Viligància Penitènciaria número 2 de Barcelona previ recurs de la Fiscalia. D’aquesta manera, Oriol Pujol torna a gaudir del benefici penitenciari que segons els tres magistrats mai no hauria d’haver deixat de tenir. L’advocat de l’excap de files de CDC, Xavier Melero, considera que les coses s’han arreglat perquè “era una injustícia de llibre”.

 

En la resolució, a la que ha tingut accés El Món, és molt crítica amb els arguments de la Fiscalia que va comprar la jutgessa com ara que no es va complir el “període d’observació necessari” o bé l’exemplaritat social del cas. Els tres magistrats -Carlos almeida, Maria Calvo i Luis Belesta- recorden que hi ha hagut prou període i més en un cas on li resta una pena que està per sota del mínim per ingressar a presó, ha pagat la multa, “mostra penediment”, no hi ha indicis de noves comissions delictives, té feina i aixoplug familiar, “voluntat de canvi” i “afectació per l’ingrés a presó” a més de la seva confessió. 

Per altra banda, els magistrats són especialment durs amb l’argument de la jutgessa i la fiscalia de “l’especial rellevància del cas pel descrèdit a les institucions catalanes”. En aquesta línia, els togats no tenen manies i recorden a la jutgessa de Vigilància Penitenciària que els delictes “d’espoli i corrupció” afecten a tota l’organització social i més en període de crisi. Però precisament, en aquest marc, segons els magistrats “s’han d’afirmar els principis constitucionals” en què es fixa el marc jurídic.  Els magistrats destaquen el “caràcter hetero i autolimitat del major poder concedit per l’organització social a l’Estat davant l’individu, el poder de castigar”. “És garantia irrenunciable la de que les penes que suposen la privació de llibertat a l’individu estiguin subjectes a límits i regles”, rebla la magistratura.

Per això, conclouen que malgrat la gravetat del delicte “tot i que la pena així no indiqui” i hi hagi un “rebuig social”, el rebug penal no es pot argumentar per retirar el tercer grau perquè seria tant com no observar les normes de compliment de penes. Així, els magistrats estimen el recurs que van interposar quan a instàncies de la Fiscalia la Jutge de Vigilància Penitenciària va revocar el tercer grau que li va concedir a Oriol Pujol la Direcció General d’Institucions Penitenciàries el 21 de març. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa