El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’aterratge de Valls a Barcelona multiplica les crítiques al “diputat fantasma” a França
  • CA

 

L’aterratge de l’exprimer ministre francès Manuel Valls a Barcelona per presentar la seva més que probable candidatura a les eleccions municipals de 2019 ha aixecat aquest divendres una polseguera notable a la premsa francesa. A Valls el persegueix una polèmica per les seves absències a l’Assemblea Nacional francesa. La proximitat d’un anunci per convertir-se finalment en candidat a l’alcaldia de la capital catalana —ho farà dimarts en un acte al CCCB, després d’una piulada enigmàtica passejant per Barcelona— han disparat les crítiques i peticions perquè abandoni els seu càrrec de diputat.

 

 

El run-run de Valls com a alcaldable a Barcelona apareix a totes les entrevistes que el diputat francès fa als mitjans on el conviden. A la Ràdio Televisió Suïssa (RTS), el mateix Valls, tot i no revelar la decisió final, ha defensat —preguntat sobre l’assumpte— que “la idea del dirigent d’un país, candidat a una ciutat d’un altre país, encarna millor Europa que el mercat únic o la moneda única”.

 

 

El diari ‘Le Monde’ dona per fet que la publicació a Twitter ha estat “una forma de donar oficialment el tret de sortida a la seva candidatura” després de setmanes “de visites regulars i prolongades a Barcelona, de reunions en cercles comercials  i intel·lectuals a la recerca de suport i finançament, i d’anàlisi de la situació política catalana com dels problemes de la ciutat”. Els darrers serrells d’aquest projecte barceloní de Valls es van abordar en una dinar que el possible candidat va tenir amb col·laboradors seus dijous passat al restaurant de la segona planta de l’hotel AC Diagonal, segons han explicat a ‘El Món’ alguns testimonis.

 

Al diari 20 minutes apunten que si finalment Valls oficialitza la candidatura a les municipals de Barcelona res l’obliga com a diputat a dimitir per fer campanya. Amb tot, però, les crítiques perquè ho faci es multipliquen. Ho exigeix per exemple en declaracions a ‘Le Figaro’ Alexis Corbière, portaveu de France Insoumise (FI): “Si es confirma com a candidat, és democràticament indispensable que també renunciï de les seves funcions com a diputat i electe municipal d’Évry i que es convoquin eleccions legislatives”.

 

La candidata de l’FI, Farida Amrani, que va competir amb Valls el juny del 2017 a la circumscripció de l’Essone, dedica des de fa temps dures crítiques contra Valls a qui ha batejat com “el diputat fantasma”. Després de la piulada de Valls de la foto dels seus peus trepitjant una vorera barcelonina, Amrani ha replicat el missatge amb una altra foto d’ella mateixa amb els seus peus a Évry.

 

Demanen la seva dimissió

 

A més a més, Amrani ha iniciat una petició a la plataforma Change.org per reclamar que Valls dimiteixi. Més de 12.000 persones ja l’havien signada aquest divendres a la tarda.

 

 

Tot i les crítiques, algunes fonts apunten que l’exprimer ministre no en té l’obligació. ‘L’express’ apunta que si es converteix en candidat a Barcelona es tractaria d’una “situació inèdita per un diputat francès”. No estarà obligat a dimitir, però el mitjà sosté que el reglament de l’Assemblea Nacional “preveu sancions financeres que podrien afectar Valls en cas d’absències molt freqüents”.

 

Les absències de la discòrdia es relacionen amb l’aposta de Valls per l’aventura política a la seva ciutat natal. Després de la rentrée parlamentaria, apunta ‘LCI’, l’exprimer ministre, reelegit el 2017 sota el paraigües de La Republique en Marche (LaREM), no s’ha deixat veure per l’hemicicle. Dimecres, mentre es reunia com de costum una comissió legislativa —a la qual se suposava que Valls hi hauria d’haver assistit— l’exprimer ministre estava participant en una conferència a Saragossa parlant de la democràcia espanyola.

 

Els periodistes francesos han preguntat per la seva agenda dels propers dies, però l’equip parlamentari de Valls han mantingut el silenci fins que divendres s’ha donat a conèixer l’acte que se celebrarà al CCCB, a través d’un comunicat que ha estat enviat a alguns mitjans des d’un compte de correu electrònic des del domini ‘@valls2019.com’. En aquest acte hi estaran convidades les persones “que han acompanyat Valls durant el procés de reflexió que ha tingut des del passat mes de juny, i que han compartit amb ell idees sobre el futur de Barcelona”, indica la nota.

 

Cs el vol acollir

 

En espera que Valls reveli els seus tractes amb Cs i quin format tindrà la seva candidatura —s’apunta a  que vol confeccionar una plataforma transversal—, el president dl partit taronja, Albert Rivera, es desfeia aquest divendres en elogis cap a l’exprimer ministre francès. Per Rivera seria una bona notícia que Valls encapçalés un projecte per abatre Ada Colau i qualsevol altra opció independentista. El líder de Cs creu que ja va sent hora que a Barcelona hi hagi un alcalde “que parli bé d’Espanya” i apunta que “seria molt bo per a Barcelona que hi hagués un alcalde amb visió cosmopolita, un alcalde europeista, que ha defensat la unitat d’Espanya fins i tot des de la seva posició des de França”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa