El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Associació Afectats 1-O exigeix responsabilitats civils i penals a l’Estat espanyol
  • CA

 

Aquest diojus 12 de juliol s’ha presentat al Col·legi de Periodistes de Barcelona l’Associació d’Afectats 1-O, una iniciativa que té la intenció de sumar tots els ciutadans que van patir la violència de les forces de seguretat espanyoles durant el referèndum del primer d’octubre i també tota persona que vulgui saber amb quin criteri es va organitzar l’operatiu de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil aquell dia i amb quines instruccions per, en conseqüència, demanar les responsabilitats civils i penals que corresponguin a qui correspongui. L’acte s’ha iniciat amb un vídeo que mostrava suports a l’associació com ara el de l’advocat de la consellera Clara Ponsatí, Aamer Anwar, i seguidament s’ha llegit el poema ‘Poeta de les Cendres’ de Pier Paolo Pasolini. Posteriorment, la presidenta de l’Associació d’Afectats 1-O, Virgínia Martínez, ha explicat que l’entitat ha estat creada tant per la vulneració de drets fonamentals que es va viure aquell dia arreu de Catalunya com per la posterior negativa de PP, PSOE i Ciudadanos d’obrir una comissió d’investigació per esclarir els fets. Com a representant dels càrrecs electes que formen part de l’associació ha intervingut Joan Badia, alcalde de Callús, que no només va ser agredit per agents espanyols sinó que també va ser acusat de desobediència en una causa que ja ha estat arxivada.

La portaveu de l’International Commission of European Citizens, Anna Arqué, ha explicat alguns dels suports internacionals que ha rebut el projecte, com ara la recollida de fons duta a terme durant la 81ena edició del ‘Vlaams Nationaal Zangfeest’ de Flandes, que l’ICEC ha donat per a la iniciativa Associació d’Afectats 1-O. Al mateix acte s’ha donat per iniciada la campanya #AraParlaTu, que vol fomentar un testimoniatge col·lectiu i obert de tots els votants del referèndum que van viure la violència exercida per les forces de seguretat espanyoles, fossin agredits directament o no; i també de tots aquells ciutadans d’altres països que se solidaritzin amb els demòcrates catalans i els vulguin fer arribar el seu suport.

 

La tasca de l’associació també ha trobat al seu cantó la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, que era present a l’acte i que ha celebrat “la constitució d’una associació com la vostra, que ens representa a tots”. L’Associació Atenes de juristes pels Drets Civils també s’ha posicionat al costat de l’associació perquè “a tots ens ha afectat la brutalitat de l´estat espanyol i la seva manca total d’equitat i justícia” i considerant que “la gent i els pobles que no defensen els seus drets i llibertats els acaben perdent”. Des de l’Associació Dret Defensa Girona , per la seva banda, s’ha afirmat que “l’1-O vàrem defensar els drets i la llibertat de la ciutadania, ara seguim pel reconeixement judicial i social de tanta dignitat”; i l’Associació d’Advocacia per la Democràcia, demarcació de Lleida, ha fet arribar un missatge on afirmava que “l’1-O va teixir lligams que el feixisme no podrà trencar”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa