El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Assemblea prioritza la via unilateral i aposta per revalidar la DUI i publicar-la al Dogc
  • CA

 

 

L’ANC considera que la via unilateral és l’escenari més probable per aconseguir la independència, per la qual cosa aposta per revalidar la declaració d’independència al Parlament i publicar-la al Diari Oficial de la Generalitat (Dogc). Així consta en l’esborrany del full de ruta 2019-2020 de l’entitat sobiranista, a la qual ha tingut accés Europa Press, que es debatrà en les assemblees territorials i es votarà en l’assemblea general que celebrarà l’ANC el 5 de maig a Tarragona. La ponència planteja tres escenaris possibles per a la independència de Catalunya: un referèndum pactat amb l’Estat espanyol després d’una negociació bilateral; un referèndum pactat amb l’Estat “forçat per algun organisme internacional, i la via unilateral. Sobre el primer escenari, l’ANC creu que és “ingenu entendre aquest escenari aluna cosa possible”, per la qual cosa el descarta perquè ho veu impossible basant-se en tot el que ha passat en els darrers anys. Pel que fa al referèndum pactat que pugui forçar un organisme internacional, l’entitat ho veu “molt poc probable” arran de l’actuació de la UE després de l’1-O, però afirma que estaria disposada a renunciar a la unilateralitat si aquest escenari es converteix en una realitat.

 

Així, insisteix que l’independentisme ha d’apostar per la via unilateral, malgrat que “el seu principal punt feble és la manca d’unitat estratègica dels partits, entre ells i amb la societat civil“. Per això, assenyala que el primer pas per avançar unilateralment és “alinear” el Govern català, el Parlament, la resta d’institucions i la ciutadania mobilitzada, i una vegada aconseguit això la Cambra catalana hauria de revalidar la DUI, publicar-la en el Dogc i fer una proclamació solemne de la Repúlica catalana baixant la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i demanar el reconeixement internacional. L’entitat adverteix que és probable que després de les eleccions generals, municipals i europees, i del judici al Tribunal Suprem, el president de la Generalitat, Quim Torra, convoqui eleccions catalanes anticipades, i en aquest cas l’ANC defensa que, si els partits independentistes aconsegueixen la meitat dels vots, “es podria culminar per la via unilateral el procés iniciat l’1 d’octubre de 2017”.

 

El text subratlla la necessitat d’aconseguir una unitat estratègica de l’independentisme i té com objectiu “promoure la creació d’un consell de coordinació per portar al país a fer efectiva de manera unilateral la seva autodeterminació”, i planteja constituir una taula d’acció unitària de partits i entitats. Així mateix, reitera que la “lluita activa no violenta” és l’eina per aconseguir la república catalana que ha de tenir com a objectiu afeblir el poder de l’Estat espanyol a través de la protesta, la no cooperació i la desobediència civil.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa