El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC reivindica l’euro català
  • CA

 

Llei de transitorietat jurídica, llei de seguretat social, Hisenda pròpia… i monedes i segells. El gremi de Filatèlia i Numismàtica de Catalunya ha presentat aquest dijous a la tarda els nous prototips de les monedes i segells dels esdeveniments que es commemoren aquest 2016 per part del Govern de la Generalitat.

 

En un acte al Palau Moja, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha reivindicat que les monedes i els segells propis “també són una estructura d’Estat imprescindible”, ja que la imatge de l’euro català normalitzarà la viabilitat de la futura República.

Sànchez ha recordat la tradició de diversos països que també col·leccionen monedes i segells just abans del reconeixement de la seva independència: “Són símbols de sobirania”, ha afirmat el president de l’ANC, que s’ha mostrat molt “satisfet” que l’entitat independentista formi part de la presentació de la col·lecció de 2016 (l’any passat hi va assistir Òmnium).

 

Així mateix, Sànchez ha reivindicat la feina que es fa al gremi de Filatèlia i Numismàtica també enfocada en el procés sobiranista. També ha destacat que “ja hi haurà molta feina feta” quan s’hagi de tirar endavant la moneda nacional catalana amb les imatges emmarcades en el disseny de l’euro, segons els paràmetres que demani la Unió Europea.

 

“Ara cal seguir endavant, el nostre desig és que aquests exemples de moneda deixin de ser una anticipació del que serà, perquè passin a ser monedes de curs legal al nostre país”, ha conclòs Sànchez mentre admirava la col·lecció.

 

Jordi Sànchez (ANC), Alejandro Serrat (president del Gremi de Filatèlia i Numismàtica) i Maria Àngels Torras (directora de Serveis Territorials del Govern) | B.V.

La caverna mediàtica del gremi

 

D’altra banda, Sànchez ha denunciat que Filatèlia i Numismàtica hagi rebut “boicot dels gremis de l’Estat”, que han intentat silenciar el sector català “no sempre amb bones pràctiques”. Tot i això, el president de l’ANC ha apuntat que malgrat totes les dificultats el gremi català ha mantingut “la flama i la normalitat en un camp que serveix per anticipar-nos una imatge del que molts esperem que sigui normalitzada ben aviat”.

 

En aquest sentit també s’ha expressat el president del gremi de Filatèlia i Numismàtica, Alejandro Serrat, que ha confirmat que també hi ha “una caverna mediàtica espanyola que actua contra el nostre gremi”. Tot i això, Serrat ha apuntat que l’objectiu i el desig de l’entitat és que els prototips tinguin en un futur valor de canvi (en el cas de les monedes) i de postal (els segells), un cop Catalunya tingui un Estat propi.

 

Serrat ha deixat clar que les 20.000 monedes i els 16.000 segells de la tirada d’aquesta col·lecció no tindran cap valor en cas d’independència, sinó que formaran part de la commemoració dels esdeveniments homenatjats aquest 2016 i prou. Tot i això, en cas que neixi la República catalana, aquests models podran servir com a proposta.

 

Les 8 commemoracions

 

Les commemoracions van començar en la primera edició, el 2014, en motiu del Tricentenari, i se’n va fer una segona edició l’any passat. En aquest 2016 les onomàstiques i esdeveniments crucials de la història de Catalunya que el Govern commemora aquest 2016 són:

– Episcopus del Bibat de Vic

– Caterina Albert (Víctor Català), en els 50 anys de la seva mort

– Montserrat Roig, en els 25 anys de la seva mort

– Els pastorets de Folch i Torres, pel centenari de l’estrena

– Enric Granados i Campiña, en el centenari de la seva mort

– Ramon Casas i Carbó, pels 150 anys del seu naixement

– La Caputxinada, pel seu 50è aniversari

– Antoni Gaudí, pels 90 anys de la seva mort

També s’ha presentat un prototip de moneda commemorativa dels 375 anys de la República Catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa