El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’alcalde franquista que ha guanyat eleccions amb CiU, ERC i la CUP
  • CA

Es pot haver estat alcalde franquista, com a independent, amb CiU, ERC i la CUP? La resposta és afirmativa i té noms i cognoms: Josep Massó i Masos. On? A Viladesens, al nord-est del Gironès, tal i com explica un article del portal Municipals.cat de la Xarxa de Televisions Locals (XAL).

El protagonista d’aquesta història es va convertir en alcalde l’any 1973, quan el franquisme agonitzava. El fill del batlle de tota la vida del Movimiento va renunciar-hi i li van proposar a un jove de 21 anys. Es tractava de Josep Massó, que va conservar el càrrec malgrat el canvi de règim. Els primer quatre anys ho va fer com a independent –com una part important dels alcaldes franquistes- i a partir del 1983 enrolat amb CiU –com també van acabar fent una part notable dels batlles del règim-.

S’hi va presentar fins a tres vegades fins que va partir peres amb la coalició de Jordi Pujol per culpa d’un abocador. No pas per instal·lar-lo al municipi, sinó per descartar-ho i no fer les inversions que hi anaven associades. El 2011, després de 16 anys de parèntesi, es va tornar a presentar amb Solidaritat Catalana per la Independència (SI) però va patir la seva primera i única derrota. A partir d’aquí, canvi de sigles: el 2015 amb la CUP –de franquista a anticapitalista!- i enguany amb ERC.

Assegura que “no té cap preferència per cap polític” –ja es nota!- i assegura que “n’és al·lèrgic”. De fet, en el cas de la CUP no va durar ni 15 dies. “Volien canviar l’arquitecte i el secretari municipal i pretenien que totes les decisions passessin per la seva assemblea. A mi ningú m’ha d’explicar com he de portar l’Ajuntament”, explica. Aquest 26-M, per cert, volia tornar-se a presentar com a independent però finalment ho va fer per ERC. Va aconseguir tres dels cinc regidors i s’assegura l’alcaldia.

Massó, si completa aquesta legislatura, haurà estat alcalde durant 30 dels darrers 50 anys. No és, ni molt menys, el més longeu de Catalunya. De fet, hi ha tres batlles que opten arribar als 44 anys consecutius a Fogars de la Selva, Granyanella i Torroella de Fluvià –en aquest cas Pere Moradell ha conservat el càrrec per un sol vot-. L’alcalde de la Riera de Gaià, després d’un pacte amb el PSC, podrà arribar als 40 anys l’any 2023 mentre que el de Gisclareny, el municipi més petit de Catalunya, als 34 en dos períodes (1979-1983 i 1991-2023). I, qui dia passa, any empeny.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa