El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’alcalde d’ERC que necessita els fills de la CUP per governar
  • CA

A Castelló d’Empúries, un bonic poble d’origen medieval de l’Alt Empordà, governaven tranquil·lament ERC i l’antiga CiU. Les eleccions del 26 de maig van refermar el domini dels republicans –de 6 a 7 regidors- però van suposar la irrupció de la CUP que, amb dos regidors, es va situar com a segona força en les seves primeres eleccions, tal i com explica un article del portal Municipals.cat de la Xarxa de Televisions Locals (XAL). 

Amb els resultats a la mà l’alcalde Salvi Güell té clar que continuarà governant. Necessita, això sí, dos regidors per tenir una majoria absoluta per tal que la tramuntana no alteri els canals d’Empuriabrava. JxCat s’ha enfonsat –de 4 a 1 regidor- i totes les mirades se centren en la CUP. La llista, curiosament, compta amb dos dels fills de l’alcalde –en Guillem i l’Eloi-. El tercer germà en discòrdia, en Jofre, també està desencantat amb ERC i en aquesta ocasió no ha format part de la llista del seu pare.

La CUP té sobre la taula dues opcions: entrar al govern del Güell sènior o quedar-se a l’oposició. L’endemà dels comicis, en la millor de les tradicions dels anticapitalistes, van organitzar una trobada amb el lema “Agafa la teva cadira i vine a l’assemblea”. A les negociacions, per cert, no hi participen cap dels dos Güell júnior, que eren el 7 i el 14 de la llista.

També hi ha una negociació familiar pendent a Argentona, escenari del supercomentat duel fraticida per l’alcaldia. La Unitat per Argentona d’Eudald Calvo va sumar 8 regidors –a un de la majoria absoluta- mentre que JxCat de Bernat Calvo es va quedar amb dos representants. El Calvo d’esquerres continuarà sent alcalde mentre que el de dretes assegura que “totes les opcions són possibles”, tant la d’entrar al govern com la de quedar-se a l’oposició.

També és cosa de família l’Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà, el segon municipi més petit de Catalunya. Si del 2011 al 2015 va governar una parella –Ramon Vilalta (ERC) i Maria Pérez (CiU)-, ara ho faran els socialistes Manel i Nil Anselmo, que són i pare fill. La tercera regidora electe en discòrdia, la cupaire Lluïsa Vilalta, és la filla de l’exalcalde Ramon Vilalta. Amb un total de 26 electors, és quasi impossible que el consistori no sigui una petita família.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa