El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCat, sobre el paper dels comuns després de l’1-O: “Ens vam sentir molt sols”
  • CA

La número 2 de Quim Forn, Elsa Artadi, l’exalcalde Xavier Trias i l’expresident Artur Mas han compartit escenari aquest dimarts i han carregat durament contra els comuns per “manca de denúncia i de cerca de solucions” després de l’1 d’Octubre. “Quan negociàvem amb la vicepresidenta Pilar Calvo ens vam sentir molt sols: Podemos i Colau molta pancarta i discurs però no van moure ni un dit per buscar espais de diàleg i solució política”, ha asseverat la candidata. “No et dic que siguis independentista, però si et fas dir demòcrata has de ser-hi quan la democràcia està en joc”, ha reblat.

Mas ha comparat l’actitud “de lleialtat i implicació” de Xavier Trias en la consulta del 9N de 2014 –“la primera sobre la independència en tres segles”, ha dit– amb la d’Ada Colau pel Primer d’Octubre. “Tot van ser dificultats, mirar cap a un altre costat i procurar que allò no afectés gaire a les seves expectatives electorals o dinàmiques internes de partit”, ha dit sobre els comuns. “Si hagués seguit sent alcalde estaria imputat i probablement embargat”, ha assumit Trias. “Benvingut al club!”, li ha respost rient Mas, que afronta les dues coses pel 9N. “A ella és molt difícil que a ella li passi”, ha ironitzat Trias, en referència a “l’equidistància” de 2017.

Durant més d’una hora tots tres han recordat topades amb Colau els darrers anys, viscudes per cada un en primera persona. I han criticat especialment la manca de col·laboració institucional pels retrets cap a la Generalitat: “Ha passat del ‘Sí se puede’ a un ‘no em deixen’ constant”, ha sintetitzat Artadi, en referència al lema de la PAH.

Artadi també ha marcat distàncies amb ERC, per exemple en respondre a la premsa present a l’acte sobre el decret de lloguers que ha aprovat el Govern, amb el que encarrega a Territori que explori eines per limitar preus en base al codi civil català. També concedeix a l’Ajuntament la capacitat de delimitar ‘zones tenses’ on estigui acreditada la manca d’habitatge assequible, perquè els preus no hi superin el 10% del que dicti l’índex de referència de la Generalitat. “Solucions fàcils no n’hi ha”, ha avisat Artadi, que ha repetit la seva posició contrària a dictar preus. 

“M’inquieta que li diguem a algú el preu que ha de posar, perquè passaràs aquell pis del lloguer a la venda”, ha defensat la número 2, que prefereix incentius fiscals i altres mesures “indirectes”. Ha carregat contra la creació de “falses expectatives” i les “subhastes electorals” i ha apostat per “solucions a mig termini” que facin baixar preus de forma generalitzada, per exemple amb “un parc d’habitatge” assequible nombrós a preus “un 25% per sota de mercat”. 

El decret ha fet aflorar les discrepàncies entre els dos socis del Govern, fins ara més discretes en públic. Artadi no se n’ha estat d’enviar un toc d’atenció a ERC: “Les deliberacions del Govern són secretes malgrat que algú malauradament ho viola de forma sistemàtica”. Artadi, Mas i Trias també han subratllat que la Fiscalia ha reconegut que no investiga cap finançament il·legal del PDECat, com s’havia publicat ahir. “Hi ha mitjans que publiquen coses falses sense ni confirmar-les”, ha lamentat Trias. 

En aquest sentit, Mas també ha recordat les falses acusacions difoses contra ell i Trias durant ‘l’operació Catalunya’, també en campanya electoral. I ha aprofitat per tornar a retreure als comuns que no els donessin suport: “Es demostra que és tot fals i igualment se n’aprofiten sempre que poden”. “Colau continua amb la cantarella que som fastigosos”, ha agregat l’exalcalde, en referència al míting de BComú aquest diumenge. 

 

Mas retreu a Maragall que ERC va pactar dos Tripartits

Artur Mas ha vaticinat que Maragall acabarà prioritzant una aliança amb Colau per motius “ideològics” en lloc de fer pinya amb JxCat. En aquest sentit ha retret als republicans el pacte del Tinell de 2003, que li va costar a Mas la presidència fins a dues vegades: “En moments en què podia triar l’eix esquerra-dreta o l’eix nacional, ERC ha triat clarament el primer i ha sacrificat el segon”. “El primer Tripartit podia tenir una raó de ser –ha concedit–, però el segon ja no”. 

A Artadi no li ha convençut del tot la comparativa: ha defensat que ella també és “progressista” i ha considerat que si de cas és Colau la “conservadora” perquè no aposta per una “disrupció” nacional i “un país nou”. Tot i així, ha convingut que “vés a saber” si ERC pactarà amb els comuns i ha insistit que JxCat és “el vot segur” perquè Colau no sigui alcaldessa. Finalment ha recordat que Maragall no ha volgut debatre amb ella i ho ha atribuït a les expectatives electorals de la seva llista: “L’efecte remuntada de JxCat existeix i hi ha nervis”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa