JxCat refusa parlar de dates per tancar un acord i avisa ERC que la pressió “no funcionarà”

Artadi demana més discreció i proposa fer trobades diàries: "Més reunions i menys declaracions"

La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha refusat parlar de possibles dates per a la investidura de Pere Aragonès i ha demanat seguir treballant per “tancar els serrells” de les negociacions. Després que en roda de premsa els republicans instessin Junts a tenir acord entre Sant Jordi i l’1 de maig, Artadi ha avisat que “fer pressió a JxCat no funcionarà” i ha assegurat que només se senten “pressionats” per aconseguir “un bon acord”. Després de la reunió de l’executiva del partit, Artadi ha criticat que s’estigui “negociant a través dels mitjans de comunicació” i ha demanat més discreció. En aquest sentit, ha reclamat a ERC que hi hagi “menys declaracions i més reunions” i ha proposat als republicans fer trobades diàries. Aquest dilluns ERC ha intensificat la pressió a Junts, amb una roda de premsa posterior a la seva executiva on han sortit tots els membres de l’equip negociador per demanar un acord abans de l’1 de maig. JxCat s’ha espolsat la pressió i ha advertit que si es tracta d’una estratègia per a pressionar-los “no funcionarà”. Artadi ha remarcat que no volen posar dates perquè el que volen és un bon acord i ha subratllat que encara queden serrells. També ha dit que ara estan pendents que els republicans els facin retorn dels últims documents que els han enviat.

Encara que ha insistit en diverses ocasions que no volen negociar a través dels mitjans de comunicació, Artadi ha admès que s’han vist “arrossegats” a donar detalls públicament de les negociacions. En aquest sentit, ha explicat que ara mateix on s’ha avançat més és en la coordinació que han de tenir els grups al Parlament, que ha apuntat que ja es va encaminar abans de la constitució de la Mesa. Els punts on falta aprofundir més, per contra, són l’estratègia independentista, temes programàtics i el disseny del Govern.

En aquest últim punt, ha lamentat que ERC n’hagi donat molts detalls a través dels mitjans però no els hagi plantejat una proposta concreta. Artadi ha dit que Pere Aragonès s’ha compromès a fer-los “una explicació completa” però ha apuntat que encara no la tenen. Artadi confia que el repartiment de carteres pugui ser “ràpid” però ha subratllat que allò important són les polítiques que faci el Govern. En aquest sentit, ha seguit reclamant més “concreció” a ERC en polítiques concretes.

Pel que fa a la coordinació independentista, Artadi ha posat especial èmfasi en la coordinació a Madrid. Ha dit que no hauria d’implicar necessàriament que les formacions votin sempre el mateix però sí que hi hauria d’haver coordinació en tots aquells temes relatius a l’autodeterminació a “elements sectorials que tinguin a veure amb l’autogovern, la defensa de competències o la política del Govern”. En ser preguntada per si això inclou els pressupostos o les pròrrogues de l’estat d’alarma, per exemple, Artadi ha dit que això s’haurà de tractar a les negociacions.

En relació als mecanismes de coordinació i d’avaluació del compliment de l’acord, Artadi ha restat importància a les comissions que s’han estat discutint a les negociacions. “Pots fer tantes comissions com vulguis que al final és qüestió de voluntat política i de confiança; crear un comitè no ha solucionat mai res a la vida, només serveix per fer veure que fas feina”, ha apuntat. Tot i això, ha admès que en alguns casos són “útils” però depèn “de la bona relació dels membres”.

Més discreció

Artadi ha estat especialment dura amb els republicans demanant-los més “discreció” en les negociacions. “Calen més reunions, més feina i menys declaracions”, ha reclamat. A més, ha remarcat que algunes declaracions dels darrers dies dels republicans “no ajuden a teixir confiances” i ha afegit que si ells no fan “valoracions del funcionament intern” d’ERC, també “tindria sentit que hi hagués un cert respecte” pel funcionament de JxCat.

Anna Erra i Vicenç Vilalta: candidats a la presidència del Consell Nacional

Artadi també ha informat que després de tancar el termini de presentació de candidatures a la presidència del Consell Nacional només se n’hi ha presentat dues: Anna Erra, de Vic, i Vicenç Vilalta, de Mollerussa. En el cas del càrrec de Defensor de l’afiliat, hi ha hagut quatre candidatures: Nereida Edo, Joan Abaloso, Josep Pagès i Emili Canalís. Els dos càrrecs es votaran al Congrés Nacional del 7 i 8 de maig. Ara aquestes sis persones han de presentar els avals per poder-se presentar oficialment a la tria. Concretament, han de presentar 300 avals de cinc vegueries diferents entre el 22 d’abril i el 25 d’abril. El 26 d’abril hi haurà la validació i es publicarà les candidatures oficials. La campanya serà entre el 27 d’abril i el 6 de maig.

Comentaris

  Todo mi apoyo 19/04/2021 7:02 pm
  Al menos, hasta que se acaben las palomitas. Luego ya se verá.
  Ramon 19/04/2021 5:54 pm
  ERC va trencar la unitat que tant necessitava Catalunya per la independència. Però ara espera la unitat que tant necessiten ells per la traïció.
   Compte amb la salut 19/04/2021 5:58 pm
   Vostè diu mostes bestieses. Ja es pren la medicació?
  Los corrupgentes y su último estertor, la pérdida del poder es irreversible, ya no podrán hacer más chantajes. 19/04/2021 5:15 pm
  Sin la posibilidad de sacar mayoría absoluta, saben que nunca más tendrán un President ; habrá gobiernos de izquierdas durante muchas décadas.
  22
  10
  Respon
   Epañole pa epaña 19/04/2021 5:20 pm
   Epaño pa epaña. Habla epaño, coño y moño
    Pep 19/04/2021 5:43 pm
    Cuando digo que esta insigne dama, la Sra Artadi, tiene más cojones que todos los de ERC a la vez, no creo equivocarme.
  bs 19/04/2021 5:01 pm
  ben fet i ben dit
  Maria 19/04/2021 4:42 pm
  Mal assumpte si s'han de crear diferents comissions per controlar els acords del possible futur govern. No hauria de ser així. Les deslleialtats d'ERC han fet molt mal. Artadi foteu-los-hi una puntada al cul perquè amb aquests no aneu enlloc. Ja els veiem a venir des de ben lluny. Us fotran la pirula! I ja n'estem tips d'aquests mentiders.
  Ramon 19/04/2021 4:33 pm
  There's no rush. Els tenim ben agafats per l'entrecuix.
  Català 19/04/2021 3:41 pm
  No funcionarà amb pressió ni sense. aixó està dat i beneït. RES DE RES.
   Alba 19/04/2021 4:43 pm
   Ni falta que fa. ERC és deslleial i mentidera.
  Català 19/04/2021 3:41 pm
  No funcionarà amb pressió ni sense. aixó està dat i beneït. RES DE RES.
  No hi ha pressa 19/04/2021 3:36 pm
  Amb aquests de JxCAT ni independència ni govern. La senyora Artadi viu molt bé, no s'estressa gaire, i sembla que els greus problemes de Catalunya no són la seva prioritat.
  141
  81
  Respon
   A no hi ha pressa 19/04/2021 5:07 pm
   No hi ha pressa: vigila al teu petitó en el sentit estricte de la paraula.
   Junqueras el gangster de Ferrovial y hermano chorizon 19/04/2021 4:05 pm
   Amb erc sempre putos espanyols com el Ferrovial i robarrrrrr!
  Anònim 19/04/2021 3:32 pm
  Sort que el 14-F vaig votar en blanc, sinó..... Quina vergonya!

Nou comentari