JxCat nega que el nou reglament sigui “un passaport” per afegir el PDeCAT

Junts per Catalunya ja ha engegat la maquinària per a les eleccions municipals del 2023 amb el “compromís d’incorporar el màxim d’ajuntaments al projecte de la independència”. Ho ha fet aprovant el reglament per presentar-s’hi en el Consell Nacional celebrat aquest dissabte. Segons el text, per presentar candidatura per les municipals -un tràmit que s’ha de fer abans del 28 de febrer– “no és necessari ser afiliat a Junts per Catalunya”. Per tant, les úniques condicions que es posen és que totes les persones que esdevinguin candidates oficials a les llistes signin el manifest fundacional, el codi ètic i la carta financera del partit. El manifest remarca el compromís independentista i serveix per oficialitzar que es simpatitza amb JxCat. Fonts de JxCat indiquen a EL MÓN que el reglament s’ajusta a les necessitats d’una formació nova i que han d’avançar la feina perquè els propers mesos es preveuen particularment intensos i el poder municipal pot esdevenir crucial en un nou embat contra l’Estat.

La presidenta del Consell Nacional, Anna Erra, ha presentat aquest reglament durant la roda de premsa posterior al Consell, que s’ha celebrat aquest matí en format híbrid. El reglament s’ha aprovat amb 106 vots a favor, 10 en contra, i dues abstencions.

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha assegurat que el reglament “no és el passaport per incorporar ningú”, en referència a la voluntat del partit d’incorporar els alcaldes del PDeCAT.  El reglament que s’ha aprovat per escollir els candidats sí que és vist per fonts del PDeCAT com un intent d’opa per part de JxCat. JxCat disposa actualment de 252 alcaldes i pretén convertir-se l’any que ve en la força majoritària pel que fa al nombre d’alcaldes i regidors a tot el territori. Per assolir l’objectiu falta saber quin serà el destí dels 170 alcaldes del PDeCAT que no han fet fins ara el salt a JxCat.

Reclama a ERC “posar fil a l’agulla” per construir alternatives a la taula de diàleg

Sànchez també ha subratllat les idees exposades durant el Consell Nacional i ha reiterat que únicament un referèndum acordat podria substituir el mandat de l’1 d’Octubre.

“Analitzant i veient l’evolució del fracàs de la taula i la incapacitat de portar una agenda amb temes tan bàsics com el dret a decidir tenim tots els indicadors per afirmar que el projecte de diàleg té molt poc recorregut”, ha sentenciat Sànchez, que ha reclamat a ERC “posar fil a l’agulla” per concretar alternatives a la taula. “Cal recuperar confiances perquè treballem plegats veient la realitat i com de persistent és l’estat espanyol en la seva negativa a resoldre el conflicte”, ha reblat. “No contemplo que ERC no vulgui començar a treballar per buscar noves alternatives”, ha afegit poc després.

A més, Sànchez ha demanat repassar allò recollit en l’acord per a la investidura perquè es posin en marxa els mecanismes que han d’acompanyar la taula de diàleg. “Després d’uns mesos suficients de posada en marxa del Govern és important avaluar com avancem cap a la independència”, ha dit Sànchez, que ha demanat “fixar un espai compartit” abans d’entrar en període electoral per a les eleccions del 2023.

Comentaris

  De rebaixes Gener 15, 2022 | 14:56
  De moment el fracàs més gran és la divisió de l'espai convergent i la manca de programa de la formació Junts, que s'ha convertit en una marca electoral sense contingut. Criticar les iniciatives de diàleg sense aportar cap proposta, no és una bona notícia.
   Son de dividir... Gener 15, 2022 | 18:35
   No només es divideixen entre ells sinó que també divideixen els independentistes, són més de ser corruptgents, tenen altres prioritats €€€€€
  on sale Gener 15, 2022 | 22:46
  ERC està venuda al PSOE...ha esdevingut la blanca del PSOE a Catalunya....canya als botiflerots apoltronats
  Abstencionista Gener 16, 2022 | 10:09
  Que la taula de diàleg va nèixer morta ho sabeu tan bé com qualsevol. El que voleu és anar fent la viu-viu i - aixó sobretot- anar cobrant el sucós sou que percebeu (que no us guanyeu de cap de les maneres). Si espereu el meu vot ja cal que us hi poseu cómodes.
  JordiP Gener 16, 2022 | 10:39
  La gent del PDCat és tan original que ara està intentant urdir una mena d'imitació de CiU. En aquesta línia, es fan els importants per fer por a JxC i aconseguir arribar a una coalició basada en, diguem, un 30% de càrrecs per PDCat i la resta per JxC. I a viure del cuentu fins que la cosa peti, com va fer UDC amb el seu 25%. I, si JxC es fa l'estreta, amenaçaràn amb l'"efecte Graupera", que és presentar-se a les eleccions i, malgrat no guanyar ni un sol escó, emportar-se els vots suficients per a imposibilitar la majoria a JxC.
  JordiP Gener 16, 2022 | 10:52
  En aquesta situació, sembla normal que JxC, com a grup de Govern de més llarga tirada, faci política per a atreure els electes de PDCat (quatre gats) per tal de canviar-los de vorera. I, a la vista de com va el "dialoguisme" d'ERC, a les properes eleccions s'inverteixi el famós "sorpasso". Llàstima de la poca vibració que transmeten els actuals capitostes, que no líders; si mentre tant apareix una personalitat que tingui tirada política i popular qie agafi les rendes del moviment independentista, crec que es produiria una efervescència d'aquelles que tan poc agraden a Madrit. A veure si és veritat. Deo volente.

Nou comentari