El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCat i ERC presenten esmenes conjuntes a la moció de la CUP
  • CA

 

Els grups parlamentaris de JxCat i ERC han presentat esmenes conjuntes a la moció de la CUP que pretén “reiterar els objectius” de la declaració d’inici del procés del 9-N del 2015 i “fer efectives” les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional (TC). El text de les esmenes, al qual ha tingut accés l’ACN, elimina la referència a la declaració del 9-N, i referma la voluntat de dur a terme les actuacions “necessàries” per assolir “democràticament” la independència. A més, les esmenes de JxCat i ERC proposen afegir a la moció un paràgraf que concreti que el Parlament apel·lant al “diàleg, l’entesa i la concòrdia”, expressa la voluntat “d’iniciar negociacions” per tal de fer “efectiu” el “mandat democràtic de creació d’un estat català independent en forma de República”.

Les esmenes les han registrat els portaveus de JxCat, Albert Batet, i d’ERC, Anna Caula, i proposen modificar el primer punt de la moció de la CUP. El document original concreta que “el Parlament reitera els objectius que conté la Resolució 1/XI, del 9 de novembre, sobre l’inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre de 2015”. JxCat i ERC modifiquen aquest text per tal que hi consti que la cambra ha expressat “en múltiples ocasions” la seva defensa al dret a decidir i a l’autodeterminació, i que reitera el seu “compromís” a assolir els objectius polítics “per vies democràtiques i pacífiques”.

 

En una segona esmena, JxCat i ERC afegeixen cinc lleis suspeses pel TC a les 10 que ja apunta la CUP en el document original. Es tracta de les normes del llibre sisè del Codi Civil català (2017), l’impost sobre actius no productius de les persones jurídiques (2017), les mesures urgents per a l’ordenació dels serveis de transport de viatgers en vehicles de fins a nou places (2017), la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern (2018), i la norma de l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques i de foment del sector audiovisual i la difusió cultural digital (2014). Fonts consultades de la CUP han argumentat que es tracta de lleis a les quals la CUP ja no hi va donar suport quan van ser aprovades pel Parlament.

De 90 dies a tota la legislatura

 

La tercera esmena de JxCat i ERC modifica el termini de 90 dies que reclama la CUP per tal que el Parlament insti el Govern a elaborar i presentar “l’estat i el pla d’execució de totes les mesures tendents a fer efectiu el contingut dels articles suspesos pel TC” de les normes referides abans. Els grups que presideixen Jordi Sànchez i Sergi Sabrià proposen que aquest termini de 90 dies passi a ser de “tota la legislatura”.

 

Finalment, JxCat i ERC proposen suprimir el quart punt de la moció de la CUP que demana que el Parlament insti el Govern a elaborar i presentar per la seva tramitació en un termini -també de noranta dies- projectes de llei on recuperi el contingut material dels articles anul·lats pel TC amb posterioritat a l’aprovació de la Resolució l/XI del Parlament de Catalunya. Fonts republicanes argumenten que aquesta supressió es proposa per reiteració, en complementar les lleis suspeses en la segona esmena.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa