El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCat i ERC volen que el Parlament insti a assolir un Pacte Nacional de Salut
  • CA

JxCat i ERC proposen que el Parlament insti a assolir un Pacte Nacional de Salut que inclogui representants de la ciutadania, associacions de pacients, professionals, proveïdors, món local i administracions. És una de les propostes conjuntes dels dos socis de Govern en el marc del debat general al Parlament sobre la situació sanitària arran de la covid-19. JxCat i ERC també volen que es demani al Govern que negociï amb l’executiu espanyol “la transferència de recursos recurrents que tinguin la finalitat d’augmentar en 5.000 MEUR el pressupost destinat a Salut en els propers 5 anys”” i que arribin a Catalunya més de 30.000 MEUR del fons europeu.

Segons JxCat i ERC, “cal enfortir el sistema de salut” i insten a presentar en els propers mesos el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025. Així mateix aposten per “augmentar els recursos humans i materials de l’atenció primària”. I en aquest sentit, consideren que s’ha de reprendre l’atenció presencial tant als CAPs com als consultoris locals “sempre que es pugui garantir la seguretat”. Aposten per elaborar una agenda de transformació del sistema sanitari i per presentar un projecte de llei de contractació pública “per garantir la màxima qualitat de tots els serveis”. Pel que fa a la planificació de l’activitat ajornada per la covid-19, insten el Govern a una “dotació econòmica extraordinària” que no quantifiquen per absorbir part de l’activitat que es va ajornar. En relació al personal sanitari, JxCat i ERC aposten per “garantir unes bones condicions laborals” i entre altres qüestions citen dotar-los de material de protecció i de recursos per al suport emocional. Concretament, sobre els Metges Interns Residents (MIR), es limiten a dir que el Govern ha de donar resposta, en el marc de la negociació col·lectiva, a les seves demandes.

Pel que fa a les reclamacions dirigides a l’Estat, JxCat i ERC demanen que arribin un mínim de 30.000 MEUR per a Catalunya dels fons europeus, volen que es prorroguin els ERTO fins al 30 de juny del 2021, que es garanteixi el fons Covid per al 2021 i que l’Estat signi un conveni amb la Generalitat per a l’aplicació de l’Ingrés Mínim Vital (IMV). En l’àmbit de l’educació, proposen que es doti de dispositius digitals l’alumnat dels centres públics i concertats des de 3r-4t d’ESO fins a l’ensenyament postobligatori així com dotar de connectivitat l’alumnat en situació vulnerable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa