El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT critica el posicionament d’ERC en la votació sobre l’IVA al Senat
  • CA

El diputat de JxCAT al Congrés Ferran Bel ha afirmat aquest dijous que la votació d’ERC al Senat en contra de la devolució de l’IVA del 2017 a Catalunya és una conseqüència de l’actual relació dels republicans amb els socialistes espanyols i acusa els republicans de “cobrir” el PSOE. ERC ha presentat aquesta tarda una moció alternativa. Després de conèixer-se la posició d’ERC al Senat les crítiques per part de JxCAT no es van fer esperar. Aleshores l’entorn d’ERC va reaccionar criticant que JxCAT també havia votat en contra de la devolució de l’IVA a Catalunya el dia abans negant-se a donar suport a una altra moció del PP al Congrés dels Diputats que també parlava del retorn de l’IVA.

Bel ha negat les acusacions d’ERC: “La moció al Congrés era essencialment sobre finançament local i autonòmic i subsidiàriament, a l’últim paràgraf, incloïa el tema de l’IVA”. El diputat de JxCAT ha explicat que el seu grup va presentar una moció de substitució a la proposada pel PP en la qual canviaven aspectes relacionats amb el sistema de finançament local i autonòmic i demanaven “una singularitat per a Catalunya, amb una administració tributària pròpia que recaptés tots els impostos”. A banda, afegien també “la qüestió de l’IVA i, en lloc de ‘compensar’ com proposava el PP, nosaltres dèiem ‘pagar’”.

El diputat de JxCAT ha subratllat que no haurien pogut donar suport a la moció del Congrés perquè incloïa la qüestió de finançament local i autonòmic: “Vam votar en contra de la moció al Congrés perquè si haguéssim votat a favor, no votàvem a favor de l’IVA només, sinó a favor de reformar el sistema de finançament autonòmic sota uns principis que perjudiquen i castigarien clarament Catalunya”. En canvi, la moció del Senat parlava única i exclusivament sobre l’IVA.

Bel reconeix que votar a favor de les mocions no suposa el retorn dels diners. Ve a ser una mesura de pressió que insta el govern espanyol a fer-ho, però aquest pot desobeir. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa